Dodaj do ulubionych

Pani ekspert mam problem proszę o radę!

27.05.11, 12:54
Jestem mamą dziewczynki 5 lat i chłopca lat 3,5, generalnie każde dziecko osobno jest fajne, spokojne i grzeczne. Gdy są razem zaczynają się problemy bawią się ładnie sporadycznie (chociaż się zdarza); generalnie się wygłupiają: skaczą, stają na głowie - aż tak że zagraża to ich bezpieczeńswtu; mówią wg nich brzydkie słowa i hałasują niesamowicie, rzucają itp, jak ich tego oduczyć?Generalnie syn jest grzeczny, tylko córka, długo miała taki okres, że się wszystkich bała, teraz przechodzi samą siebie. Kiedy jestem z nią u lekarza to otwiera półki w gabiinecie, wchodzi i rusz żaluzje itp wszędzie jej pełno!nie można opanować. Często takie sytuacje zdarzają się gdy ktoś nas odwiedza, gdy z kimś ja rozmawiam, a jak nie wariuje to jest smutna i twierdzi, że nic jej się nie chce nawet umyć, czy przebrać. Dodam że nie ma ADHD czy czegoś podobnego, chodziłyśmy kiedyś do psychologa żeby właśnie ją ośmielić i pani mówiła że jest normalnym dzieckiem. Dużo ogląda bajek, teraz też dużo jest na dworze, Ale tylko się obudzi to bajki, w domu nie można funkcjonować bez tv - bajek, chodzi do przedszkola.
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! IP: *.ip.jarsat.pl 27.05.11, 13:47
      wplyw bajek na takie pobudzenie moze byc ogromny. widze to przy kazdej chorobie u moich dzieci, wtedy tv jest duzo wiecej niz na co dzien. wiadomo, ze tu sie tez naklada zle samopoczucie i siedzenie w domu. ale ostatnio stwierdzilam, ze trudno, niech sie ponudza, przy okzaji wysila ;-) roznica w zachowaniu duza, bo po tv dzieci sa bardziej drazliwe, dzikie, ogolnie nerwowe. moj mlodszy tez ma 5 lat, na zajaca dostal gre komp 'lego star wars' niby od 3 lat. odlozylam na polke, bo kosztuje go strasznie duzo nerwow. nie wiem kto ustalal ta granice wieku, chyba sprzedawca ;-)
      sprobuj, bo naprawde warto zaczac od takiego prostego sposobu. zwlaszcza, ze szybko widac efekty. przynajmniej u mnie tak bylo.
      • ivo-nne Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 27.05.11, 16:28
        dzięki, może się uda, spróbuję napewno!najgorsze są poranki, bo jak się budzą to włącz bajki i potem trudno je wyłączyć!dochodzi czasem do tego, że nic innego nie oglądamy z mężem tylko bajki a wiadomości czy film jak one zasną. zobczymy!
        • Gość: maltry Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 17:51
          najgorsze są poranki, bo jak się budzą t
          > o włącz bajki i potem trudno je wyłączyć!

To nie włączajcie dzieciom bajek od samego rana, nie będzie problemu ich wyłączania.
    • justyna_dabrowska Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 27.05.11, 16:45
      Byc może dzieci troche sie nudzą? Teraz jest ciepło, radziłabym zarzucic tradycje oglądania bajek na rzecz wychodzenia z domu i robienia wspólnie razem fajnych rzeczy.

POZdr
      jd
    • joshima Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 27.05.11, 16:50
      ivo-nne napisała:

> Dużo ogląda bajek, teraz też dużo jest na dworze, Ale tylko się obudzi to
      > bajki, w domu nie można funkcjonować bez tv
      Mam wrażenie, że to rodzice powinni o tym decydować a nie dzieci i nie rozumiem dlaczego nie masz nad tym kontroli.
      • morekac Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 28.05.11, 19:41
        a czy 5-latki to już przypadkiem same nie potrafią sobie włączyć telewizora?
        O świcie, kiedy normalni ludzie jeszcze śpią...
        • Gość: basca Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! IP: *.ghnet.pl 28.05.11, 20:06
          > a czy 5-latki to już przypadkiem same nie potrafią sobie włączyć telewizora?
          > O świcie, kiedy normalni ludzie jeszcze śpią...

To prawda. Ale zdaje się ivo-nne pisała, że oni sami rezygnują z filmów, wiadomości na rzecz bajek. I chyba chodzi o sytuacje, kiedy w domu włączony jest telewizor non-stop.
          Ja w takim wypadku dałabym określony czas, o określonej porze dnia na tv. Można włączyć sekundnik, ustalić na zegarze itd. Dobrym przykładem jest też kiedy dorośli ograniczają czas swojego oglądania:)
        • joshima Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 28.05.11, 22:24
          morekac napisała:

> a czy 5-latki to już przypadkiem same nie potrafią sobie włączyć telewizora?
          > O świcie, kiedy normalni ludzie jeszcze śpią...
          Naprawdę uważasz, że nie ma na to rady?
          • morekac Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 29.05.11, 09:56
            Pewnie, że można zablokować wszystkie sprzęty w domu. Tylko wtedy w sobotę albo w niedzielę bladym świtem przychodzą ci 2 marudy i cię budzą.
            • joshima Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 29.05.11, 11:09
              morekac napisała:

> Pewnie, że można zablokować wszystkie sprzęty w domu. Tylko wtedy w sobotę albo
              > w niedzielę bladym świtem przychodzą ci 2 marudy i cię budzą.
              No słuchaj. Ale to Twój wybór czy ty włączasz bajki dzieciom żeby mieć święty spokój. Autorka wątku utraciła kontrolę nad sytuacją i jak pisała nie może nawet filmu obejrzeć, bo ustepuje dzieciom i mieć święty spokój. Dla mnie to sytuacja niepojęta.
    • Gość: domza2 Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! IP: *.rzeszow.vectranet.pl 29.05.11, 09:39
      Zgadzam się z Joshima co do TV- nie kontrolujesz tego najwyraźniej, a skoro nawet z tym jest ci trudno, to wyobrażam sobie, jak może być z innymi sprawami. Po prostu czas już (dawno był) na wprowadzenie dyscypliny. Mam wrażenie, że dzieci już dawno weszły Ci na głowę. Wprowadź zasady i ich przestrzegaj i egzekwuj. Masz dzieci w wieku, w którym elementarnych zasad powinny przestrzegać. pozdr
    • ivo-nne Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 29.05.11, 11:36
      ivo-nne napisała:

Kiedy jestem z nią u lekarza to otwiera półki w
      > gabiinecie, wchodzi i rusz żaluzje itp wszędzie jej pełno!nie można opanować. C
      > zęsto takie sytuacje zdarzają się gdy ktoś nas odwiedza, gdy z kimś ja rozmawia
      > m, a jak nie wariuje to jest smutna i twierdzi, że nic jej się nie chce nawet u
      > myć, czy przebrać.
      A może coś mi ktoś napisze na ten temat! Bo że z bajkami mamy problem to wiem, ale z czego takie zchowanie może wynikać?
      • joshima Re: Pani ekspert mam problem proszę o radę! 29.05.11, 15:09
        ivo-nne napisała:

> ivo-nne napisała:
        >
        > Kiedy jestem z nią u lekarza to otwiera półki w
        > > gabiinecie, wchodzi i rusz żaluzje itp wszędzie jej pełno!nie można opano
        > wać. C
        > > zęsto takie sytuacje zdarzają się gdy ktoś nas odwiedza, gdy z kimś ja ro
        > zmawia
        > > m, a jak nie wariuje to jest smutna i twierdzi, że nic jej się nie chce n
        > awet u
        > > myć, czy przebrać.
        > A może coś mi ktoś napisze na ten temat! Bo że z bajkami mamy problem to wiem,
        > ale z czego takie zchowanie może wynikać?

Ale co to znaczy nie można opanować. U lekarza bierzesz na kolana sadzasz i siedzi. Jak chcesz z kimś rozmawiać odsyłasz do drugiego pokoju i niech tam wariuje. Bez przesady ale to już spore dzieci są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka