Dodaj do ulubionych

przybrany syn kłamie

IP: 80.50.128.* 13.04.11, 11:29
Mam dwuch synów gabriel lat8 Cezary 11.Gabryś jest naszym rodzonym synem,a czarek jest unas od cztrech lat w rodzinie zastępczej,razem z mężem zostaliśmy dla niego opiekunami prawnymi potym jak wypadku zgineli jego rodzice biologiczni którz niebyli wzorem oni nadużywali alkocholu.Starsze rodzeństwo Czarka ,już dorosłe zostawiła go wyjechali zagranice i niekontaktują się z nim.Nasz problem polega natym że Cezary okrutnie kłamie niemówi prawdy nawe wtedy kiedy caś zrobi złego jakieś głupstwo zwala wine nakogoś innego.Niewiem jak poradzić sobie z jego kłamstwami ,teraz Gabriel mówi że jak Czarek kłamie on też będzie. Prosze o rade jak oduczeć chłopca kłamać,a żeby młotrzy niezaczoł.
Obserwuj wątek
    • morekac Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 12:10
      Moim zdaniem ludzie kłamią bez względu na pochodzenie, tudzież ewentualne nałogi rodziców, jeśli im się to w jakiś sposób opłaca, także wtedy, kiedy zwalenie winy na kogoś innego zapewnia im komfort psychiczny typu 'to nie ja jestem winny, to ktoś inny'. Kłamią też wtedy, kiedy nie mają ochoty spowiadać się ze wszystkiego jak leci osobie przesłuchującej. Po prostu czasem kłamstwo powoduje mniejszy dyskomfort psychiczny niż mówienie prawdy.
      Może przejdź się do poradni psychologiczno-pedagogicznej? Tak na odległość trudno radzić, prawdopodobnie wy też robicie coś, co sprawia, że starszemu łatwiej kłamać niż mówić prawdę, w dodatku jego sytuacja jest dosyć szczególna.
      No i dorośli też powinni być prawdomówni, nie ściemniać i nie zwalać własnych win na inne osoby. ;-)
      • verdana Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 12:25
        Przede wszystkim dwie kwestie:
        1. Dlaczego klamie? przyczyn nalezy szukać nie w rodzinie biologicznej, ale we własnej.
        2. Z postu wynika - nawet z tytulu - ze w domu nie traktuje się synów jednakowo, jest przybrany i własny.
        Moje rodzone dzieci też kłamią. Nie da się przezyć mlodości mowiąc prawdę. Istotne jest i dlaczego się kłamie i komu i w jakich wypadkach.
        psycholog przyda się, ale dla całej rodziny.
        • morekac Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 14:25
          Fakt, najpierw to rodzice powinni chyba pójść sami.
    • Gość: domza2 Re: przybrany syn kłamie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 13.04.11, 13:17
      Mam podobne wrażenie... "Przybrany" syn jest na cenzurowanym, nawet w tytule. Jego kłamanie jest problemem, BO młodszy (własny) podłapał kłamanie. Czyli wniosek: starszy ma zły wpływ na młodszego. Sporo się tu dzieje, dzieci nie sa traktowane jednakowo, nie szuka się przyczyny kłamstwa, a jedynie chce znaleźć sposób na niekłamanie, przybrane dziecko ma "historię", która w oczach rodziny zastępczej jest przyczyną kłopotów. Sporo się dzieje i zgadzam się, że psycholog przydałby się całej rodzinie, pozdr
      • grudniowa29 Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 15:06
        Dziewczyny,nie przesadzajacie..Przeciez w tytule jest tylko wyszczegolniony problem...A Wy tak naprawde nic nie wiecie o tej rodzienie, a juz skwitowalyscie, ze starszy jest dyskryminowany.I czy to zel, ze autorka martwi sie o mlodszego?Nie rozumiem..Nie udziele rady, bo nie mam doswiadczenia,ale jakos dziwne uczucia mna targnely jak tak to skomentowalyscie
        • verdana Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 15:59
          Jak mój starszy kłamał , to zastanawiałam się, dlaczego klamie i martwilam się o niego, a nie o mlodsze rodzeństwo. W tym problem - rodziców nie martwi syn (przybrany, jak się podkresla), ale przede wszystkim ten mlodszy, rodzony.
          A problem ma starszy. W centrum uwagi jest jednak młodszy.
    • dorotakatarzyna Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 22:12
      A mi to wygląda na jakiegoś trolla. Nie wierzę, żeby normalny dorosły człowiek pisał "młotrzy niezaczoł" albo "alkocholu". Zwłaszcza, że żeby zostać rodziną zastępczą, trzeba mieć wykształcenie bardziej niż podstawowe, przejść wiele kursów i badań. Autor postu sam mi wygląda na nastolatka...
      • morekac Re: przybrany syn kłamie 13.04.11, 22:43
        Zwłaszcza, że żeby zostać rodziną z
        > astępczą, trzeba mieć wykształcenie bardziej niż podstawowe, przejść wiele kurs
        > ów i badań.

niekoniecznie, zwłaszcza jeśli jest to rodzina zastępcza spokrewniona.

Nie wierzę, żeby normalny dorosły człowiek
        dzisiaj przeczytałam już o: żąglowaniu, marnotractwie i kilka innych kwiatków. Młotrzy mnie nie ruszył...
    • justyna_dabrowska Re: przybrany syn kłamie 14.04.11, 17:41
      Kłamstwo jest jedynie objawem czegos co jest "pod spodem". Radziłabym poszukac psychologa który spotka sie z cała Waszą rodzina i pomoże nareperowac relacje

pozdr
      jd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka