Dodaj do ulubionych

Konsekwencja

IP: *.146.134.1.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.02.16, 22:27
Witam, chciałbym zapytać się jak należy postępować w przypadku gdy dziecko 2-3 letnie jest niegrzeczne. Czy kara za złe zachowanie ma sens. Np córka bije brata, czy wystarczy wytłumaczyć, czy zakazywac np czytania dzisiaj bajki przed snem. I pomimo że córka płacze, przeprasza i prosi o baje być nieugietym i bajki przed snem nie ma. Tak uważa oczywiście mąż że kara ma być. Czy jest to tylko niepotrzebnie stresować dziecka?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Konsekwencja 01.02.16, 23:21
      Taka kara o jakiej piszesz, to tylko akt zemsty. Niczego nie uczy, ponieważ 2-3 latek żyje chwilą, działa pod wpływem impulsu i nie potrafi refleksyjnie podejść do czegoś, co wydarzyło się kilka godzin wcześniej.
      Z kolei samo tłumaczenie to nie jest wystarczający sposób. Najlepiej zapobiegać biciu, a jeśli już dziecko uderzy to demonstracyjnie zająć się pokrzywdzonym bratem, a agresora zignorować. Można wytłumaczyć, że teraz zajmujesz się bratem, bo musisz go pocieszyć, ponieważ został pobity. To jest wystarczająca i najskuteczniejsza konsekwencja.
    • nevada_r Re: Konsekwencja 02.02.16, 08:24
      Nie ma sensu i jest zwykłym sadyzmem. Najpierw masz się zastanowić, DLACZEGO ona bije tego brata [brat jej przeszkadza, zabiera zabawki, dokucza, córka się nudzi, w ten sposób próbuje zdobyć waszą uwagę, brat ją prowokuje - może być dziesiątki przyczyn], a później wyeliminować tę przyczynę. I to też jest bardzo dobry sposób:

>Najlepiej zapobiegać biciu, a jeśli już dziecko uderzy to demonstracyjnie zająć się pokrzywdzonym >bratem, a agresora zignorować. Można wytłumaczyć, że teraz zajmujesz się bratem, bo musisz go >pocieszyć, ponieważ został pobity. To jest wystarczająca i najskuteczniejsza konsekwencja.

I nie mam pojęcia, jak można zakazywać czytania bajki przed snem, jaki to ma niby związek z przewinieniem? Kary mogą działać, jeśli są sensownie i logicznie powiązane, np. dostałeś uwagę, bo byłeś niegrzeczny w szkole.

I w ogóle "konsekwencja" to wymysł jakiegoś sadysty, który się lubi pastwić nad dziećmi. Wymyśli jakąś idiotyczną karę i będzie w nią brnął, zamiast po prostu przyznać się, że źle zrobił i że ją anuluje.
    • panizalewska Re: Konsekwencja 05.02.16, 11:54
      To dość sadystyczne z tą bajką, serio. Ja też się czasem ostro wkurzam na moją dwójkę, czasami aż po prostu kipię i przez jakąś dłuższą chwilę, typu 5-15 minut nie mam ochoty się takim agresorem zająć, pobawić się, przytulić, poczytać. Oczywiście ryk jest wtedy nieziemski, z żalu najzwyczajniej w świecie. Ale żeby na zimno i programowo 2-3 latce nie czytać bajek, pół dnia / godzinę, czy ile tam po przewinieniu? To już grubo. Nic to nie da, jeno skrzywienie psychiczne dzieci i nienawiść do rodziców. Mówię serio, moi rodzice miewali takie pomysły. Skuteczność 0,0%, nienawiść starannie pielęgnowana i zbierałam takie "kwiatki" do pamięci.
    • aoala Re: Konsekwencja 09.02.16, 17:19
      Ja też uważam, że swgo rodzaju konsekwencja musi nastąpić tu i teraz, w momencie przewinienia. I oczywiśćie też warto zastanowić się nad motywem postępowania córeczki.
    • akn82 Re: Konsekwencja 10.02.16, 22:44
      Do dzieci 2-3 letnich nie powinno stosować się słów typu: niegrzeczny. Dzieci takie są tyko impulsywne.
      Kara w odroczeniu to znęcanie się, bo w tym wieku dziecko nie da rady połączyć faktów.
      Kara typu zakaz bajki czytanej do snu jest po prostu głupim pomysłem.

Co ma zrobić dziecko, którego rodzic mimo wszelkiej dostępnej dziś wiedzy i literatury jest ignorantem? Oto jest pytanie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka