ewik-mysza 03.02.10, 11:18 www.dziennikbaltycki.pl/fakty24/216635,pomorze-decyzja-ue-slimak-to-ryba,id,t.html ale wymyślili... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moniach_1 Re: Absurdy UE 03.02.10, 15:36 Brzmi głupio, ale byłoby głupiej, jakby przez to, że ślimak nie jest rybą, a marchewka owocem, blokowali im część gospodarki. Tak już chyba lepiej. Swoją drogą, pamiętam że kiedyś wszyscy się śmiali, że UE bada promień zakrzywienia bananów. A potem się dowiedziałam, że tak się sprawdza ich dojrzałość, bo kolor o niczym nie świadczy. Odpowiedz Link
ewik-mysza Re: Absurdy UE 03.02.10, 19:04 ja wiem jaki jest cel.. ale czy nie można by było po prostu w przepisach unijnych dopisać, że dotowane są hodowle ryb i ślimaków? a nie w ten sposób? Odpowiedz Link
nomina Re: Absurdy UE 04.02.10, 22:59 Dokładnie tak. Chodzi o tzw. definicję legislacyjną (mam nadzieję, że nie pokręciłam pojęcia), która pozwala podciągnąć coś pod przepisy wykonawcze czegoś tam. Tylko, jak słusznie zauważył ktoś na innym forum, zapis nie powinien brzmieć: do ryb zalicza się ślimaki (do owoców - marchewkę), tylko ślimaki traktuje się [legislacyjnie] jak ryby. Chyba że tak jest w oryginale, tylko nasi z ustawionymi przetargami, zlecający tłumaczenia studentom II roku, tak przełożyli. Odpowiedz Link