Dodaj do ulubionych

Nauka języka

17.05.07, 09:43
W sumie najbardziej zależy mi na odpowiedzi Pani psycholog, ale chętnie też
poczytam o doświadczeniach innych rodziców oraz o ich propozycjach.

Sytuacja się przedstawia następująco. Obecnie mieszkam z partnerką (wkrótce
moją żoną :) ) i 2 letnim dzieckiem w Wielkiej Brytanii. W sumie
porozumiewamy się wyłącznie po angielsku i tylko ten język słychać w domu -
wczoraj jednak wieczorem moja partnerka powiedziała mi, że chciałaby, abym
zaczął uczyć dziecko języka polskiego, gdyż uważa, że to juz odpowiedni wiek.
Problem jest tylko taki, że nie wiem w jaki sposób się do tego zabrać -
wydaje mi się, że śpiewanie piosenek z dzieckiem jest najlepsze z tym, że
akurat w moim przypadku to jest najgorsze rozwiązanie, gdyż mój talent
muzyczny jest równy zero i efektem będzie tylko strach dziecka i jego płacz.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i życzę wspaniałego dnia przy boku
Waszych pociech :)
Obserwuj wątek
    • szczesliwytata Re: Nauka języka 17.05.07, 09:44
      Zapomniałem tylko dodać, że moja partnerka nie mówi po polsku i angielski jest
      jest jedynym językiem w któym się porozumiewa.
      • mavas Re: Nauka języka 17.05.07, 11:40
        Jestem mamą również międzynarodowego dziecka- mój mąż jest Bułgarem i mieszkamy
        w Sofii.Już będąc w ciąży interesowałam się kwestią władania przez dziecko dwoma
        językami- dziecko szybciej przyswaja język ,którym włada matka,ale już od
        urodzenia można do niego mówić w dwu językach:jedna osoba zawsze w jednym, druga
        w drugim (żeby się nie pomieszało).Jeśli długo w ogóle dziecko nie zacznie mówić
        należy poprzestać na jednym języku,a potem wprowadzić drugi.Moim zdaniem proszę
        zacząć mówić do niego tylko po polsku-najlepiej od krótkich zdań i słów,które
        często się powtarza np. podnosząc je "do góry",nazywać zabawki, jedzenie lub
        sprzęty domowe.Pozdrawiam!
      • kammik Re: Nauka języka 17.05.07, 11:44
        Znane mi dwujęzyczne rodziny rozwiązują ten problem w taki sam sposób: kazde z
        rodzicow mówi do dziecka w swoim ojczystym języku.
        W jednej z konfiguracji dziecko ma kontakt z trzema językami: mama Polka, tata
        Hiszpan, rodzice porozumiewają się po angielsku. Dziecko sobie radzi :)
        • szczesliwytata Re: Nauka języka 17.05.07, 12:01
          Czyli działać na zasadzie, że jak jest mama to mówimy po angielsku, a jeśli nie
          ma jej w domu lub ja jestem z synem gdzieś sam to wtedy tylko po polsku?

A znacie może jakieś sposoby na naukę od czasu do czasu matki i syna polskiego.
          Myślałem, że może wspólne gry i zabawy, ale nie chciałbym, żeby mu się zaczęło
          mieszać lub, żeby przyswajał polski jako angielski.
          • fogito Re: Nauka języka 17.05.07, 16:57
            witaj. Masz sporo do nadrobienia, bo od urodzenia powinienes mowic do dziecka
            po polsku. U nas sytuacja jest podobna. Ja mowie do syna po polsku, tata po
            angielsku, a miedzy soba mowimy po angielsku.
            A do dziecka mowi sie tak jak do doroslego, tylko tematy sa troche inne.
            pozdrawiam i zycze powodzenia.
    • baska121 Re: Nauka języka 20.05.07, 08:06
      Znam rodzine z dwojka dzieci mieszkajaca w Niemczech .Od urodzenia matka mowi
      do dzieci po polsku a ojciec po niemiecku .Ojciec nie zna polskiego .Dzieci
      wspaniale opanowaly 2 jezyki .Kiedy przyjezdzaja do Polski mowia tyko po polsku
      2 letni chlopiec potrafil mi opowiedziec po polsku bajke ktora dzien wczesniej
      czytala mu mama .Potrafi mowic calymi zdaniami uzywajac trudnych slow .Moja
      corka zaczela sie uczyc niemieckich slowek zeby moc sie porozumiec z jego ojcem
      i ten ojciec zaczal sie uczyc polskiego bo zrobilo mu sie wstyd .Ja uczylam
      moja corke angielskiego na zasadzie okreslania nazwy przedmiotow jednoczesnie
      po polsku i po angielsku i tez latwo sie nauczyla .Na nauke nigdy nie jest za
      wczesnie ani za pozno .Zycze powodzenia .
      • justyna_dabrowska Re: Nauka języka 22.05.07, 16:51
        Prosze zacząc mówic do dziecka po polsku, zwłaszcza wtedy gdy jesteście sami bo
        wtedy to będzie naturalne...zanim sie PAn obejrzy dziecko bedzie rozumiało
        obydwa języki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka