Dodaj do ulubionych

Słowacka policja

30.07.06, 00:22
Wybieram się na Słowację końcem sierpnia. Z tego co słyszałem od znajomych,
słowacka policja jest dość upierdliwa. Czy macie jakieś doświadczenia w
kontaktach z policja drogową? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: sławek. Re: Słowacka policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 13:01
      Na Słowację jeżdże od 94 r.,przeważnie są to 2 tygodnie w okresie
      wakacji.Policja słowacka nie należy do instytucji przyjaznym turystom.W strefie
      nadgranicznej urządzją sobie "polowania" i najczęściej można się wykupić
      banknotem o nominale 500 skk, może też być 50 zł.Dalej w głąb kraju załatwić
      ciężej i należy się liczyć z "pokutą".Podstawy mogą być różne np.prawdopodobnie
      istnieje u nich przepis o ograniczeniu prędkości na przejeździe kolejowym do 30
      km/h, niezastosowanie się kosztowało mnie 1000 skk.W ubiegłym roku w Preszovie
      zatrzymał mnie 1 policjant w nieoznakowanym radiowozie.Podstawą było znaczne
      przekroczenie prędkości, dziwne bo na videoradarze zarejestrowane było 67 km/h,
      więc w granicach tolerancji.Jak zobaczył, że to nie przejdzie kazał przygotować
      samochód do kontroli.Najpierw była gaśnica, trójkąt, potem było sprawdzanie
      apteczki z listą po słowacku i niestety okazało się, że na Słowacji do
      wyposażenia obowiązkowego sam. należy lina, której niestety nie posiadałem.Brak
      powyższej kosztował mnie 2000 skk i komentarz, że mam szczęście iż nie jestem
      niemcem bo kosztowałoby to 5000 skk.Wypisałem te dwa jako ciekawostki, ja i moi
      znajomi odnotowaliśmy szereg innych przypadków, ale były bardziej zbliżone do
      naszych realiów np.wyprzedzanie na ciągłej której ktoś nie namalował.pozdrawiam.
      • diapazon Re: Słowacka policja 31.07.06, 23:37
        Ze słowacką policją trzeba uwazać...Ostatnio sprawdzali nawet czy mam "PL" na
        szybie. Wiadomo też że trzeba mieć komplet zaspasowych żarówek i apteczkę.
        Prędkości nie radzę przekraczac-u nich jest przepis że przekroczenie powyżej
        30km/h powoduje odebranie prawa jazdy. Nie wiem jak jest z obcokrajowcami-ale
        nie radzę tego sprawdzać:-)
    • Gość: monikaa13 Re: Słowacka policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:00
      podobno jest, my byliśmy w zeszłym roku i nie widzieliśmy policji ani razu
      • Gość: ania_2006 Re: Słowacka policja IP: *.dnet.local / *.dnet.pl 02.08.06, 17:16
        urządzają sobie polowania , bo liczą na łapówkę , proste .Zbierają na "vozidlo".
        • diapazon Re: Słowacka policja 02.08.06, 17:18
          Niemniej,lepiej uwazac bo z nimi nie ma rozmowy.
          • jutan Re: Słowacka policja 03.08.06, 09:13
            Byłem kiedyś świadkiem takiego polowania. Zatrzymałem się na parkingu
            przydrożnym, a nieopodal policjanci załozyli swoje stanowisko. Górska droga,
            linia ciągła i ograniczenie prędkości do 50 km/godz. Jedyne samochody , które
            ich "interesowały" były z polską rejestracją.
            W tym roku pod koniec czerwca przez tydzień podróżowałem po Słowacji, policję
            spotyka sie dosyć często, ale nie miałem żadnych bliższych kontaktów.
            Zauważyłem, że stosują różne sposoby maskowania się, np. na trasach szybkiego
            ruchu, zwłaszcza w miejscach z ograniczeniem prędkości samochód policyjny jest
            zastawiony z przodu i z tyłu cywilnymi autami.
    • Gość: TomaszG Re: Słowacka policja IP: *.ostrow.zigzag.pl 03.08.06, 09:20
      są wakacje więc policje lepiej nie mieszać w wypoczynek. Kup winietę bo bardzo
      scigają za jej brak. Ogólnie policja jest dyskretna - siedziw krzakach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka