rosomak29 30.07.06, 00:22 Wybieram się na Słowację końcem sierpnia. Z tego co słyszałem od znajomych, słowacka policja jest dość upierdliwa. Czy macie jakieś doświadczenia w kontaktach z policja drogową? Z góry dzięki za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sławek. Re: Słowacka policja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 13:01 Na Słowację jeżdże od 94 r.,przeważnie są to 2 tygodnie w okresie wakacji.Policja słowacka nie należy do instytucji przyjaznym turystom.W strefie nadgranicznej urządzją sobie "polowania" i najczęściej można się wykupić banknotem o nominale 500 skk, może też być 50 zł.Dalej w głąb kraju załatwić ciężej i należy się liczyć z "pokutą".Podstawy mogą być różne np.prawdopodobnie istnieje u nich przepis o ograniczeniu prędkości na przejeździe kolejowym do 30 km/h, niezastosowanie się kosztowało mnie 1000 skk.W ubiegłym roku w Preszovie zatrzymał mnie 1 policjant w nieoznakowanym radiowozie.Podstawą było znaczne przekroczenie prędkości, dziwne bo na videoradarze zarejestrowane było 67 km/h, więc w granicach tolerancji.Jak zobaczył, że to nie przejdzie kazał przygotować samochód do kontroli.Najpierw była gaśnica, trójkąt, potem było sprawdzanie apteczki z listą po słowacku i niestety okazało się, że na Słowacji do wyposażenia obowiązkowego sam. należy lina, której niestety nie posiadałem.Brak powyższej kosztował mnie 2000 skk i komentarz, że mam szczęście iż nie jestem niemcem bo kosztowałoby to 5000 skk.Wypisałem te dwa jako ciekawostki, ja i moi znajomi odnotowaliśmy szereg innych przypadków, ale były bardziej zbliżone do naszych realiów np.wyprzedzanie na ciągłej której ktoś nie namalował.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
diapazon Re: Słowacka policja 31.07.06, 23:37 Ze słowacką policją trzeba uwazać...Ostatnio sprawdzali nawet czy mam "PL" na szybie. Wiadomo też że trzeba mieć komplet zaspasowych żarówek i apteczkę. Prędkości nie radzę przekraczac-u nich jest przepis że przekroczenie powyżej 30km/h powoduje odebranie prawa jazdy. Nie wiem jak jest z obcokrajowcami-ale nie radzę tego sprawdzać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaa13 Re: Słowacka policja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:00 podobno jest, my byliśmy w zeszłym roku i nie widzieliśmy policji ani razu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_2006 Re: Słowacka policja IP: *.dnet.local / *.dnet.pl 02.08.06, 17:16 urządzają sobie polowania , bo liczą na łapówkę , proste .Zbierają na "vozidlo". Odpowiedz Link Zgłoś
diapazon Re: Słowacka policja 02.08.06, 17:18 Niemniej,lepiej uwazac bo z nimi nie ma rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jutan Re: Słowacka policja 03.08.06, 09:13 Byłem kiedyś świadkiem takiego polowania. Zatrzymałem się na parkingu przydrożnym, a nieopodal policjanci załozyli swoje stanowisko. Górska droga, linia ciągła i ograniczenie prędkości do 50 km/godz. Jedyne samochody , które ich "interesowały" były z polską rejestracją. W tym roku pod koniec czerwca przez tydzień podróżowałem po Słowacji, policję spotyka sie dosyć często, ale nie miałem żadnych bliższych kontaktów. Zauważyłem, że stosują różne sposoby maskowania się, np. na trasach szybkiego ruchu, zwłaszcza w miejscach z ograniczeniem prędkości samochód policyjny jest zastawiony z przodu i z tyłu cywilnymi autami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszG Re: Słowacka policja IP: *.ostrow.zigzag.pl 03.08.06, 09:20 są wakacje więc policje lepiej nie mieszać w wypoczynek. Kup winietę bo bardzo scigają za jej brak. Ogólnie policja jest dyskretna - siedziw krzakach. Odpowiedz Link Zgłoś