Dodaj do ulubionych

seplenienie 5-latka

03.11.14, 09:05
Syn w grudniu skończy 5 lat; jest w starszakach, a co za tym idzie we wrześniu pójdzie do pierwszej klasy. Został wytypowany do logopedy w przedszkolu z powodu seplenienia, co tydzień ma spotkania, dostajemy instrukcje do ćwiczeń w domu. Efekt-żaden po dwóch miesiącach. Tu nie chodzi o to że oczekuję cudów, ale czy my na siłę nie próbujemy wymusić tego "sz" które i tak mu nie wychodzi, bardziej brzmi jak dmuchanie przez zęby; boje się że mu tak zostanie-takie wymuszone wydmuchane "sz".
Jak Wasze 5 latki?
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: seplenienie 5-latka 03.11.14, 15:37
      Ja się tam na logopedii nie znam, ale prosty rachunek 2 m-ce raz w tygodniu to jest 8 spotkań i to pewnie nie sam na sam z logopedą, ale w grupie. Zakładając, że nie przerabiali do tej pory wyłącznie "sz", to raczej nie powinnaś oczekiwać szybkich rezultatów. Jak za pół roku stwierdzisz kompletny brak poprawy, to będzie powód do zmartwienia. Daj dziecku czas na pójście trybem przedszkolnym, albo, jeśli chcesz szybszych efektów, weź logopedę prywatnie.
      • edziakrys Re: seplenienie 5-latka 03.11.14, 18:29
        U nas w przedszkolu to zajęcia indywidualne i ustawione konkretnie pod wadę wymowy. Tylko zastanawia mnie fakt czy jest sens go pchać na siłę; też jestem zdania, że powinno iść własnym trybem, ale odnoszę wrażenie, że teraz kiedy wiadomo, że za rok pójdzie do szkoły to nacisk jest zauważalny.
        • twitti Re: seplenienie 5-latka 03.11.14, 19:47
          Corka tez jest pod opieka przedszkolnego logopedy. Miala wiecej problemow, ktore zostaly poprawione. Zostalo seplenienie i r. W poprzednim roku pytalam czy powinnam gdzies ja jeszcze zapisac, ale mowila ze to jest dobry proces. My dopiero zaczelismy cwiczyc te sz,cz,dz od tego roku szkolnego. Ale powiem szczerze, ze ja z nia cwicze codziennie w domu, karze jej powtarzac slowa z tymi literami, ukladac inaczej usta. Efekty marne, ale widze ze cos tam drga. Jeszcze maja czas.
          • edziakrys Re: seplenienie 5-latka 03.11.14, 20:13
            Ja też z synem ćwiczę; zajęcia ma w przedszkolu indywidualne, więc tez przyjmuję to na plus. Zastanawiam się czy coś może pójść nie tak, bo młody bardziej dmucha "sz" niż mówi ;) Poczekam jeszcze ze trzy miesiące i jak się nie ruszy to zapiszę go do przychodni.
            Twitti, a jakie masz ćwiczenia na seplenienie? (konik, woźnica, kląskanie, liczenie zębów językiem, bańki mydlane, powtarzanie td, tda, tdo itp, robienie dzióbka, rozciąganie i otwieranie ust...)
            • twitti Re: seplenienie 5-latka 06.11.14, 19:47
              Szczerze , to jeszcze na to nie dostalam. Cwicze to co w tamtym roku - czyli ogolne cwiczenia ust, dmuchanie, wierszyki. Ale cwiczenia na sz, czy i dz mialy byc w tym roku. Staram sie sama cwiczyc z nia. Pokazuje jak ukladac usta i staram sie ja gnebic zeby wyraznie powiedziala to sz i cz. I powiem Ci ze idzie jej coraz lepiej. Choc w rozmowie jeszcze nie wychodzi. Ale ja sie ciesze ze juz potrafi jej przejsc przez usta wiesz, a nie wies :)
            • Gość: as Re: seplenienie 5-latka IP: *.cpu-zeto.pl 11.03.15, 08:53
              jeśli ktoś potrzebuje fachowej pomocy w okolicach Jeleniej Góry - polecam logopedę Alicję Telegę logos.jgora.pl
              • edziakrys Re: seplenienie 5-latka 11.03.15, 21:24
                Jest stronka logopedyczna Mimowa gdzie abonament kosztuje śmieszne pieniądze, ale dzieciak chętnie ćwiczy jak może poklikać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka