Dodaj do ulubionych

Bilety wstępu w Pradze

30.08.11, 13:48
Witam
Niedługo jedziemy do Pragi (we wrześniu) i mam wielką prośbę czy ktoś może polecić miejsca z nich wymienione niżej czy są warte? tu są ceny zapodane koszty biletów po lewej to dorośli a po prawej młodzież może komuś się przyda 

Dzięki za pomoc !!

I mam pytanie czy w ogóle karty takie turystyczne wszystko w cenie jednej ? jest taka możliwość ? jeśli tak to proszę o linki albo jakie są koszty i co jest w zestawie do zwiedzania ? ale słyszałam że wystarczy pójść punktu turystycznego koło ratusza staromiejskiego.

1 Biblioteka klasztoru Strahowskiego 80 50

2 Brama Prochowa 70 50

3 Galeria Narodowa 130 60

4 Klementinum 190 120

5 Kolorowa fontanna 200 200 <- podobno tam jest super więc pójdziemy

6 Kościół Marii Panny Zwycięskiej z cudowną figurką Dzieciątka Jezus
wstęp wolny wstęp wolny

7 Kościół św. Mikołaja 70 35

8 Loreta 110 90

9 Miejski Dom Reprezentacyjny 150 100

10 Muzeum Figur Woskowych 120 60

11 Muzeum Miasta Pragi 80 30

12 Muzeum Miniatur 50 30

13 Muzeum Narodowe 150 100 <- tu podobno w poniedziałki za darmo ?

14 Muzeum Średniowiecza 280 220

15 Muzeum Sztuki Użytkowej 120 60

16 Muzeum Techniki 70 30

17 Muzeum Zabawek na Zamku Praskim 50 30

18 Muzeum Żydowskie 300 200 <- nie jesteśmy zainteresowani
Synagoga Staronowa 200 140 <- nie jesteśmy zainteresowani

19 Ogród Vrtbów 55 35

20 Ogród Wallensteina wstęp wolny wstęp wolny

21 Pałacowe ogrody pod Zamkiem Praskim 79 49

22 Ratusz Starego Miasta:
- podziemia romańskie i gotyckie oraz zabytkowe pomieszczenia ratusza 70 50
- wieża 100 50

23 Staromiejska Wieża Mostowa 70 50

24 Wieża telewizyjna 150 75 <- warto ?

25 Wyszehrad:
- korytarz w murach obronnych i sala Gorlica,30 20
- kościół św.św. Piotra i Pawła 30 10

26 Wzgórze Petrzyn:
- labirynt zwierciadlany 70 100 <- warto ?
- wieża widokowa 100 50 <- pójdziemy zobaczyć 

27 Zamek Praski:
- trasa A (Galeria Obrazów, Stary Pałac Królewski wraz z ekspozycja
Historia Zamku Praskiego, bazylika sw. Jerzego, klasztor św. Jerzego - filia
Galerii Narodowej, Złota Uliczka),350 175
- trasa B (Stary Pałac Królewski, bazylika sw. Jerzego, Złota Uliczka),250 125 <-pójdziemy
- katedra św. Wita gratis gratis gratis <- pójdziemy

28 ZOO 90 60 <- warto ?
Obserwuj wątek
    • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 30.08.11, 14:00
      znam tylko jeden link : www.hrad.cz/cs/prazsky-hrad/informace-o-prohlidce-prazskeho-hradu/vstupenky.shtml ale coś mało do zwiedzenia ...
    • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 30.08.11, 17:43
      anie-la25 napisała:

> I mam pytanie czy w ogóle karty takie turystyczne wszystko w cenie jednej ? jes
      > t taka możliwość ? jeśli tak to proszę o linki albo jakie są koszty i co jest w
      > zestawie do zwiedzania ? ale słyszałam że wystarczy pójść punktu turystycznego
      > koło ratusza staromiejskiego

Napisz to jeszcze raz, na razie niewiele z tego rozumiem
      Z tego co wiem, to nie ma jednej karty, która daje wstęp do wszystkich obiektów.

Wszelki oceny są subiektywne, więc ktoś inny może myśleć inaczej. Podaję miejsca, gdzie moim zdaniem warto iść.
      Zamek jest za drogi w stosunku do tego, co jest w środku. To samo dotyczy Muzeum Żydowskiego.

> 1 Biblioteka klasztoru Strahowskiego 80 50 - rewelacyjne dwie sale

> 8 Loreta 110 90 - fajnisty skarbiec

> 11 Muzeum Miasta Pragi 80 30 - rewelacyjna makieta Pragi

> 15 Muzeum Sztuki Użytkowej 120 60 - baaardzo bogate zbiory

> 19 Ogród Vrtbów 55 35 - rewelacyjny widok na Pragę
      >
      > 20 Ogród Wallensteina wstęp wolny wstęp wolny - barokowe cudo
      >

> 26 Wzgórze Petrzyn:

> - wieża widokowa 100 50 <- pójdziemy zobaczyć - rewelacyjny widok na Pragę

> - katedra św. Wita gratis gratis gratis <- pójdziemy - piękny gotyk połaczony udanie z neogotykiem

• lisia312 Re: Bilety wstępu w Pradze 30.08.11, 18:50
        może o to chodzi:
        W Pradze, jak w większości stolic europejskich, możemy zaopatrzyć się w kartę Prague Card uprawniającą do bezpłatnego korzystania z metra, tramwajów i autobusów miejskich przez pierwsze 48 godzin (można przedłużyć kartę na kolejne dni za dodatkową opłatą) oraz bezpłatny wstęp do wielu muzeów i atrakcji turystycznych. Oprócz bezpłatnych wstępów karta upoważnia do zniżek w wybranych obiektach noclegowych, gastronomicznych, korzystania z organizowanych wycieczek, przejażdżek po niższych cenach.
        Cena karty (maj 2009): 860 Kč (ulgowa: 680 Kč)
        Lista obiektów i szczegółowy opis karty: www.praguecard.info
        • lisia312 Re: Bilety wstępu w Pradze 30.08.11, 19:04
          i jeszcze to:
          czechy.praktycznyprzewodnik.eu/turystyka/karta-miejska-w-pradze-opencard/
          • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 31.08.11, 17:50
            o wielkie dzięki za linki !

akurat tych nie widziałam
            a mam pytanie żeby kupić takie karty ze zniżką to można zakupić w punkcie informacyjnym turystycznym w Pradze ?? czy trzeba przez internet ?? bo nie wiem czy zdarzymy dostać karty a my wyjeżdżamy 8 września i wtedy to będą takie same ceny ?? my to chcemy zakupić 4 dniową kartę

Dzięki za odpowiedzi
            • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 31.08.11, 18:32
              Moim zdaniem to się NIE opłaca, cena jest zbyt wygórowana.
              Oferowane rabaty są zbyt niskie i na niewiele obiektów.

Lepiej kupić bilet trzydniowy na metro za 310 koron.
              Bilet jednodniowy kosztuje 110 koron:

Passes

There are several short-term and long-term passes available:

• Short-term (tourist) passes

24-hour pass: 110 Kč
              3-day pass (72 hours): 310 Kč
              www.myczechrepublic.com/prague/tickets_fares.html

Tu jest link do miejsc, gdzie wstępy są darmowe lub inne okazje:
              www.kamvpraze.info/zdarma.htm
              Po czesku, bardzo fajna stronka:
              www.kamvpraze.info/index.htm
              Jełśi chodzi o listę obiektów w Pradze, otwierajacych wątek, to po prostu wpisujcie do googli dany obiekt, będzie od razu sporo informacji !!!

• anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 31.08.11, 19:45
                Właśnie masz rację za szybko odpisałam a dokładnie nie przejrzałam i chciałam napisać że faktycznie nie opłaca się w ogóle

od razu napiszę że środki komunikacyjne nam nie jest potrzebne bo tam gdzie my nocujemy mamy blisko do centrum i Mala strany, prosto z buta będziemy zwiedzać wszystko po trochu ;)

jeśli chodzi o obiekty to my wiemy co zwiedzać tylko nie chciałam ominąć czegoś :) dalej zbieram informacje
                • lisia312 Re: Bilety wstępu w Pradze 31.08.11, 21:46
                  jeżeli bez środków lokomocji, na same wstępy, to się nie opłaca.
                • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 31.08.11, 22:30
                  A ha, czyli szukasz jeszcze dodatkowych atrakcji.
                  W zasadzie cała Mala Strana jest atrakcją. Mnie zachwycił ogród Vrtbów, jeden z najfajnijszych ogrodów w Europie.
                  Na Hradczanach jest część zwana Pohorelec, ładne domki, zwykle jest tam mało ludzi.
                  Niedaleko Mostu Karola na Malej Stranie jest najwęższa ulica w Pradze, ktoś przy kości nie przejść. Można też obejrzeć siedzibę czeskiego sejmu. W zasadzie tam trzeba pół dnia chodzić i spokojnie podziwiać, popijając piwem.
                  Stare Miasto już nie jest takie klimatyczne w każdym miejscu.
                  Co do sklepów, to jak chcecie kupić pamiątki, to nigdy, przenigdy na Starym Mieście, zdzierają.
                  Jak wam się zrobi głodno, to polecam Havelską Korunę na starówce, jest tam tanio, a jedzenie dobre ( patrz wątek o jedzeniu i piciu w Pradze ).
                  Mnie fontanna Krizikova śmiertelnie znudziła, po 5 minutach miałem dość oglądania.
                  No, ale kwestia gustu
                  • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 01.09.11, 00:36
                    Ogrody pewnie nam się spodobają lubimy takie klimaty :) oby nam tylko dopisała pogoda :)

czy warto zobaczyć labirynt Pietrzyn ? czy to takie rewelacyjne jak mówią ? ja to nie jestem przekonana, wieżę Pietrzyn na pewno zaliczymy

- Wyszehrad wart zwiedzania ?
                    - Muzeum Narodowe ?
                    - co powiesz na Troję ?
                    - wieża telewizyjna warto ? 150 kc to coś za dużo ale chcę zobaczyć dzieło Cerny'ego

a co do miejsca gdzie zjeść dzięki za info a polecasz gdzieś koło Hradczan czy Mala Strany gdzie zjeść ?

• Gość: Turysta anie-la25 napisała: IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 10:04
                      26 Wzgórze Petrzyn:
                      - labirynt zwierciadlany 70 100 <- warto ?
                      - wieża widokowa 100 50 <- pójdziemy zobaczyć 

Labirynt warto zobaczyc, polecam. Co prawda ceny podskoczyly, dwa lata temu za wieze sie placilo 70 koron za bilet normalny. Za gabinet luster 50 koron za bilet normalny.

> - Wyszehrad wart zwiedzania ?
                      > - Muzeum Narodowe ?
                      > - co powiesz na Troję ?
                      > - wieża telewizyjna warto ? 150 kc to coś za dużo ale chcę zobaczyć dzieło Cern
                      > y'ego
                      >
                      > a co do miejsca gdzie zjeść dzięki za info a polecasz gdzieś koło Hradczan czy
                      > Mala Strany gdzie zjeść ?
                      >
                      Wyszehrad to punkt obowiazkowy w zwiedzaniu Pragi! Tak samo jak cmentarz na Wyszehradzie, pochowany tam jest naprzyklad Alfons Mucha, zona Vaclava Havla i wielu innych znanych Prażaków.
                      Do zamku Troia jest trudny dojazd autobusami, ktore czesto sa zapachane przez ludzi, ktorzy jada do Zoo w Pradze.
                      Muzeum Narodowe warto, 2 lata temu w poniedzialki byl darmowy wstep, nie wiem jak teraz.
                      Wieża telewizyjna to juz ostatecznosc, widok jest ladny, ale dzielo Cernego mozesz zobaczyc tez z zewnatrz, obok wiezy jest czesc cmentarza zydowskiego, gdyz cala wieza zostala zbudowana na cmentarzu zydowskim.
                      • wislok1 Re: anie-la25 napisała: 01.09.11, 13:56
                        Moim zdaniem labirynt jest dla dzieci.
                        Z pozostałymi uwagami się zgadzam. Szczerze mówiąc nie byłem jeszcze w zamku Troja, na pewno zasługuje na odiwedziny
                        • Gość: Turysta wislok1 napisał: IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 20:21
                          > Moim zdaniem labirynt jest dla dzieci.
                          > Z pozostałymi uwagami się zgadzam. Szczerze mówiąc nie byłem jeszcze w zamku Tr
                          > oja, na pewno zasługuje na odiwedziny

Byles kiedys w tym labiryncie? Moim zdaniem, zasluguje on na odwiedziny, dziecko i rodzic beda zachwyceni.
                          • wislok1 Re: wislok1 napisał: 01.09.11, 20:50
                            Byłem już z 5 razy w tym labiryncie zwierciadlanym, dla dzieci fajniste, dla dorosłych takie sobie. Na końcu jest obraz o obronie Pragi przed Szwedami
                            • Gość: pinezka01 Re: wislok1 napisał: IP: *.70.broadband9.iol.cz 01.09.11, 21:08
                              co do labiryntu- to też uważam, ze to raczej atrakcja dla dzieci- ale mogło się coś zmienić, bo dawno tam nie byłam no i ocena atrakcji to rzecz subiektywna. Subiektywnie więc: labirynt bym sobie odpuściła , a na wieżę widokową się wdrapała.
                              Jedziemy z małym do ZOO w ten weekend więc może uda mi się zwagarować z ZOO i zobaczyć zamek :) Święta racja też z tym Pohorelcem i moją ulubiną uliczką Nowy Swiat- choć niestety coraz częściej pojawiają się tam duże grupy zorganizowane, prawda?
                              A jak się już będzie w tej okolicy to warto podejść kawałek w górę w stronę klasztoru na Strahovie- i to nie tylko dla pięknej sali bibliotecznej ale dla widoku za furtką klasztorną na Hradczany i Mala Stranę- jeden z najpiękniejszych w Pradze i to za darmo:)))
                              No i lubię ogrody Wallensteina, wstęp wolny, na Malej Stranie- choć są często zatłoczone. Paw albinos mnie zawsze rozbraja- czy ten mister obiektywu pozuje we wrześniu nie wiem, bo od czerwca tam nie byłam.
                              • Gość: lop Re: wislok1 napisał: IP: *.60.citypartner.pl 02.09.11, 10:35
                                A moim zdaniem kupno karty jest jak najbardziej opłacalne nawet w przypadku wykorzystania jej tylko na wejścia. Prosta matematyka.
                                • Gość: Honza Re: wislok1 napisał: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 13:29
                                  Oferowane rabaty są w wysokości 5%, do nielicznych obiektów, nie opłaca się
    • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 04.09.11, 23:01
      Oj dziękuje za informacje :) !
      Jednak nam się nie opłaca brać karty i obejdziemy bez niej i damy radę :) nie możemy się doczekać wyjazdu !

a Muzeum Narodowe nie jest przypadkiem zamknięty z powodu remontu ?

gdzie waszym zdaniem najlepiej kupić pamiątki ? gdzie jest taniej ? oprócz starówki.

gdzie zjeść niedrogo okolice Hradczanu i Mala Strany ?
      • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 04.09.11, 23:26
        anie-la25 napisała:

> Oj dziękuje za informacje :) !
        > Jednak nam się nie opłaca brać karty i obejdziemy bez niej i damy radę :) nie m
        > ożemy się doczekać wyjazdu !
        >
        > a Muzeum Narodowe nie jest przypadkiem zamknięty z powodu remontu ?

Główny budynek na Vaclavaku jest zamknięty, fakt:
        www.nm.cz/novinka-detail.php?f_id=538
        Otwarte są filie:
        www.nm.cz/expozice-vypis.php

>
        > gdzie waszym zdaniem najlepiej kupić pamiątki ? gdzie jest taniej ? oprócz starówki.

W hipermarketach i domach towarowych jest taniej. W centrum jest np. Tesco na Narodni Trida.

>
        > gdzie zjeść niedrogo okolice Hradczanu i Mala Strany ?

Na Hradczanach jest ciężko odkryć coś dobrego i taniego .
        Na Malej Stranie trzeba patrzeć się na wywieszone przy wejściu menu, najpierw patrzymy, potem wchodzimy ( albo nie ).
        Jak na stoliku są orzeszki, chleb, itp., to wychodzimy, bo inaczej za to wszystko zapłacimy, choćby nikt nie zjadł orzeszka ani kromki chleba.
        Na piwo:
        naprzeciwko Lorety jest gospoda U Supa, na Malej Stranie jest U Kocoura

• wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 04.09.11, 23:32
          Sorki, pomyliło mi się ! U Supa jest na starym mieście i jest bardzo drogą gospodą.
          Nazwa tej gospody naprzeciwko Lorety to U Cerneho Vola !!!
    • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 04.09.11, 23:18
      a ja znam tylko to : www.kmotra.cz/en

ktoś mi polecił i ludzie chwalą (wiem że to niedaleko Teatru Narodowego)
      • Gość: lop Re: Bilety wstępu w Pradze IP: *.60.citypartner.pl 05.09.11, 12:42
        praguecard.biz/card.php?id=345
        www.praguecitycard.com/index.php?option=com_content&task=section&id=5&Itemid=121&lang=en
        Zachęcam do przejrzenia strony. Podstawy matematyki się kłaniają - albo języka. Większość atrakcji jest darmowa dla posiadaczy karty.
        • Gość: Honza Re: Bilety wstępu w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.11, 15:50
          Popie.... ci się karty, my dyskutujemyo OpenCard, a ty zachwalasz PragueCard.
          OpenCard się nie opłaca, PragueCard się opłaca, jak się nonstop zwiedza muzeum za muzeum
        • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 05.09.11, 17:31
          Darmowa ?
          Karta słono kosztuje, np. 980 koron na 3 dni. Żeby się zwróciła, trzeba zaliczać wszystko, co leci, w tym średnio ciekawe miejsca. Do wielu ciekawych nie ma nawet zniżek.
          www.praguecitycard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=133&lang=cz
          Wcześniej była mowa o innej karcie praskiej Opencard.
          • Gość: lop Re: Bilety wstępu w Pradze IP: *.60.citypartner.pl 06.09.11, 08:07
            lisia312 użyła nazwy Prague Card - proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Oczywiście, że darmowe to przenośnia. Nie trzeba latać od muzeum do muzeum, żeby karta się opłaciła - proszę sprawdzić ile kosztuje np. zwiedzanie zamku, wieży telewizyjnej, wizy na wzgórzu Petrin i powiedzmy dwóch, trzech muzeów.

• wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 15:53
              To jest już bardzo ambitny program na 3 dni.
            • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 16:39
              Lisia pisała o Opencard !!!!

lisia312 30.08.11, 19:04
              i jeszcze to:
              czechy.praktycznyprzewodnik.eu/turystyka/karta-miejska-w-pradze-opencard/

Żeby karta się zwróciła trzeba zwiedzić cały zamek ( 310 koron ) + minimum 6 obiektów poza zamkiem, co przy 3 dniach pobytu wymaga niezłej gonitwy.
              Nie widzę większego sensu jazdy do wieży TV.
              Brak jest np. muzeum żydowskiego, do muzeum Muchy jest tylko zniżka, itd.
              Bogactwo Pragi nie polega na bogatych zbiorach muzealnych, te w porówaniu do Wiednia są średnio bogate i średnio interesujace.
              Bogactwo Pragi polega na tym, co pokazuje z zewnątrz. Tak pięknego starego miasta położonego nad rzeką, w właściwie 3 starówek ( Hradczany, Mala Strana, Stare Miasto ) nie ma gdzie indziej. Szkoda czasu na muzea, kiedy połowa domów na Malej Stranie to żywe muzea

• Gość: Wart Re: Bilety wstępu w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 17:32
                Lisia pisała o PragueCard, ale dała link do OpenCard, stąd nieporozumienie.
                Wisłok i Hop tego nie zauważyli, tzn. Wisłok nie zauważył opisu PragueCard, a hop linku do OpenCard. Zdarza się.
                Ja uważam, że niewarto kupować obu kart. Opróżniają skutecznie kieszeń. Jak jest pogoda, trzeba spacerować po Pradze, a nie siedzieć w muzeach.
                • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 18:16
                  O jej, ale ze mnie gapa, masz rację z tymi kartami.
                  Zgadzam się, Praga jest miastem dla spacerów. A jak jest brzydko, są w więszej ilości gospody.
    • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 12:14
      Oj może niektórym się opłaca ja w takim razie na razie przemyślę :) jeszcze porównam i zobaczę czy warto czy nie :) a może się rozmyślę
      i bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i bardzo mi miło że otrzymałam każdą odpowiedź !

Mam pytanie takie głupie może ja jestem ślepa albo serio się zgubiłam
      szukałam w necie gdzie zjeść ale najbardziej chciałam spróbować czeskiego :
      houskove knedliky i bramborove knedliky czemu w menu nie mogę znaleźć knedli ??
      może inaczej pisze w menu ?
      przepraszam za idiotyczne pytanie !
      • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 16:24
        > Mam pytanie takie głupie może ja jestem ślepa albo serio się zgubiłam
        > szukałam w necie gdzie zjeść ale najbardziej chciałam spróbować czeskiego :
        > houskove knedliky i bramborove knedliky czemu w menu nie mogę znaleźć knedli ??
        > może inaczej pisze w menu ?
        > przepraszam za idiotyczne pytanie !

już nie trzeba już wiem :)
    • anie-la25 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 12:46
      znalazłam fajna stronkę :
      www.praguepubs.co.uk/pubs-results.php
      tak jak polecił wislok1 na piwko i jest w rankingu :) U Černého Vola
      • wislok1 Re: Bilety wstępu w Pradze 06.09.11, 18:19
        O, jest Havelska Koruna
        www.praguepubs.co.uk/pubs-details.php?id=17
        • Gość: lop Re: Bilety wstępu w Pradze IP: *.60.citypartner.pl 07.09.11, 09:54
          >Nie widzę większego sensu jazdy do wieży TV.

Jazdy sensu też nie widzę.
          Natomiast spacer w godzinach porannych po pięknym, sennym, pełnym otwierających leniwie się knajp i knajpek Zizkovie w celu odwiedzenia wieży polecam jak najbardziej. Sama panorama z wieży powalająca nie jest, ale będąc na miejscu moim zdaniem warto zobaczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka