Dodaj do ulubionych

Czterolatek nie potrafi sie dzielić

19.01.14, 17:06
Witam, mój syn za tydzień kończy 4 lata. Nie potrafi sie dzielić z rówieśnikami. Jak ma coś wykonać wspólnie z kolegami, kończy sie to płaczem. Bardzo przeżywa takie sytuacje. Jak mogę go nauczyć radzenia sobie z emocjami i dzielenia z innymi dziećmi? Od czego mam zacząć?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: Czterolatek nie potrafi sie dzielić 19.01.14, 20:16
      Ale czym nie umie się dzielić? Czego wspólnie nie chce robić? Może to normalne zachowania, a nie żaden problem.
      Po pierwsze dziecko ma prawo się nie dzielić swoimi rzeczami. Ja tylko stawiam warunek: jak się nie dzielisz, to nie pokazuj innym.
      A już współpraca z innymi dziećmi to skomplikowana sprawa. Większość dorosłych tego nie potrafi. Może za dużo wymagasz?
    • joshima Re: Czterolatek nie potrafi sie dzielić 19.01.14, 21:11
      basiab9 napisała:

> Witam, mój syn za tydzień kończy 4 lata. Nie potrafi sie dzielić z rówieśnikami
      > . Jak ma coś wykonać wspólnie z kolegami, kończy sie to płaczem. Bardzo przeżyw
      > a takie sytuacje. Jak mogę go nauczyć radzenia sobie z emocjami i dzielenia z i
      > nnymi dziećmi? Od czego mam zacząć?
      Czterolatki na ogól nie potrafią się dzielić. Z mojego doświadczenia wynika, że im mniej się na to naciska tym szybciej dojrzewają do tego :)
      • meresanch Re: Czterolatek nie potrafi sie dzielić 20.01.14, 09:41
        mój syn ma ok 4 lat
        rok temu nie dzielił sie w ogóle z innymi dziećmi
        ale widzę że z czasem zaczyna to sam z siebie robić

zasady był takie: jak nie chcesz to nie pożyczaj, ale jak nie pożyczasz to od innych też nic nie możesz pożyczyć, zawsze możesz się zamienić, zawsze możesz zmienić zdanie, jak się dziecko pyta mnie czy może od syna pożyczyć zabawkę mówię by zapytało się synka i on zdecyduje,
        nie da się nie pokazać zabawki jak się dziecko na placu zabaw bawi czymś
    • princy-mincy Re: Czterolatek nie potrafi sie dzielić 20.01.14, 11:49
      4- latek nie umie sie dzielić i nie widzi potrzeby dzielenia sie.
      Takie zachowanie pojawia sie najwcześniej ok 6-7 rż życia gdy mózg dojrzewa na tyle, by był w stanie odroczyć własna potrzebę na rzecz potrzeby innej osoby.

• Gość: Tomblibusiowa Re: Czterolatek nie potrafi sie dzielić IP: *.protonet.pl 20.01.14, 22:13
        Potwierdzam. Moja starsza córka nauczyła się dzielić, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku w okolicy 1-szej klasy szkoły podstawowej. Wcześniej miewała epizody oddawania swoich ukochanych rzeczy ukochanym koleżankom, a już wieczorem wyła w rozpaczy, że już niiiiiiigdy nie zobaczy Tego misia. Tudzież oddała ekstremalnie drogą (z mojego punktu widzenia) lalkę, o którą tygodniami wierciła dziurę w brzuchu. I jak tu się wtedy zachować ?! Przygotuj się na takie zachowania:)
        Druga sprawa, lawina zmian w zachowaniu po pojawieniu się rodzeństwa (u nas bliźniaki). Ale nie wiem czy ten aspekt was dotyczy. W każdym bądź razie, pozostawiłabym sprawy swojemu biegowi. Pozwól rozwijać się poczuciu własności, to też ważne, a na współpracę i dzielenie przyjdzie pora później.
    • truskawka0208 Re: Czterolatek nie potrafi sie dzielić 23.01.17, 21:34
      Warto, żeby przebywał z tymi rówieśnikami jak najwięcej. Należy aranżować spotkania np. na placu zabaw, w domu. Dziecko czteroletnie jest już duże i więcej rozumie dlatego trzeba z nim rozmawiać. Jest dużo książek, opowiadań na temat dzielenia się, które warto czytać dziecku. Wtedy problem nie dotyczy go bezpośrednio tylko bohatera w opowiadaniu/książce. Samo przeczytanie nie wystarczy, trzeba również zadać pytanie np. dlaczego dzieci nie chciały bawić się z Kubą? Może też pani wykorzystać zabawkę i powiedzieć „ to jest nasza wspólna zabawka. Przez 10 min ja będę się nią bawić, a przez kolejne 10 min Ty się nią będziesz bawić”. Ustalacie wspólnie kto się będzie pierwszy bawił zabawką. Od razu nie przyniesie to efektu, ale z biegiem czasu nauczy się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka