Dodaj do ulubionych

zdiar i okolice

03.09.05, 13:03
wybieram sie na tydzien do zdiaru Co polecacie w okolicy ?jakie miejscowosci
odwiedzic? co koniecznie zjesc a czego unikac? ktore zrodla termalne sa wg
was godne polecenia ?szlaki turystyczne dla srednio wprawionych turystek moga
byc dlugie ale raczej niezbyt ciezkie (zadne lancuchy itp) jakoie wybrac?
z gory dziekuje i czekam na odpowiedz
Obserwuj wątek
    • rabbit_in_your_hl Re: zdiar i okolice 03.09.05, 17:28
      do Żdiaru? to w Republice Czeskiej, tutaj forum Słowacje :-)
      chyba że chodzi o Żiar nad Hronem. ze źródeł termalnych to Sklene Teplice z
      półgodzinnym pobytem w jaskini :-). byż może będzie trzeba wcześniej
      zarezerwować kilka miejsc na określoną godzinę. należy liczyć się z ceną ~150
      KSK za osobę, chociaz to może zależeć od dnia tygodnia. Z miejscowości to Zwolen
      (podobno ładny, nie byłem) oraz Bańska Bystrzyca (na pewno ładna, byłem ;-)). Z
      łatwych, a ciekawych górek to Sitno niedaleko Bańskiej Szczawnicy, no i nie
      wyobrażam sobie podczas powrotu z Sitna do Żiaru nie wstąpić do Bańskiej
      Szczwnicy (hehehe, zaraz ktoś napisze, że na B. Sz. trzeba poświęcic cały dzień,
      a nie tylko powrót z kądś tam, ma rację!!!).
      O, jeszcze Kremnica zostaje, a zakładając przyjazd własnym środkiem transportu
      proponuję powrót przez Martin tak, aby odbić w lewo do wsi Blatnica w Wielkiej
      Fatrze i przejść się doliną Gaderską.
      • rabbit_in_your_hl upsss, widzę że pomyłka 04.09.05, 12:53
        fakt, jest jakiś Żiar w Liptowie. cóż, o tamtych okolicach to niewiele wiem.
        niemniej jednak moje info o Środkowej Słowacji może się komuś przyda... :-)
        • skarzewska Re: upsss, widzę że pomyłka 04.09.05, 17:15
          chodzilo mi o Zdiar ktory jest tuz za granica xpolska w lysej polanie czy warto
          jechac do popradu lub do kezmroku czy levocy?
          • rabbit_in_your_hl Re: upsss, widzę że pomyłka 04.09.05, 21:43
            Keżmarok - tylko przejazdem, nie czuję się uprawniony do oceny
            Poprad - byłem, ale spacer po rynku nie uprawnia mnie do oceny
            Lewocza - byłem dwa razy, dwa i trzy lata temu. wrażenie: podupadłe miasto z
            bogatą przeszłością. w wariancie pesymistycznym (renowacja nie posunęła sie do
            przodu) miasto dla osób z wybraźnią, które widzą w budynkach bez okien (były
            takie) piękne przykłady starej architektury, którym do świetności brakuje tylko
            serca konserwatora zabytków. wariant optymistyczny: już nie potrzeba wyobraźni
            ;-). jak jest naprawdę, nie wiem. może kliknie ktoś, kto był w tym roku w Lewoczy.
            jeżeli Lewocza, to może równiez też coś dłuższego: Berdiejów ze średniowiecznym
            ryneczkiem? niestety, poza tym rynkiem to juz łąki lub nowoczesne blokowiska...
          • rabbit_in_your_hl jeszcze jedno: Spiska Kapituła 04.09.05, 21:49
            takie mini miasteczko za murami. żeby lepiej poczuć atmosferę, warto zostać na
            noc w hotelu w jednym z budynków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka