Gość: Irek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 12:04 Witam Zastanawiam sie czy wziąć Euro do Pragi i tam wymienić? Czy zabrać ze sobą korony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marian Re: Kurs Euro w Czechach? IP: *.aster.pl 05.08.07, 12:31 jak jedzies autkiem to najlepsze kursy są w kantorach przy przejsciu grancy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Kurs Euro w Czechach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 12:56 Jade autem. Więc wymieniać złotówki w kantorze pod granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the teacher Re: Kurs Euro w Czechach? IP: *.aster.pl 05.08.07, 16:46 A karty bankomatowej nie masz? Mnie np. za wypłatę 17 lipca wyszedł kurs 0.1379 za koronę z uwzględnieniem prowizji. Oficjalny średni kurs NBP z tego dnia 0.1328 - to może być dla Ciebie jakimś odnośnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcjanna Re: Kurs Euro w Czechach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 17:11 Wczoraj wróciłam z Pragi i na pewno NIE WYMIENIAJ PLN w Pradze!! Ja kupiłam w kantorze w cieszynie po kursie 1PLN = 7,36 Kcs i była to najlepsza rzecz jaką zrobiłam. Jednak okazało się, że na miejscu musze wymienic jeszcze 200 zł. Strsznie długo szukałam w końcu kupiłam KCS na stacji Mustek po kursie 1 PLN = 7,15. Dlaczego pisze konkretnie o tej stacji? Ponieważ np. na Waclavskie namesti w kantorach ustalono progi, kompletnie nieopłacalna dla osób, które chcą zakupić mnieszje ilości koron. I tak jesli chcesz kupic mniej niz 10 000 kcs to kurs wynosił 5,84 !! Kupując tam, przy kilku stówkach przepada niezły obiad, stąd opłaca się poszukac kantoru gdzie indziej. Prganę także dodać , że jesteśmy jedynym krajem, którego waluty nie kupuje żaden bank w czechach. Moja rada: kup korony w Cieszynie, nawet jesli nie wydasz wszystkich, to sprzedasz w Polsce - na pewno na tym nie stracisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irek Re: Kurs Euro w Czechach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 23:34 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
generaljaruzelski Re: Kurs Euro w Czechach? 06.08.07, 08:38 Nie oplaca sie robic wymiany PLN-EURO, a potem euro wymieniac na korony. W Polsce wszedzie sie korony kupi. Nie wszedzie przy granicy taniej. Pamietam jak we Wrocł. było 10 koron za 1,35, a w Karpaczu 1,50. Orientujecie sie czy w Czechach honoruja bilon euro w kantorach za pelna odplatnoscia ? Bo w Polsce jest tanszy z 20 gr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the teacher Re: Kurs Euro w Czechach? IP: *.aster.pl 06.08.07, 08:54 Skoro kupowałaś Kcs to musiało być to kilkanaście lat temu a nie wczoraj, albo kupiłaś czyjeś zbiory numizmatyczne... ;) Waluta nazywa się Kč po czesku lub CZK po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcjanna do nauczyciela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 13:51 skoro taki z ciebie nauczyciel i lansujesz sie jako wielki znawca każdego problemu to powinienes wiedziec, że nie pisze się the teacher tylko a teacher :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the teacher Re: do nauczyciela IP: *.aster.pl 06.08.07, 22:51 Ja wiem co, jak i dlaczego napisałem... właśnie dlatego, że Twoim zdaniem "taki ze mnie nauczyciel" jestem "the" a nie "a" - rozróżnienie na nowej maturze niewymagane, stąd też nieporozumienie :) Odpowiedz Link Zgłoś