Dodaj do ulubionych

Słowacja - zapytanie

05.04.13, 21:13

Witam.

Mam pytanie . Nie mam paszportu dla 3 latka . Jest jakaś szansa żeby pojechać na Słowację czy tylko paszport ? Może wystarczy jakiś akt urodzenia ?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Słowacja - zapytanie 06.04.13, 08:25
      No, najprościej wyrobić dziecku dowód osobisty
      • 1talea Re: Słowacja - zapytanie 07.04.13, 13:29
        ok dzieki
    • soul01 Re: Słowacja - zapytanie 25.04.13, 00:06
      Słowacja jest w Schengen, nie ma granic, ani przejść granicznych z Polską, wsiadasz do auta i jedziesz bez zatrzymywania się.
      • lisia312 Re: Słowacja - zapytanie 25.04.13, 22:18
        a jak zatrzymają do kontroli?
        • soul01 Re: Słowacja - zapytanie 27.04.13, 11:06
          zatrzymać Cie może co najwyżej patrol straży granicznej, który czasami krąży gdzieś po strefie przygranicznej, ale takie kontrole są raczej rzadkością. Osobiście mi, ani moim znajomym którzy jeżdżą często na Słowację taka kontrola się jeszcze nie przytrafiła. Gdyby jednak taka kontrola się wam przytrafiła pasuje mieć jakiś dokument na dziecko, w innym przypadku mogą Cie oskarżyć np. o porwanie :)
          • Gość: jaszczur do soul01 IP: *.toya.net.pl 27.04.13, 16:43
            A czy Ty i Twoi znajomi meldujecie się czasem w hotelu? Jeśli tak to chowacie dziecko do walizki i przemycacie do pokoju ,czy nocuje w samochodzie? Aby się zameldować potrzebny jest dokument-paszport lub dowód osobisty.
            Poza tym na terenie Słowacji jak i w innych krajach świata są służby poza Strażą Graniczną upoważnione do legitymowania np. Policja. A ta nie występuje tylko w strefie przygranicznej.
            • lisia312 Re: do soul01 27.04.13, 19:51
              a jak Ci dziecko zachoruje, to co zrobisz? Bez sensu, no, co za problem wyrobić dowód albo paszport?
            • soul01 Re: do soul01 28.04.13, 10:26
              W hotelu często wystarczy że zamelduje się jedna osoba w pokoju. Nie spotkałem się jeszcze żeby spisywali od wszystkich dowody, a dość często jeżdżę na Słowację i Węgry i nocuję w hotelach, tym bardziej jak jest to dziecko, nikt od niego nie będzie wymagał żadnych dokumentów w hotelu, wystarczy że zamelduje się osoba dorosła. Owszem Policja również może wylegitymować, ale najczęściej sprawdza papiery kierowcy (prawo jazdy, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie), nie spotkała mnie jeszcze sytuacja żeby zbierali papiery od wszystkich ludzi w samochodzie i po kolei sprawdzali. Tak jak mówiłem wcześniej, pasuje żeby był jakiś papier na dziecko który w razie kontroli straży granicznej, lub policji potwierdzi że dane dziecko jest naszym dzieckiem.
              • Gość: jaszczur Re: do soul01 IP: *.toya.net.pl 28.04.13, 20:56
                Skoro jeszcze nikt w żadnym hotelu nie prosił o dokumenty Twojego dziecka to nie pisz ,że CZĘSTO jeździsz . Wielokrotnie okazywaliśmy dokumenty wszystkich osób przy meldowaniu nawet kilkunastu osób.
                Przede wszystkim ja piszę o podróżowaniu zgodnym z prawem , a Ty o możliwościach cwaniakowania godnego PRAWDZIWEGO Polaka. Tym bardziej ,że wyrobienie dowodu osobistego jest bezpłatne.
                Kończąc ten nierówny pojedynek mam jeden wniosek : dokument dla dziecka jest potrzebny i nie ma sensu stwarzać samemu sobie niepotrzebnych problemów.
                • soul01 Re: do soul01 28.04.13, 22:20
                  Żaden hotel na Słowacji nie będzie wymagał od 3-letniego dziecka dokumentu, gdyż nie ma takiego obowiązku, nie ma obowiązku meldowania dzieci w hotelu bodajże do lat 7. Dokument na dziecko może być potrzebny w razie kontroli straży granicznej, lub policji. Na tym możemy dyskusję zakończyć.
                  • Gość: jaszczur Re: do soul01 IP: *.toya.net.pl 29.04.13, 19:46
                    No to sama przyznałaś ,że dokument jest potrzebny, a tym samym ,że nie miałaś racji.
                    Pozdrawiam.
                    • soul01 Re: do soul01 29.04.13, 22:53
                      Przeczytaj jeszcze raz cały temat i zauważ że od samego początku pisałem, iż dokument na dziecko może być potrzebny w razie kontroli straży granicznej. Pozdrawiam
                      • Gość: jaszczur Re: do soul01 IP: *.toya.net.pl 30.04.13, 00:39
                        Napisałaś ,że MOŻE być potrzebny . A ja mówię ,że zgodnie z prawem musisz go posiadać.
                        Jeśli nadal twierdzisz , że dokument może być potrzebny zajrzyj na stronę MSZ, a znajdziesz tam :
                        "PRZEPISY WJAZDOWE
                        Obywatele polscy korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej. Dokumentem podróży uprawniającym do bezwizowego wjazdu jest paszport bądź dowód osobisty.
                        Po przystąpieniu Słowacji do obszaru Schengen zostały zniesione kontrole graniczne co jednak NIE ZWALNIA z obowiązku posiadania przy sobie dokumentu tożsamości...
                        • lisia312 Re: do soul01 30.04.13, 08:43
                          cbdo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka