Dodaj do ulubionych

Zespol Dandy-Walkera

09.04.08, 16:16
Witam! Ostatnio u mojej bratanicy (6 lat) wykryto w/w zespol. Jak
dotad nie slyszelismy o takowej "chorobie" ;-( , moze Panie moglyby
przyblizyc nam cos na jej temat?
Obserwuj wątek
    • okiem.psychologa_1 Re: Zespol Dandy-Walkera 11.04.08, 05:33
      Pozdrawiam:
      Zespół Dandy Walkera jest zespołem w którym dochodzi do nieprawidłowego rozwoju
      struktur mózgowych w tylnych obszarach mózgu odpowiedzialnych między innymi za
      koordynację ruchową. W przebiegu tego zespołu dochodzi do powstania wodogłowia,
      które w dzisiejszych czasach można skutecznie leczyć

Pozdrawiam
      • Gość: Ewa Wiśniewska Re: Zespol Dandy-Walkera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:33
        Na temat zespołu Dandy-Wakera można dowiedzieć się ze strony
        www.fundacja.dandy-walker.org.pl Fundacja w kwietniu 2008r
        zorganizowała Konferencję na temat tej choroby. Zapraszamy na naszą
        stronę,zapraszamy do wspołpracy. Prezes Fundacji
      • Gość: Ewa Wiśniewska Re: Zespol Dandy-Walkera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.08, 23:35
        www.aska.org.pl wodogłowie można regulować implantując zastawkę
        odpowiednio dobraną dla chorego,ale trzeba sobie powiedzieć
        uczciwie,że zastawka nie leczy lecz wspomaga funkcjonowanie . Do
        chwili obecnej nie ma lekarstwa na wodogłowie. Wodogłowie nie jest
        jednostką chorobową, występuje na skutek innych wad spowodowanych
        urazem, lub wadą CUN.
      • julaamr Re: Zespol Dandy-Walkera 07.08.08, 15:17
        Witajcie chce wam opowiedzieć moją historie bo napewno ona sie powtarza i
        niszczy szczęscie innych ludzi-Dandy Walker.
        Okres ciąży to najwspanialszy czas dla kobiety cieszyłam sie każdym przybranym
        kilogramem cieszyłam sie na myśl o małych ubrankach w szafce, o łożeczku, które
        bedzie stało w sypialni i cieszyłam sie na to usg w 19tc na które tak czekałam
        by dowiedziec sie co noszę pod sercem.
        I tego właśnie dnia dowiedziałam sie że moje dziecko ma Dandy Walker Variant,nie
        było rzadnych innych objawów poza poszerzona komorą zamózgową do 11mm.Lekarz
        wspaniały genetyk Dr. Dudarewicz zlecił amniopunkce genetyczną zabieg badania
        wykonany po tygodniu wynik tzw. Fish po 3 dnia nie ma podejrzeń w genach
        wszystko dobrze.
        Kolejne usg komora sie powiększa brak robaka móżdżku szukanie pomocy u dr
        Szaflika bez skutku Dr prowadzący stwierdził że nie da sie nic zrobić. I
        decyzjana jtrudniejsza w życiu usunąć ciąże,lekarz mówi że bedzie upośledzone
        ruchowo i umysłowo co robić jaką podjać decyzje...
        Czas gonił bo do 22 tc można przerwać ciąże i decyzja o zabiegu skierowanie do
        szpital a do Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, musiałam napisać podanie
        powołac sie na ustawę która dopuszcza przerwanie ciąży w takim
        przypadku,nastepnie blok porodowy podawanie leków i oczekiwanie na poród........
        I stało się 25czerwca 2008 roku o 10.40 moja ćoreczka Nikola urodziła sie żyła
        dwie godziny zmarła o 12.55 .........

Nie wiem czy to była dobra decyzja ta choroba ma różny przebieg może moje
        dziecko by miało łagodna postać,a może byłam zbyt słaba żeby dać sobie rade z
        późniejsza opieka nad Nikolą z rehabilitacją szukanie fundacji która by pomogła
        w leczeniu,szukaniu pieniędzy porpostu bałam sie że nie dam rady i Nikola bedzie
        płakać razem ze mną.

Wodogłowie można leczyć owszem ale nie cofnie sie zmian które juz nastapiły w mózgu.
      • Gość: Ewa Wiśniewska Re: Zespol Dandy-Walkera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 14:38
        Rozumiem,że jest Pani psychologiem. Proszę podpowiedzieć jak leczyć
        wodogłowie? Leki stosuje się tylko wtedy ,kiedy w danej sytuacji nie
        można wykonać zabiegu implantacji zastawki, która pozwala żyć, ale
        nie leczy wodogłowia.Leki podaje się bardzo krótko. Są to leki,
        które mają na celu odbarczenie płynu rdzeniowo-mózgowego. A może nie
        wiem o istnieniu innej metody leczenia wodogłowia? Z góry dziękuję
        za odpowiedż.
    • mari40 Re: Zespol Dandy-Walkera 02.05.08, 15:36
      jestem mamą 14 latka z zespołem Dandy-Walkera,jeśli mogę w jaki kolwiek sposób pomóc,chętnie to zrobie i mogę sie podzielic własnymi doswiadczeniami jako matka
      pozdrawiam anna
      • Gość: Kmwtw Re: Zespol Dandy-Walkera IP: *.204.101.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.10.22, 15:12
        Chciałabym usłyszeć Pani historie jak sobie Pani radziła, jak to teraz wygląda, czy syn normalnie funkcjonuje ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka