Dodaj do ulubionych

nocne odpieluchowanie

20.02.12, 16:59
witam,
mój synek ma 3,5 roku od 1 roku nie siusia juz w pieluszki w ciagu dnia, pieluszka została jednak na noc (dlaczego została? bo dużo pił i zawsze pieluszka była bardzo mokra, przedszkole, narodziny brata) teraz jednak postanowiłam żeby skończyć z nocno pielusza i tak od chyba niecałego miesiąca synek śpi bez, jednak tylko 3 lub 4 razy diało mu się przespać noc bez posiusiania łóżka ,mały zasypia ok 20 wysadzam go na nocnik ok 23, jednak do rana jest już mokro.

Jak długo może trwać nauka niesusiania w nocy? jak zmotywować małego? (Mały je kolacje ok 18,30 potem staram już nie dawać mu pić)

ja powiedziałam, że dostanie nagrode od wróżki jesli przestanie siusiać, mam już prezent jak nastepnym razem bedzie suche łóżko oraz że będzie mógł nocowac u babci. Nie krzycze na niego tłumacze tylko co o jak, a w nocy dzilenie wystaje i zmieniam pościel :)
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: nocne odpieluchowanie 20.02.12, 17:45
      Dopóki dziecko nie dojrzeje do suchych nocy, nie możesz go tego "nauczyć".
      Musi wzrosnąć produkcja hormonu zagęszczającego mocz w nocy, pęcherz musi mieć odpowiednią pojemność, wreszcie układ nerwowy musi na tyle dojrzeć, aby przekazać sygnał z napełnionego pęcherza i przerwać sen.
      To są czynniki fizyczne i ani Ty, ani Twoje dziecko nie macie na nie wpływu.

Owszem, możesz np. wytresować dziecko, aby budziło się o określonej porze i sikało. Ale nie jestem pewna, czy aby na pewno o to Ci chodzi.

Można cokolwiek zrobić, gdy dziecko będzie gotowe do tej nauki. Ale wtedy zwykle wystarczy jeszcze trochę poczekać i problem sam się rozwiąże.
      Możesz też mieć wpływ na to, co dzieje się z dzieckiem po obudzeniu - np. jeśli w nocy nie sika, a robi to w pieluszkę rano.

Jeśli zbyt będziesz motywować, możesz niechcący utrwalić w dziecku przekonanie, że mokra pielucha (łóżko) to coś bardzo złego i powinien się lepiej starać (a przecież najczęściej nie ma najmniejszego wpływu na to, co dzieje się z nim w nocy). A to już może się okazać problemem.
      W przeciwieństwie do nocnej pieluchy u 3,5 latka.
      (czy wiesz, że statystycznie jeszcze 20% pięciolatków moczy się w nocy?)

Pozdrawiam
      Jola
      • verdana Re: nocne odpieluchowanie 20.02.12, 17:49
        dziecko w nocy siusia nieswiadomie. Równie dobrze Ciebie mozna by karać lub nagradzać za to, ze nie będziesz się ruszać w czasie snu... Potrafisz? Jesli dostaniesz za nie ruszanie sie nagrodę, to bedziesz umiała sie powstrzymać? Raczej nie, prawda? To samo jest z nocnym siusianiem.
        Mozesz jedynie spowodować, że siusianie w nocy stanie się propblemem, a dziecko zacznie się postrzegać jako niegrzeczne i sprawiające kłopoty. Załóż pieluchę i na razie zapomniej o sprawie, jesli nie chcesz mieć kłopotów.
    • joshima Re: nocne odpieluchowanie 20.02.12, 22:21
      ania26a napisała:

> Jak długo może trwać nauka niesusiania w nocy?
      Niesiusianie w nocy to nie kwestia nauki tylko fizjologii. Hormony są za to odpowiedzialne (zagęszczanie moczu nocą). Póki się nie unormują możesz na rzęsach stawać i prać codziennie prześcieradła.

> ja powiedziałam, że dostanie nagrode od wróżki
      Przestań bo wpędzisz dziecko w jakąś nerwice i będzie tylko gorzej.
      • ania26a Re: nocne odpieluchowanie 21.02.12, 18:02
        o wróżce powiedziałam tylko raz ... nie powtarzam tego ciągle przed każdym spaniem

czyli co mam znów mu założyć pieluszkę?
        i poczekać aż po nocy będzie sucha?

--------------
        Mama Aniołka 04.05.2007
        Kubusia 01.08.2008
        Mateuszka 24.10.2011
        • verdana Re: nocne odpieluchowanie 21.02.12, 20:03
          Tak.
        • joshima Re: nocne odpieluchowanie 21.02.12, 20:39
          ania26a napisała:

> czyli co mam znów mu założyć pieluszkę?
          > i poczekać aż po nocy będzie sucha?

Jeśli spełniasz się codziennie piorąc pościel to nie koniecznie :)
        • Gość: charlene Re: nocne odpieluchowanie IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.12, 20:59
          My robimy tak, ze jak idzie spac to idzie bez pieluchy - jak ja ide spac to wysadzam na nocnik i zakladam pampersa. Chyba nie w 100% to kwestia fizjologii (chociaz pewnie w 95 ;), bo Mloda na poczatku miala problem zeby chociaz do wysadzenia dotrzymac, a teraz juz spokojnie. Ale najczesciej potem jeszcze raz siusia w pieluche, wiec calej nocy nie zostawie jej bez zabezpieczenia. Tylko, ze u nas to od niej wyszlo (chyba dlatego, ze zobaczyla, ze kolezanki w przedszkolu ida na drzemke bez pampersa) i ona sama nie chce go zakladac i z nim spac. Jak sie obudzi w nocy to sciaga i potem przychodzi do mnie "mama, jestem mokra, uuups" :) Ale tak to ciagle slysze ze "ja bede spac bez pampka" - tylko niestety fizjologia tu jeszcze nie nadaza...

Nie chce wyrokowac, ale popytaj sie rodzicow swoich jak u Ciebie bylo. U nas moj dziec fizjologicznie/fizycznie bardzo podobnie rozwija sie do mnie: w tym samym wieku raczkowala, chodzila, zabkowala, porzucila pampka w dzien, wiec jesli z ta kwestia bedzie podobnie to nie sadze zebysmy szybko pozegnaly pieluche w nocy niestety :(
          • olek771 Re: nocne odpieluchowanie 21.02.12, 22:19
            Witam, mój starszy syn odpieluchowany w dzień jako 2-latek, spał w pampersie jeszcze prawie do 5. roku zycia. Młodszy odpieluchował się "całodobowo" w ciągu 3 dni. Po prostu musi dojrzeć do "suchych nocy". Pozdrawiam.
            • paulina060787 Re: nocne odpieluchowanie 22.09.14, 21:06
              Wiec radzicie żeby na noc zakładać pieluche a jak rano będzie sucha to znak ze można spróbować bez?
              • Gość: Agata Re: nocne odpieluchowanie IP: 46.22.169.* 23.09.14, 00:10
                Tak, jeśli przez około 2 tygodnie pielucha będzie sucha to możesz przestać zakładać ja na noc:-)
    • Gość: Jlory Re: nocne odpieluchowanie IP: *.range86-164.btcentralplus.com 22.09.14, 21:57
      Od 18.30 nie dajesz dziecku pic szok biedne dziecko.
    • anku1982 Re: nocne odpieluchowanie 23.09.14, 09:53
      dla pocieszenia dodam, że mój 5-latek baaardzo długo sikał w pieluchę nocną. Zdjęłam ją dopiero pół roku temu, a i tak okazało się że bez wysadzania 1 raz w nocy (np. o 2:00) nie daje rady przespać sucho w nocy. Zwłaszcza że pije dużo wieczorem. Ktoś napisze, że powinnam mu ograniczyć. A dlaczego? Czy sobie ograniczam? Biorę leki moczopędne i w nocy wstaję 2 razy, więc przy okazji wysadzam też dziecko. Mi to nie przeszkadza, on ma suche noce, żadnych nagród nigdy nie stosowaliśmy.
    • julita165 Re: nocne odpieluchowanie 23.09.14, 11:54
      Mnie też się zdaje że jest tak jak piszą - sikanie przez sen to czysta fizjologia i dopóki dziecko nie dojrzeje nic nie wskórasz więc odpuść. Znam dziewczynkę, obecnie 3l i 7 m-cy która nadal spi w pampersie a w dzień zaczęła chodzić bez pieluchy w wieku 17 m-cy !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka