Dodaj do ulubionych

dziecko odrzuca mamę

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.04.15, 22:09
Witam. Chciałabym poprosić o radę. Jestem mamą 3 letniej dziewczynki, która mnie odrzuca.Dla niej istnieje tylko tata. Jak mam reagować gdy mówi do mnie nie chcę Cię, wyjdz stąd, chcę być z tata, chce byś się wyprowadziła. Potrafi powiedzieć to nawet przy innych, co mnie strasznie boli. Ja od jej urodzenia robie dla niej wszystko, karmie, leczę, wstaję po nocach. Serce mnie boli i jest mi bardzo przykro. Jak mam z nią postępować? Proszę o rady
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: dziecko odrzuca mamę 08.04.15, 22:54
      karmie, leczę, wstaję po nocach

A tata się pewnie bawi...
      Czy nie jest tak, że wszystkie zwyczajne i przykre czynności spadają na ciebie a tacie przypada w udziale tylko relaks? Czy ty spędzasz z córką czas na co dzień a tata jest rzadziej dostępny?
      Jeżeli tak, to dobrze by było odwrócić role na jakiś czas. Nie narzucaj się córce. Jak cię wygania to wykorzystaj ten czas na coś przyjemnego a tatuś niech się zajmie gotowaniem i wstawaniem po nocach. Dzieci mają różne fazy, raz wolą mamę, innym razem tatę a w końcu kolegów a na koniec wyprowadzają się z domu. Tak więc twój czas jeszcze przyjdzie a teraz nie wpadaj we frustrację.
      • aqua48 Re: dziecko odrzuca mamę 09.04.15, 14:29
        Trzylatka to jeszcze małe dziecko, nie należy przejmować się za bardzo tym co mówi, i brać tego do siebie. Spędzaj więcej czasu z córką na wspólnej zabawie. I pozwól karmić i wstawać po nocach tatusiowi.
        • verdana Re: dziecko odrzuca mamę 09.04.15, 16:24
          Jest oczywiste, ze skoro Ty jesteś przy niej cały czas, to chce- gdy jest tata- wykorzystać te krótkie chwile na bycie z nim, a nie na kolejny czas spędzony z Tobą. Po pierwsze - najwyraźniej ojciec za mało zajmuje sie dzieckiem, po drugie - to jest etap rozwojowy, takie odrzucanie jednego rodzica , po trzecie - trzeba być niezwykle dziecinnym , bay normalne zachowanie dziecka traktować jako "odrzucenie". Twoja córka, gdyby była starsza, powiedziałaby "Przepraszam, ale teraz chciałabym pogadać z tatą, z tobą już rozmawiałam cały dzień". A że jest mała to mówi "Nie lubię cię, idź sobie". Daj ojcu i córce czas tylko dla nich.
          • capribb Re: dziecko odrzuca mamę 11.04.15, 21:53
            Potraktować jako rozwojowa faza. zobaczysz to minie. nie bierz przeciw sobie.
    • pani_mariasz Re: dziecko odrzuca mamę 21.04.15, 15:56
      >Witam. Chciałabym poprosić o radę. Jestem mamą 3 letniej dziewczynki, która mnie odrzuca.Dla niej istnieje >tylko tata. Jak mam reagować gdy mówi do mnie nie chcę Cię, wyjdz stąd, chcę być z tata, chce byś się >wyprowadziła. Potrafi powiedzieć to nawet przy innych, co mnie strasznie boli. Ja od jej urodzenia robie dla >niej wszystko, karmie, leczę, wstaję po nocach. Serce mnie boli i jest mi bardzo przykro. Jak mam z nią >postępować? Proszę o rady

W psychologii, a dokładnie w psychoanalizie występuje pojęcie "kompleks Edypa" wprowadzone przez Freuda. Jest to zjawisko "romantycznego" zakochania w rodzicu płci przeciwnej, przy jednoczesnym odrzuceniu rodzica tej samej płci. Jest to zachowanie typowe dla dzieci w wieku 3-6 lat. Przykre słowa, które słyszysz wynikają z faktu, że córka traktuje Cię jako "rywalkę, zagrożenie w walce o względy tatusia.
      Ważne jest w tej sytuacji zachowanie ojca dziewczynki. Tata musi dać córce do zrozumienia, że tak samo mocno kocha ją jak Ciebie. Dziewczynce potrzebne jest w tej sytuacji przekonanie, że to Wy jesteście parą, że jesteście dla siebie atrakcyjni i bliscy. Kiedy córka mówi przykre rzeczy, warto aby ojciec przeciwstawił się temu mówiąc, że on nie chce żebyś się wyprowadziła/ wyszła, bo jesteś bardzo ważna, bo Cię kocha i tworzycie wspólnie rodzinę. Ty również mów córce, że bardzo ją kochasz, uświadamiaj ją w poczuciu, że jest dla Ciebie kimś bardzo ważnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka