Gość: Gina
IP: *.gorzow.mm.pl
09.12.10, 20:15
Mamy 18 miesięcznego synka, który jest prawdziwym "rozbojnikiem".Mały jest kochanym dzieckiem, ale czasem nerwy puszczają. Ja radzę sobie z tym tak, że małemu nie pozwalam do siebie podejść przez 2-3min, a że jest też dzieckiem które się uwielbia przytulać, więc kara wydaje się być z mojego punktu widzenia odpowiednia.
Inaczej sądzi mój mąż, który mi zarzuca że małemu na wszystko pozwalam i nie umiem go ukarać.
Maż wychowywał się w rodzinie w której każde przewinienie dziecka karano biciem (zresztą ja również) i nie widzi innej opcji wychowania dziecka. Serce mnie boli jak widzę, że daje mu klapsy , pewnie, że nie jest to lanie tylko uderzenie w pieluszkę, ale widzę, że mały bardzo to przeżywa. Nie umiem go zrozumieć, bo widzi synka w ciągu dnia zaledwie przez 2h dziennie, a potrafi po 15-20 min po przyjściu z pracy uderzyć go, bo np jak dziś wywrócił suszarkę z praniem, mały przybieg do mnie ze strasznym płaczem. Nie chce podwarzać autorytetu męża i zaraz po uderzeniu go przytulać, ale nie umiem inaczej, wiem że małemu jest z tym starsznie źle, a ja nie zgadzam się z takim traktowaniem mojego dziecka.
Dziś nie wytrzymałam, zresztą nie pierwszy raz, jednak wcześniej prosiłam, teraz zaczełam krzyczeć. Pokłuciliśmy się, kazałam mu się nad sobą zastanowić, powiedziałam że nie godzę się na okładanie dziecka, że nie pozwolę. Jest mi strasznie przykro, czuje się zawiedziona mężem, zwłaszcza, że mały nic takiego nie robi, żeby ciągle mu dawać klapsy, bo co będzie , jak synek zacznie się prawdziwie buntować, jak będzie starszy???
Mąż jest dobrym człowiekiem, wiem że kocha nas, że za małego " w ogień by skoczył", wiem że pewne zachowania są spowodowane wychowaniem, ale nie umie się z tym pogodzić, nie i już. Jak z mężem rozmawiać, zeby pewne rzeczy do niego doszły???jak przekonać, że są inne sposoby karania dziecka, a nie tylko bicie?????Może podsuniecie mi jakieś pomysły, bo czuje się bezsilna, moje argumenty niby wysłucha, nawet czasami się zgodzi, obieca, ale na drugi dzień robi to samo.