Dodaj do ulubionych

Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 10:36
Witam: Mam problem. Moja córcia od 7 miesięcy ma tiki twarzy. Moim zdaniem
pojawiły się po mocnych przeżyciach w przedszkolu. Leczyliśmy się u
neurologa, tiki miały minąć i jak narazie ciągle są. Od pewnego czasu nie
podaję jej leków, bo nie widac różnicy, a szkoda mi truć dziecko. Nie wiem co
dalej robić, mała pójdzie teraz do zerówki i boję się że tiki się nasilą.
Zawsze nasilają się po jakichś większych przeżyciach (kontakt z rówieśnikami,
zdenerwowanie...) Może powinnam zmienić lekarza? Proszę o opinię i radę....
Obserwuj wątek
    • Gość: mama z problemem Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.171.55.2.crowley.pl 16.07.07, 13:57
      Nie jestem ekspertem, ale mój syn również miewa tiki. Zaczęło się mnie więcej w
      tym samym wieku, jak u Twojej córki. Na początku nic z tym nie robiliśmy, bo
      uważałam, że z tym się nic nie da zrobić i trzeba przeczekać aż samo minie. Jak
      zaczęły pojawiać się coraz częściej i przede wszystkim zaczęły przeszkadzać
      mojemu synowi (mrugał, a od tego ciągłego mrugania ok. trzeciego dnia puchły mu
      powieki) poszłam z tym do lekarza. Dostał leki, które po ok. dwóch dniach
      zaczęły przynosić pomału poprawę. Teraz, mimo, że jest nastolatkiem, gdy widzę,
      że zaczyna się coś dziać, daję od razu tabletki, żeby wygasić to zanim
      rozszaleje się na dobre. Tiki pojawiają się coraz rzadziej. Teraz miał na
      poczatku lipca, po jakiejś ponad rocznej przerwie. Nawet łudziłam się, że
      wyrósł z tego. I jeszcze jedna uwaga. W przypadku mojego syna co pewien czas
      konieczna była zmiana leków, bo te które wcześniej super działały, np. przy
      trzecim z rzędu napadzie nie dawały żadnych rezultatów. Podkreślam - nie jestem
      lekarzem, ale sądzę, że warto szukać leków i lekarzy, którzy pomogą córce.
      • Gość: Mira Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.07, 15:10
        Droga mamo z problemem;
        Czy podawane leki nie szkodzą synkowi?? Moja mała po 2 miesiącach podawania
        przytyła 8 kg, i miałe złe wyniki obrazu krwi, potem zmienilismy lek ale nie
        bylo widac wiekszych efektów. Leki nie leczą lecz tłumią objawy. Doszłam do
        wniosku, że nie podam jej nic - chyba że będzie to naprawde konieczne. Różne są
        opinie lekarzy na ten temat - jedni mówią żeby dawać leki, inni żeby nie...
        Pozdrawiam...
        • Gość: mama z problemem Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.171.55.2.crowley.pl 16.07.07, 15:49
          Tak wiem, że nie leczą tylko tłumią i doskonale rozumiem Twoje opory jeśli
          chodzi o podawanie leków, bo też je miałam. Nie wiem też jakie Ty leki
          podajesz, ja w tej chwili nie pamiętam co mój syn miał ostatnio, ale coś
          Thio....(jutro Ci napiszę, OK?)
          • Gość: Mira Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 08:17
            Droga mamo z...
            Ten lek to pewnie thioridazin, moja córcia też go miała i to właśnie po nim tak
            przytyła i pogorszyły się strasznie wyniki badań. Przy podawaniu tego leku na
            początku trzeba robic badania co 2 tyg. Jest to podobno lek starej generacji,
            na zachodzie juz wycofany. Wskazania do zastosowania to silna schizofremia itp,
            ja bym tego swinstwa małej już nie dała, dziecko było przytłumione, już wole
            małą z tikami...
        • Gość: mama z problemem Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.171.55.2.crowley.pl 17.07.07, 08:31
          Witaj! Zgodnie z wczorajszą obietnicą, podaję nazwę leku: Thioridazin. Ja byłam
          z tym problemem najpierw w takiej fajnej poradni dla dzieci, gdzie oprócz wizyt
          lekarskich u psychiatry były organizowane różne treningi pedagogiczne i
          psychologiczne. I to właśnie lekarz psychiatra pierwszy nakierował mnie na
          leki. Bałam się bardzo o syna, obawiałam się, że takie leki mogą uzależnić, ale
          na szczęście w naszym wypadku nic takiego nie zaobserwowałam.Tycia również,
          choć w przypadku mojego "chudeusza" nawet cieszyłabym się z tego. Leczenie
          przepisane przez psychiatrę zostało zaakceptowane przez prowadzącego pediatrę.
          Sądzę, że powinnaś szukać i lekarzy i odpowiednich leków. A może coś z medycyn
          niekonwencjonalnej, jakaś akupunktura? Czy ktoś wie czy to pomaga?
    • justyna_dabrowska Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta 16.07.07, 16:05
      To raczej pytanie do pediatry. Prosze zadzwonić do naszego lekarza na dyzur
      pediatryczny - w każdy czwartek od 16-18 w redakcji jest pediatra. Mozna też
      zapytac na forum zdrowie małego dziecka doktora Danko.

Pozdrawiam
      JD
      • Gość: Mira Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 08:20
        To było pytanie do psychologa, nie do pediatry. Leczeniem tików zajmuje się
        neurolog z pomocą psychologa - przynajmniej tak jest w naszym przypadku.
        Chciałam poznać tylko Pani opinię, myślałam, że się Pani zetknęła już z tym
        problemem... Pozdrawiam...
        • lolinka2 Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta 20.07.07, 21:28
          skąd jesteście??
          Od wielu lat tiki są przedmiotem badań psychiatrów z IMiD.
          • Gość: Mira Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:14
            Witam lolinka2:
            Jestesmy z malopolskiego. Czy mowa o IMiD w Katowicach-Ligocie? Pozdrawiam...
        • marta406 Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta 23.07.07, 20:58
          Mj został przebadany neurologicznie. Po wykluczeniu przyczyn neurologicznych,
          była wizyta w poradni psychologicznej. Zlecono terapie rodzinną.
          • marta406 Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta 23.07.07, 20:59
            miało być "Mój brat"
          • Gość: Mira Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 08:23
            Droga Marto:
            A czy twoj brat jest juz zdrowy 8i jak dlugo to trwalo w waszym przypadku?
            • marta406 Re: Tiki u 6-latki - pytanie do eksperta 24.07.07, 09:14
              Niestety mój ojciec wyśmiał pomysł psychologa i nie było szans na terapie. Mój
              brat obecnie student do tej pory ma tiki, choć nie są one bardzo widoczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka