Dodaj do ulubionych

Problemy z usypianiem

21.07.12, 21:38
Witam, mój 20 miesięczny syn od urodzenia spał w swoim łóżeczku i nie było z nim problemów. Od około 3 miesięcy syn zanim zaśnie musi trzymać moje ucho i kręcić moimi kolczykami. Skończyło się to ropiejącymi i krwawiącymi moimi uszami. Teraz mimo, że ściągam kolczyki do usypiania go, nie chce w ogóle spać w łóżeczku, śpi tylko koło mnie i w nocy budzi się kilkaktornie szukając moich uszu. Gniecie moje uszy i zasypia. Niestety zdarza się, że śpiąc nawet już dalej, co chwilę intensywniej gniecie moje uszy, co wprowadza mnie już w furię. Powtarza się to co noc i nie wiem jak temu zaradzić, Pamiętam jak mój chrześniak będąc w podobnym wieku bawił się i wykręcał pieluchę tetrową zanim zasnął. Próbowałam swojemu synowi dać pieluchę, jednak upiera się przy uszach.. Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • hanka2501 Re: Problemy z usypianiem 21.07.12, 21:53
      Miałam podobnie ze starszą córką. Różnica tylko taka, że ona drapała moje łokcie. Miałam na nich tarkę dosłownie i pamiętam ja w nocy właśnie się budziła i przez sen podciągała mi rękaw i zaczynała drapać. Ależ miałam nerw. W pewnym momencie po prostu na każde drapanie odsuwałam konsekwentnie jej rękę i jakoś przestała.

Młodsza na szczęście ma swój ulubiony kocyk z którym zasypia. Czasem jest tak utytłany, że aż wstyd bo ona w ciągu dnia z nim chodzi bierze do buzi itp. Prać mogę go tylko w nocy jak młodsza zaśnie aby na rano był suchy ;)

Co do Twojego problemu to mogę właśnie doradzić konsekwentne odsuwanie jego ręki. Na początku może się buntować ale z czasem myślę, że mu przejdzie.
    • mruwa9 Re: Problemy z usypianiem 21.07.12, 22:17
      lozeczko zmien na normalne,dorosle lozko, a swoja osobe na osobe ojca dziecka podczas usypiania.
      Powinno pomoc.
      • verdana Re: Problemy z usypianiem 22.07.12, 10:18
        Zgadzam się. W momencie, gdy spanie z dzieckiem zaczyna matkę denerwować, gdy jej przeszkadza - to dziecko powinno spać oddzielnie. Przywyczai się.
        Nie jest dobrze, takze dla dziecka, gdy matka jest na nie zła, a dziecko nie moze nic na to poradzić.
        • monisia_msa Re: Problemy z usypianiem 22.07.12, 12:54
          Kiedy nie ma mnie w domu i jestem w pracy i usypia go tatuś to nie ma problemu, natomiast, kiedy ja jestem w domu nie może go nikt inny usypiać. W przyszłym tygodniu zamierzamy jechać kupić mu łóżko:) Może to pomoże:) Bardzo dziękuję:) i postaram się konsekwentnie zabierać mu ucho:):)
          • mruwa9 Re: Problemy z usypianiem 22.07.12, 17:57
            ustalcie z dzieckiem i partnerem dyzury: jednego wieczoru usypia mama, drugiego wieczoru tata. Nawet, jesli jestes w domu. I tak na zmiane.
            Mlody sie przyzwyczai, ze kazde z rdzicow jest ok a nie tylko, ze tata moze byc z braku laku.
            To tez powinien byc dobry krok w kierunku odwyku od szarpanai za ucho. Zreszta to twoje ucho i jesli jego skubanie stanowi dla ciebie dyskomfort masz prawo zaprotestowac, nezaleznie od stopnia niezadowolenia dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka