Dodaj do ulubionych

Zwiedzanie Pragi

IP: *.dynamic.chello.pl 16.03.15, 10:48
Witam:)
W końcu maja wybieramy się z żoną samochodem na 5 dni do Pragi. Mamy opłacone 4 noclegi ze śniadaniami. Jedziemy przez Kutna Horę. Pragę planujemy zwiedzać przy pomocy komunikacji miejskiej. Chcemy obejrzeć zabytki ,muzea,ciekawe miejsca, poznać chociaż trochę charakter miasta oraz ew. zrobić wycieczkę samochodem do Karlowych Varóv. I teraz pytania:
1) Ile na taki program wymienić koron(wstępy do obiektów przejazdy możemy sobie zaplanować i np. zapłacić kartą, ale jesteśmy bezradni przy tak prozaicznych potrzebach jak jedzenie,toalety, usługi inne charakterystyczne dla Pragi wydatki. Nie zamierzamy biedować, ale też nie chcemy szastać pieniędzmi)
2) Wobec małego budżetu czasowego zastanawiamy się czy poświęcić wieczór na obejrzenie pokazu multimedialnego fontanna Křižíkova? Czy wniesie coś nowego, gdyż widzieliśmy już takie pokazy w Hamburgu (wspaniałe ) i Wrocławiu(też ładne)
3) Rejs statkiem po Wełtawie? Mieliśmy już wspaniałe doznania płynąc stateczkami po Renie,Dunaju,(Wiedeń i szczególnie piękny Budapeszt) .Natomiast rejsy po Wełtawie? Po tym co oglądałem na filmikach You Tube nie wyglądają zachęcająco.
Proszę o wszelkie wypowiedzi na w/w pytanie + ew. uwagi do programu. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaszczur Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.toya.net.pl 16.03.15, 18:47
      1. Zabierz 10.000 koron, jak braknie to wypłacisz sobie w bankomacie, jak zostaną to sprzedaż po powrocie do domu w kantorze.
      2. Idź i obejrzyj, ładny i fajny pokaz, jest kilka wersji muzycznych więc sam zdecyduj co Ci będzie odpowiadać, przedstawienie podobne do innych, ale ta fontanna jest prostokątna (ja widziałem same okrągłe) i siedząc z dwóch miejscach widać dwa różne efekty. Poza tym to tylko godzina i to wieczorem, jakie inne zajęcia możesz mieć o tej porze.
      3. Skoro już widziałeś na you tube i sam twierdzisz, że to nie Twoja bajka to po co się zmuszać. Nie pływałem po Wełtawie i nie mam zdania.
      Miłej wycieczki . Pozdrawiam
      • Gość: Zwiedzający Pragę Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.15, 21:39
        jaszczur napisał(a):. Idź i obejrzyj...Poszedłbym chociażby dla porównania .Do wysłania zapytania skłoniły mnie opinie widzów, którzy twierdza ,że program sterujący muzyką światłem i pompami fontanny ,piszą studenci I roku. Powoduje to, że wszystko się rozjeżdża.Tym tłumaczę opinię Honzy.
        > jakie inne zajęcia możesz mieć o tej porze.< No wiesz??Przy zalecanych 10000 stać nas będzie na wędrówkę śladami Szwejka:))
        Dziękuję ,pozdrawiam.
    • Gość: Honza Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.15, 00:00
      Ad 1 ) Wymienić z 3000 koron, powinno starczyć, najlepiej kupić na granicy PL-CZ
      Ad 2 ) Moim zdaniem to jest ostatni szajs, jeden wielki kicz
      Ad 3 ) Dość nudne, szkoda kasy

Moim zdaniem 5 dni starczy na samą Pragę

Jedzenie-
      • Gość: Zwiedzający Pragę Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.15, 21:49
        Honza napisał(a): > Moim zdaniem 5 dni starczy na samą Pragę< No cóż wpadnę tylko po drodze do Kutnej Hory a Karlowe Vary zostawię na inna okazję.
        Honzo ! Twoje ostrzeżenia i zalecenia na pewno wezmę pod uwagę:)Pozdrawiam, dziekuję
        • waberline Re: Zwiedzanie Pragi 08.05.15, 17:52
          Witam,
          Mam 54 l. i uwielbiam odwiedzać Pragę.
          Szukam towarzyszki.Czerwiec lub wrzesień.
          Szczegóły : plytoteka@wp.pl
          Zbyszek
    • jureek Re: Zwiedzanie Pragi 27.03.15, 16:55
      Jeśli chcesz z góry spojrzeć na Pragę, to przed południem polecam Vitkov, a pod wieczór Letenske Sady (przy okazji można się napić piwa). Polecam zobaczyć też wąwóz Divoká Šárka. Jedzie się tramwajem do ostatniego przystanku o takiej samej nazwie i po przejściu 50 metrów jest się w scenerii niczym z indiańskiego filmu. Jeśli chodzi o obiady, to polecam menu obiadowe w restauracjach. Czesi jedzą obiady stosunkowo wcześnie, po 14 menu obiadowe na ogół już nie obowiązuje i trzeba zamawiać z karty - dwa razy drożej i mniej smacznie. Z własnego doświadczenia mogę polecić 3 restauracje poza centrum, gdzie obiady są smaczne i kosztują tylko około 100 koron razem z jakimś napojem. Pierwsza na Smichovie nazywa się Pod Černým vrchem, Erbenova 233/1, przystanek tramwajowy Bertramka, druga dość daleko na Proseku, Zlaté Sele, Na Proseku 40/1 (ale bardzo dobre jedzenie), a trzecia na Żiżkowie, Pivnice U Sadu, Pospíšilova 1528/2, niedaleko tej szkaradnej wieży telewizyjnej. Ostrzegam, że w większości restauracji nie ma zakazu palenia, czasem jest taki zakaz tylko w porze obiadowej. A w ogóle to unikam tylko pustych knajp, tam gdzie jest dużo ludzi, na ogół dobrze gotują.
    • pinezka01 Re: Zwiedzanie Pragi 08.05.15, 01:37
      Fontanna jest przyjemna- ale jeśli się widziało już coś podobnego to może lepiej przeznaczyć czas na inne rozrywki, statkiem płynęłam, widoki przyjemne (Wyszehrad) - ale dużo milej wspominam relaks na rowerku wodnym i napawanie się widokiem centrum historycznego bez zapachu spalin (na stateczku trochę jednak silniki było czuć:). Zachęcam do spacerów po ogrodach, niektóre są dobrze ukryte a oferują piękne widoki i trochę odpoczynku od tłumu (Vrtba piękny ale płatny, inne w centrum są bezpłatne) :www.zlotapraga.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=9&Itemid=85 , Pozdrawiam z Pragi:)
    • Gość: Zwiedzający Pragę jureek,pinezka01,korneleq IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.15, 09:38
      Dziękuję za wpisy w wątku:)To już bardzo szczegółowe instrukcje. Ja przy opracowaniu planu zwiedzania Pragi korzystałem ze stron: zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2012/04/praga-nietypowo.html ,www.czapla.cz/ ,blog.bluesky.pl/praga-jakiej-nie-znacie-oto-mniej-znane-atrakcje-pragi/, www.zlotapraga.pl/ i twojej kornelku.Co wyjdzie z planów? Z głodu nie zginiemy:)Dziękuję wszystkim,Pozdrawiam Zwiedzający Pragę
    • mama.globtroterka Re: Zwiedzanie Pragi 25.06.15, 08:18
      Jedna rada dla wszystkich zwiedzających Pragę. Warto zabrać ze sobą budzik i wybrać się na spacer po centrum o wschodzie słońca.
      Most Karola bez turystów
      globtroterek.blogspot.com/2015/06/dzien-globtroterkowej-rodzinki-cz2.html
      Hradczany tylko dla nas :)
      globtroterek.blogspot.com/2015/06/dzien-globtroterkowej-rodzinki-czesc-2_21.html
      • jureek Re: Zwiedzanie Pragi 25.06.15, 22:02
        mama.globtroterka napisała:

> Most Karola bez turystów
        > globtroterek.blogspot.com/2015/06/dzien-globtroterkowej-rodzinki-cz2.html

Dane mi było w lutym przeżyć szybką jazdę rowerem przez pusty Most Karola i puste centrum Pragi aż do dworca głównego. Spałem wtedy na ulicy Nerudy, wysoko prawie pod Hradem i stamtąd musiałem dojechać rowerem do dworca, skąd jechałem dalej do Chebu. To było piękne uczucie zapierniczać przez te uliczki, gdzie latem przewalają się tłumy turystów.
        Fajna jest też droga rowerowa między stacjami metra Rajska Zahrada i Černý Most poprowadzona górą na estakadzie którą jedzie metro.
    • matheuz Re: Zwiedzanie Pragi 31.08.15, 00:22
      Garść praktycznych informacji i przewodnik po Pradze. Może Wam się przyda :)
      www.podrozemm.pl/2014/01/praga.html
      • Gość: evulevu Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.15, 09:44
        Dzięki za link, przejrzałam wszystkie Twoje wpisy i na pewno nie raz skorzystam z rodzinką z praktycznych wskazówek . Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy :)
    • matheuz Re: Zwiedzanie Pragi 12.03.16, 19:51
      Praga praktycznie, polecam fajny przewodnik :)
      www.podrozemm.pl/2014/01/praga.html
    • Gość: fiołek Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.lublin.mm.pl 17.03.16, 19:14
      Ja w Pradze byłem tydzień temu i się w niej po prostu zakochałem! Wrócę tam na pewno teraz jechałem autokarem EcoLines było bardzo spoko cenią tą firmę za komfort i prosejonalną obsługę. Następnym razem jade z nimi albo własnym autem.
      • Gość: yyy Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.static.ip.netia.com.pl 18.03.16, 09:39
        a ja jadę za miesiąc Lux Expresem. jedzie się całą noc trochę mnie to przeraża bo nigdy nie jechałem tak długo i do tego w nocy autobusem, nie wiem czy jakoś się człowiek "przekima" podczas jazdy czy nie będzie się zmęczonym na rano gdy się dojedzie... zobaczymy...odwrotu już nie ma :)
    • Gość: podroznik56 Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.16, 22:13
      Przydatny poradnik o darmowych atrakcjach Pragi wraz z mapą : www.sknerusy.pl/tanie-zwiedzanie-darmowe-atrakcje-w-pradze/
      • adaxis01 Re: Zwiedzanie Pragi 23.05.16, 14:25
        Wybieramy się na 3 dni do Pragi, czy możecie pomóc i podać atrakcje, które są z tych "must be", na 3 dni, ew. macie jakieś sprawdzone piesze szlaki wycieczkowe, które prowadzą po kolei w przemyślany sposób? Pozdrawiam serdecznie :)
        • Gość: Zwiedzający Pragę Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.16, 10:19
          Witaj:) może jeszcze nie jest za późno.www.czapla.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=160:trasa-turystyczna-numer-1&catid=143:c61&Itemid=66 , www.czapla.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=262:trasa-turystyczna-nr-2&catid=143:c61&Itemid=66 Przeczytaj całą "czaplę" to kopalnia sprawdzonych wiadomości.Pozdrawiam Zwiedzający Pragę
    • ewaneska34 Re: Zwiedzanie Pragi 17.06.16, 21:59
      Bardzo fajna relacja z Pragi http://mojpunktwidzeniablog.com/2016/05/03/praga-w-pigulce/. Polecam bo dziewczyna naprawdę fajnie opisuje miejsca, podaje cennik i są super zdjęcia. Gotowy plan wycieczki ;)
    • Gość: markob123 Re: Zwiedzanie Pragi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.16, 13:02
      Generalnie Praga ma to do siebie, że jest dość przystępna dla portfela polskiego turysty, chociaż wiadomo, że nie przy noclegach w *****gwiazdkowym hotelu. Jesli chodzi o koszty fajnie jest to opisane tutaj: spanie.pl/a/167/Praga_%E2%80%93_ile_kosztuje_urlop_w_stolicy_Czech.html
      Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka