Dodaj do ulubionych

TSH tarczyca

22.10.10, 20:56
Zrobiła wyniki TSH i mam wynik 5,78 czytałam na necie że to niedoczynność. Proszę napiszcie co w tym przypadku dalej robić czy ktoś już leczył się u endokrynologa i jak to wygląda (jakie badania muszę jeszcze zrobić, jakie leki brałyście, bierzecie). Na dodatek zaczeliśmy starać się zmężem o dziecko, więc proszę napiszcie jakie może to mieć skutki w staraniach o nie. Czytałam że są w tym przypadku problemy a ja już oddawna chcę mieć dziecko, a mąż dopiero w tym roku podjął decyzję że już jest gotowy i boję się że długo będziemy na nie czekać;((.
Napiszczie dziewczyny co wiecie na ten temat, będę bardzo wdzięczna za info. A jakiego polecacie w tym przypadku ginekologa i endokrynologa. Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • majka_1982 Re: TSH tarczyca 23.10.10, 11:55
      aniakwas napisała:

> Zrobiła wyniki TSH i mam wynik 5,78 czytałam na necie że to niedoczynność.

Na 100% masz niedoczynność tarczycy. Musisz to leczyć.

> Pros
      > zę napiszcie co w tym przypadku dalej robić czy ktoś już leczył się u endokryno
      > loga i jak to wygląda (jakie badania muszę jeszcze zrobić, jakie leki brałyście
      > , bierzecie).

Musisz wybrać się do endokrynologa (Litwin Pohorska, Szefer, Ślęzak), dostaniesz zlecone badania dodatkowe (ft3,ft4, anty TPO). I w zależności od tego co zdecyduje lekarz dostaniesz tabletki, które należy brać do końca życia, codziennie rano, na czczo i dopiero po 30 minutach jakikolwiek posiłek.

> Na dodatek zaczeliśmy starać się zmężem o dziecko, więc proszę na
      > piszcie jakie może to mieć skutki w staraniach o nie.

Ma ogromne. Kobiety z niedoczynnością tarczycy mają obniżone libido, kłopoty z zajściem w ciąże (podwyższona prolaktyna). Idź jak najszybciej, nieleczona niedoczynność to najgorsze co może Ci się przytrafić.

• ews11 Re: TSH tarczyca 02.11.10, 13:47
      Witaj. Taki wynik świadczy o tym, że masz niedoczynność tarczycy. U mnie wykryto niedoczynność w 2008(wynik 5,18). Leczę się od 06.2009 u Pani doktor Krupińskiej.Na początku miałam przepisany Eutyrox 25, na dzień dzisiejszy mam 100(wynik 8,160). Niestety TSH jest bardzo chwiejne w moim przypadku i ciężko jest ustalić odpowiednią dawkę leku. Jeśli chodzi o ciążę, to straciłam swojego robaczka w 07 br.(ok. 7 tc.). Teraz muszę czekać aż moje TSH będzie w normie. TY również musisz poczekać :( Jest to niebezpieczne dla płodu gdyż potrzebuje ono tych hormonów które produkuje twoja tarczyca, a ty masz ich za mało. Sprawdź jaki masz poziom aTPO(przeciwciała).Ja niestety mam bardzo wysoki(2238,6)i myślę,że właśnie to spowodowało moje poronienie.Obecnie myślę o zmianie endo.bo niestety ciężko jest od Pani doktor uzyskać dokładne info. Trzymam kciuki za Was.
      • aniakwas Re: TSH tarczyca 02.11.10, 21:09
        Dziękuję za odpowiedzi. Właśnie miałam iść do tej Pani Krupińskiej bo zrobiłam dalsze badania Ft 3 mam 5,57 (zakres 2,40-6,30) Ft 4 14,29 (12-22) oraz prolaktynę 11,34 (zakres 2,8- 29,2) i nie wiem czy jeszcze zrobić anty TG i antyTPO i dopiero iść z pełnymi wynikami żeby nie potrzebnie chodzić dwa razy. Mam jeszcze pytanie ile wizyta u tej Pani wynosi. Czytałam że jeszcze przyjmuje Paweł Bolko na Bolesława Chrobrego ale nic na jego temat nie wiem, może ktoś z was dziewczyny wie jaki jest.
        • ews11 Re: TSH tarczyca 03.11.10, 14:23
          Pani dr Krupińska bierze 80,00 zł. Zrób też te wyniki przeciwciał i weź ze sobą komplet. A na wizycie oczywiście powiedz Pani dr, że starasz się o dziecko. A jeśli chodzi o dr Bolko to nic nie wiem na jego temat.
          • aniakwas do ews11 03.11.10, 16:19
            Mam jeszcze pytanie czy dr krupińska przyjmuje tylko w czwartki i czy trzeba się rejestrować. Bo jak dzwoniłam to powiedziała że zaprasza w czwartek przed wszystkimi świętymi i teraz co będzie i że po 17. Pytam bo nie wiem czy muszę jeszcze raz dzwonić bo w sumie to mnie sobie nie zapisywała na wizytę. Czy przyjmuje ona teraz na Mieszka I tak powiedziała , bo czytałam na forum i była podana wąwozowa.
            • ews11 Re: do ews11 05.11.10, 11:11
              Przyjmuje w poniedziałki i czwartki. Nie trzeba się rejestrować, tylko wystarczy się upewnić czy w danym dniu jest i od której godziny. Teraz ma gabinet na MIESZKA I (kiedyś był na Wąwozowej).
              • poinsecja09 do autorki 05.11.10, 20:05
                potrzebny jest Ci ginekolog-endokrynolog, w Koszalinie takiego nie ma.
                Ja byłam u dr Bolko, szczerze odradzam, ale słyszałam o nim pozytywne opinie, nie wiem jakim cudem...
                • be.me Re: do autorki 06.11.10, 16:22
                  Dziewczyny, a może spróbujcie gdzieś dalej? Na przykład do Szczecina. Wpisałam w wyszukiwarke i ta pani jest polecana www.znanylekarz.pl/elzbieta-sowinska-przepiera/ginekolog-endokrynolog/szczecin , tzn. różne są opinie, poczytajcie, ale to wlasnie ginekolog endokrynolog i wielu osobom pomogla. Moze znajdziecie jeszcze kogos innego, ale też wątpie, że w tej kwestii w Koszalinie ktoś wam pomoze. Hormony cieżko jest ustawic, a dodatkowo bedziecie sie dolować, ze w ciaze nie zachodzicie lub nie mozecie zajsc, bo tsh za wysokie. Nie marnujcie czasu, nawet jesli koszt jest taki, że musicie pojechac gdzies dalej, to i tak mysle że opłaci sie to bardziej, niz bezproduktywne wizyty w Koszalinie
                • majka_1982 Re: do autorki 08.11.10, 22:01
                  poinsecja09 napisała:

> potrzebny jest Ci ginekolog-endokrynolog, w Koszalinie takiego nie ma.
                  > szczerze odradzam, ale słyszałam o nim pozytywne opinie, n
                  > ie wiem jakim cudem...

potrzebny jest przede wszystkim ENDOKRYNOLOG
    • natusia880906 Re: TSH tarczyca 06.11.10, 21:54
      a gdzie w ogóle wykonuje się te badania tsh?
      • aniakwas Re: TSH tarczyca 07.11.10, 17:27
        Badanie TSH są robione z krwi. Ja to badanie miałam robione u lekarza rodzinnego bo powiedziałam że mam coś z tarczycą bo w szkole podstawowej w bilansie napisali coś tam o niej, a teraz chciałabym to sprawdzić. Na podstawie tego wyniku lekarz rodzinny daje skierowanie do endokrynologa (stwierdza się czy to jest nadczynność czy niedoczynność). Endokrynolog wtedy daje zlecenia na inne badania tarczycy. Niestety na NFZ zapisy do specjalisty są na przyszły rok. Jak zadzwoniłam do rejestracji do szpitala w Koszalinie to pani powiedziała że najbliższa wizyta to listopad 2011,. Nasuwa się pytanie poco płacić składki skoro jak musisz już skorzystać z porady specjalisty to musisz uprzejmie czekać. Zaznaczę że mam 28 lat i hormony to ważna rzecz w organizmie zwłaszcza młodej kobiety.
        • majka_1982 Re: TSH tarczyca 08.11.10, 22:00
          aniakwas napisała:

> Nasuwa się pytanie poco płacić składki skoro jak mus
          > isz już skorzystać z porady specjalisty to musisz uprzejmie czekać. Zaznaczę że
          > mam 28 lat i hormony to ważna rzecz w organizmie zwłaszcza młodej kobiety.

płacenie składek to kropla w morzu, nie daje Ci to GWARANCJI korzystania ze wszystkiego z czego żywnie Ci się podoba, tylko w momentach ZAGROŻENIA ŻYCIA. Czyli w razie wypadku samochodowego, omdlenia, zatrucia, gdy potrzeba nagłej hospitalizacji. Po to sa prywatne wizyty, by z nich w takich przypadkach korzystać.
    • jez-ynka Re: TSH tarczyca 14.11.10, 20:13
      Witam!
      Takze mam problemy z tarczyca, mam niedoczynnosc i jestem w 5 miesiacu ciazy. Nie polecam lekarzy z Koszalina, chodzilam do p. Krupińskiej- malo profesjonalna porada jak na 80zl!
      Szukalam dobrych lekarzy w okolicach i trafilam na swietna lekarke ale w Trójmieście. jesli ktokolwiek jest zainteresowany to mozna sie umowic do Pani Marii Lizakowskiej-Kmieć.Strona www endomed.pl . koszt wizyty 100zl. Poziom wiedzy i podejscie do pacjenta prawidlowe i goraco polecam!
      ps. W ciazy szczegolnie wazna jest dobra opieka endokrynologiczna- zaczynalam od tabletek eutyrox25 juz jestem na dawce 75 i do konca ciazy przwiduje ze moge wejsc nawet na dawke 100.e
      • ews11 Re: TSH tarczyca 17.11.10, 19:28
        Witaj jez-ynka, a czy miałaś badany poziom aTPO?
        • jez-ynka Re: TSH tarczyca 26.11.10, 14:51
          ews11 nie mialam robionego takiego badania, widocznie w moim przypadku nie bylo konieczne.
          • majka_1982 Re: TSH tarczyca 26.11.10, 23:36
            jez-ynka napisała:

> ews11 nie mialam robionego takiego badania, widocznie w moim przypadku nie bylo
            > konieczne.

każdy normalny i kompetentny lekarz zleca badania na anty TPO ( to podstawa odpowiedniej diagnozy)
            • ewelinka_1986 Re: TSH tarczyca 27.11.10, 22:12
              Witam was...
              Ja rowniez mam problem z tarczyca. Trafilam do dr Krupińskiej. TSH przy pierwszym badaniu wychodzilo 19mlU/lm potem trafilam do lekarza z racji tych wynikow, dostalam euthyrox50, i w kolejnych badaniach bylo roznie. W maju 5,890 we wrzesniu 16,36 (ft3 i ft4 w porzadku)i dr zmienila dawke 50/75, powtorzylam badanie w listopadzie i wynik 8,34. Zrobilam ATG 51,00U/ml (0,00-60,00) i przeciwciała anty TPO 3821,4 U/ml (0,00-60,00). Nie mieszkam w Koszalinie i dr mowila zebym pod koniec listopada do niej dzwonila na konsultacje z wynikami, ale niestety nie odbiera telefonow ode mnie, ani w trakcie wizyt ani po. I nie wiem co mam robić bo generalnie samopoczucie mi sie pogorszylo... Moze mam zla dawke, tu gdzie mieszkam nie mam takiego lekarza i nie wiem co robic..
              • aniakwas Re: TSH tarczyca 28.11.10, 14:52
                Byłam u dr Krupińskiej i na podstawie pierwszych wyników nic konkretnego mi nie powiedziała. Pytałam się czy to tsh 5,80 może mieć wpływ na zajście w ciążę to powiedziała że ten wynik o niczym nie świadczy i to wszystko poza tym że o 100zł mniej w kieszeni. Kazała mi zrobić w grudniu tsh, FT4, aTPO i aTG i usg no i trzeba znowu wydać pieniądze no ale co zrobić. mam nadzieję że teraz na podstawie tych wyników już powie coś konkretnego i przepisze leki.

w Słupsku przyjmuje dobry lekarz endokrynolog wiem od Cioci poleciła mi ją matka synowej moje Cioci która jest pielegniarką. Ja na razie zobaczę jak tam dr Krupińska będzie działać a jak coś to do słupska.

Mam pytanie do je-zynki kiedy od podjętego leczenia zaszłaś w ciąże bo z mężem próbujemy dopiero 2mc i nic. Mam nadzieję że jak zacznę brać leki to się uda. pozdrawiam
                • ews11 Re: TSH tarczyca 28.11.10, 16:48
                  witaj. Myślę że jeśli chodzi o ciąże to powinniście poczekać aż twoje TSH będzie w normie. Przez pierwsze miesiące płód pobiera hormony z twojej tarczycy a ty masz ich niedobór. Więc z dzieciątkiem może być coś nie tak. Poczytaj więcej na ten temat w necie.
                  Pozdrawiam.
                  • jez-ynka Re: TSH tarczyca 28.11.10, 20:36
                    Na 1 wizycie lekarz zleca badanie TSH, FT4 i FT3, jesli sa jakies wyczuwalne zmiany na tarczycy zleca rowniez usg, potem jesli usg wykazuje ze cos jesli nie tak ( w moim przypadku guz) zleca biopsje. Konsultowalam sie z 4 lekarzami i zaden nie zlecil badania przeciwciał tarczycy TG i TPo.
                    W ciaze udalo nam sie zajsc dosc szybko i od samego poczatku leki sa zwiekszane oraz zalecane jest spozycie jodu (czego normalnie nalezy unikac przy problemach z niedoczynnoscia).
                    • jez-ynka Re: TSH tarczyca 28.11.10, 20:39
                      zapomnialam dodac iz w ciazy poziom THS waha sie i nie ma sie co tym przejmowac, poniewaz wazniejszy jest wtedy prawidlowy poziom FT4. Badania w ciazy robi sie srednio co 4-6 tyg aby byc stale na odpowiedniej dawce leku.
                • ewelinka_1986 Re: TSH tarczyca 29.11.10, 23:24
                  mi rowniez zlecila wykonanie usg,
                  wykonal je profesjonalnie Pan z Kosciuszki (chyba 80zł kosztowalo, ale trzeba sie umawiac).
                  w kazdym razie po bardzo dokladnym badaniu dostalam zdjecia i opis w ktorym bylo napisane podejrzenie zapalenia itp. jakies dziwne rzeczy, o powiekszonych gruczołach, a najlepsze ze poszlam z wynikami do dr Krupinskiej i nawet nie spojrzala na zdjecia, przeczytala tylko niezbyt dobra recenzje o mojej tarczycy i nic nie zalecila w zwiazku z tym...
                  • kropla_beskidu Re: TSH tarczyca 24.12.10, 10:55
                    Najlepszy endo jest w gdansku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka