Dodaj do ulubionych

[LWW] Jak wybrać chłopa

11.04.11, 09:46
Postanowiłam uspokoić moje nerwy, skołotane wątkiem Bathildy. Ilekroć bowiem widzę wątek Bathildy to czytam właśnie powyższe, a nie o żadnych laptopach, co skutkuje u mnie podwójnym rozstrojem, bo po pierwsze jak wiadomo chłop Bathildy jest równie wspaniały jak jej talia, więc jakiego chłopa ona chce wybrać? Takiego od jaj i innego nabiału? A po drugie zawartość wątku w ogóle mi nie gra z tytułem, gdzie chłopy maja matryce matowe i błyszczące i jak im się mierzy przekątną?
No więc proszę pomóc mi wrócić do stanu względnej równowagi psychicznej i odpowiedzieć mi na tytułowe, jakże ważkie, pytanie. Tylko poważne odpowiedzi proszę!
Obserwuj wątek
    • dziudziulek Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 10:19
      :D
      Biorąc pod uwagę niezbyt pomyślny przebieg mojego żywota napiszę, że chłopa należy wybierać, o ile wybór jest możliwy, przy użyciu tylko i wyłącznie rozumu. Emocje, uczucia - o nich zapominamy, odkładamy na 15 minut (wiem, wiem, nie da się) i rozważamy czy chłop się nadaje czy nie. Jak już rozum się napracuje czas na wyobraźnię. Wyobrażamy sobie niewyobrażalne tzn. wybranek zmieni się o 180% i decydujemy czy mimo niechcianej przez nas zmiany zaryzykujemy wspólny żywot. Jeśli uważamy, że taka zmiana jest niemożliwa jesteśmy w błędzie. Nigdy nie wiadomo co przyniesie życie. Nie wiadomo jak same się zmienimy. Wybranek też może się zmienić. Niekoniecznie może nam się to podobać. Wyobraźnia pracuje nadal. Czy mimo wszystko chcę takiego chłopa? Jeśli tak, to chyba miłość.
      • yaga7 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 10:49
        No widzisz, a biorąc pod uwagę przebieg mojego żywota i nikły pięcioletni staż małżeński mogę powiedzieć, że ja akurat rozumem nie wybierałam ;)) Co nie znaczy, że rozum nie odgrywał roli, bo odgrywał, owszem, ale nie aż tak bardzo.

Najlepsze jest to, że po burzliwych związkach stwierdziłam w pewnym momencie, że koniec, robię listę wymagań i mój przyszły facet musi umieć to, to i tamto. I wyglądać tak i tak. No i miesiąc czy dwa później się taki trafił. I został ;))
        • dziudziulek Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 10:56
          Użyłaś rozumu nim się chłop pojawił. Wiedziałaś co ma mieć. Zadziałało. :D
          • yaga7 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 11:15
            No niby tak, ale wiesz, gdybym przy okazji nie była w nim zakochana, to nieważne by było, czy spełnia te parametry czy nie ;)

O to mi mniej więcej chodzi - nie wyobrażam sobie wyjść za mąż (czy też związać się z kimś na stałe) tylko i wyłacznie na drodze rozumowej na zasadzie, że nie jestem zakochana, ale widzę, że facet ma X zalet i jestem z nim tylko ze względu na te X zalet, a nie dlatego, ze jestem zakochana ORAZ ma te X zalet. Dla mnie musi być i jedno, i drugie.
            • dziudziulek Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 11:27
              E, no to ja mam podobnie. Zakochanie musi być. Z chłopem, który spełnia wymogi mogłabym ewentualnie spędzić urlop, ale nie życie. Nie umiem w dłuższej perspektywie żyć z kimś kogo nie kocham (wiem, bo próbowałam). Mam jednak koleżankę, która wyszła za mąż z tzw. rozsądku. Chłop spełniał wymogi i ją kochał. Męża pokochała z czasem. Przynajmniej tak twierdzi. Ale pomimo małżeńskiej miłości miała w życiu okres (kilkuletni), że ją "nosiło"; marzyła o zakochaniu i motylkach w brzuchu bo nigdy tego nie doświadczyła. Liczyła na ognisty romans. Upatrzyła nawet sobie kandydata.
              • yaga7 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 12:02
                Myślę, że tego właśnie bym się bała, wiążąc się z kimś wyłacznie z rozsądku.

Chociaż z drugiej strony, kto tam wie, co by bylo, gdyby ;)
        • wodadobra Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 15:51
          Cóż. Dalej nie wiadomo jaką matrycę ma Twój chłop ;-P
    • kocio-kocio Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 11:38
      Moja babcia mówiła, że chłop powinien mieć:
      - dobrą pracę (najlepiej na kolei, bo ja z kolejarskiej rodziny)
      - mieszkanie
      - uregulowany stosunek do służby wojskowej.

Dobrze by było gdyby:
      - był przystojny (wysoki, ciemnowłosy, może mieć wąsy)
      - sprzątał po sobie
      - umiał uprasować koszulę.

Może tak poszukaj?
      ;o)
      • kizombalover Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 11:47
        Oj, zbyt wygórowane wymagania miała Babcia.....
        :))
        • yaga7 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 12:01
          eee, serio?

Ja bym powiedziała, że normalne ;)
      • turzyca Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 12:06
        > Może tak poszukaj?

Nie koncentrujmy sie na mnie, to byl watek pro publico bono.
        Obok uspokajania moich skolatanych nerwow, oczywiscie.
    • aadrianka Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 12:36
      Z tego co pamietam, zasad jest 5. W skrocie:
      1. Wazne jest, by znalezc mezczyzne, ktory bedzie znakomitym kochankiem, o temperamencie i upodobaniach dopasowanych do naszych. Takim, zeby miekly nam kolana na sama mysl.
      2. Wazne jest, by znalezc mezczyzne, ktory stanie sie wspanialym ojcem dla naszych dzieci, bedzie spedzal z nimi mnostwo czasu i opiekowal sie nimi co najmniej tak dobrze jak my same.
      3. Wazne jest, by znalezc mezczyzne, ktory zaimponuje nam intelektem, z ktorymi bedzie mozna prowadzic dlugie dysputy na najrozmaitsze tematy. Takiego, ktory bedzie interesowac sie zarowno fizyka kwantowa jak i dekonstruktywizmem.
      4. Wazne jest, by znalezc mezczyzne, ktory bedzie dbac o nasze rozrywki, bedzie jezdzic z nami do kina, teatru, na zagraniczne wycieczki.
      5. Ale absolutnie najwazniejsze jest, by ci czterej mezczyzni sie nie znali:)
      • dziudziulek Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 13:50
        :DDDDD
        nr 5 boski. Poprawiłaś mi humor.
      • kocio-kocio Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 14:17
        Oj tak!
    • bathilda Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 13:40
      Turzyco, popłakałam się ze śmiechu. A dawno mi się to nie zdarzyło :). Odpiszę Ci coś na poważnie później bo najpierw muszę przestać chichotać.

A tak w ogóle to ostatnio słyszałam 2 definicje:

Kto to jest mężczyzna sukcesu? To facet który zarabia więcej niż jego żona jest w stanie wydać.
      Kto to jest kobieta sukcesu? Dziewczyna, która znalazła takiego męża.
    • clarisse Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 13:42
      No tak, podobno "głodnemu chłop na myśli" ;)

A serio, to dużo zależy, do czego tego chłopa planujemy sobie wybrać :) Więc pierwsza sprawa - nasze oczekiwania w tej kwestii najlepiej by były zgodne z jego oczekiwaniami lub przynajmniej z jego postrzeganiem życia ;)

Generalnie jeśli to by miał być chłop na dłużej, to jest taki z perspektywą "nazawszości" - to z takim chłopem trzeba mieć coś wspólnego. Nawet najbardziej szaleńcze zakochania nie przetrwają długo, jeśli ludzi więcej rzeczy dzieli niż łączy. Najlepiej chyba by łączyły ich nazwijmy to "sprawy podstawowe", to jest takie, które leżą u podstawy postaw. Bo chociaż przeciwieństwa się przyciągają i osoba myśląca zupełnie inaczej lub pochodząca z zupełnie innego środowiska jest fascynująca, to na dłuższą metę po prostu pewne rzeczy trudno jest pogodzić. Jeśli jedna strona jest np. wierząca, może jej być ciężko z osobą, która jest zdeklarowanym ateistą. Jeśli jedna strona jest demonem improwizacji i szaleństwa, a druga musi mieć wszystko poukładane i zaplanowane z dokładnością do pół minuty na najbliższe 2 tygodnie... Jeśli jedna osoba wiąże pojęcie szczęścia z dobrobytem i pozycją społeczną, a druga z czymś zupełnie innym... Jeśli jedna osoba żyje by się bawić, a druga żyje po to, by pracować... itp itd. ...to prędzej czy później będzie im bardzo ciężko razem. (Z tym, że nie chodzi do końca o to, co kto na swój temat deklaruje, tylko jak naprawdę działa i myśli. Więc kiedy mówię "wierzący" albo "ateista" to mam na myśli osoby, dla których te sprawy są istotne, a nie marginalne.) Moim zdaniem tylko ci z największą dozą samozaparcia i wzajemnej otwartości będą w stanie przebrnąć przez te różnice. Zwłaszcza kiedy/jeśli zaczną one rzutować na zwykłą codzienność - albo kiedy zwykła codzienność ze swoimi różnymi problemami się na to nałoży.

O, to się wymądrzyłam. :D
      • kotwtrampkach Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 12.04.11, 09:59
        clarisse napisała:

> Moim zdaniem tylko ci z największą dozą samozapar
        > cia i wzajemnej otwartości będą w stanie przebrnąć przez te różnice. Zwłaszcza
        > kiedy/jeśli zaczną one rzutować na zwykłą codzienność - albo kiedy zwykła codzi
        > enność ze swoimi różnymi problemami się na to nałoży.
        >
        a ja bym powiedziała, ze rzecz jest w akceptacji siebie i partnera.
        Bo popatrz:

> Jeśli jedna strona jest np. wierząca, może jej być ciężko z osobą, która jest z
        > deklarowanym ateistą.
        będzie im ciężko, kiedy będą się próbowali wzajemnie "nawracać", kiedy nie będą szanowali swoich przekonań, kiedy będą się kłócić czy wbijać sobie szpile związane ze swoją wiarą

> Jeśli jedna strona jest demonem improwizacji i szaleństwa
        > a druga musi mieć wszystko poukładane i zaplanowane z dokładnością do pół min
        > uty na najbliższe 2 tygodnie...

Jeżeli ta pierwsza będzie sie czuła dobrze w towarzystwie swoich znajomych, a ta druga w swoim towarzystwie - i będą uwielbiali być czasem razem, a czasem osobno - to byłby to idealny związek. Problem jest, kiedy nie ma zaufania, kiedy trzeba zrobić coś dla kogoś, kiedy czują się pokrzywdzeni, kiedy poczucie wartości jest nienajciekawsze..

I z jednej strony, zgadzam sie z tym co piszesz:
        > "Najlepiej chyba by łączyły ich nazwijmy to "sprawy podstawowe", to jest t
        > akie, które leżą u podstawy postaw. Bo chociaż przeciwieństwa się przyciągają i
        > osoba myśląca zupełnie inaczej lub pochodząca z zupełnie innego środowiska jes
        > t fascynująca, to na dłuższą metę po prostu pewne rzeczy trudno jest pogodzić."

ale znam związki, które są fascynujące i spełnione mimo braku tych właśnie "podstaw" - bo mają inne podstawy..
    • anna-pia Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 13:58
      Jak teraz sobie myślę, to swojego chłopa wybrałam tak, jak Bathilda laptopa - żeby dużo umiał, miał duże możliwości i nie błyszczał (od błyszczenia jestem ja). Z jednym wyjątkiem: zostaje na całe życie :)
    • origami_21 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 14:06
      Chłopa należy wybierać uważnie i bez presji. A najlepiej po kilkuletnim przetestowaniu w praktyce.

Wiem, wiem... Przy takim podejściu, to by życia mogło braknąć.
    • bathilda Re: [LWW] Jak wybrać chłopa i laptopa 11.04.11, 15:36
      Ponieważ Anna-Pia napisała, że chłopa trzeba wybierać jak Bathilda laptopa, niniejszym dzielę się swoim skromnym know-how.

1. Zastanów się do jakich zastosowań ma być chłop. Zgodnie z ludowym porzekadłem, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Więc zastanów się co jest najważniejsze a w jakim obszarze jesteś gotowa iść na kompromis:

a) czy chłop ma być do zastosowań domowych (z oprogramowaniem ‘mąż’, ‘ojciec’, ‘współsprzątacz’, itp.) czy do zastosowań biurowych (z funkcjami ‘błysk zazdrości u koleżanek’, ‘imprezy do białego rana’ czy ‘pomoc w zrobieniu wielkiej kariery’);
      b) czy chłop będzie używany stacjonarnie (tzw. desk-chłop) czy będziesz z nim często wybywać w plener lub w podróż (tzw. net-chłop);
      c) do jakich zadań będzie chłop najczęściej używany (oglądanie filmów, omawianie tekstów, gry RPG, fora dyskusyjne, google, pokazywanie zdjęć z wakacji koleżankom, itd.). od tego zależy jakie elementy wyposażenia są istotne – szybki procesor, duża pamięć i twardy dysk, ładna obudowa, oszczędna bateria, możliwość zamontowania dużej ilości peryferiów, umiejętność obsługi wielu programów równocześnie itp.

2. Zastanów się co Ci najbardziej przeszkadzało w dotychczasowych chłopach. Popytaj koleżanki o szczególnie wadliwe modele. To nieprawda, że uczyć się trzeba zawsze na własnych błędach. Warto też się zainteresować innymi modelami z tej samej fabryki – usterki w designie niestety są powtarzalne i czasem objawiają się po skończeniu okresu gwarancji. Warto zobaczyć też jak dany model współpracuje z innym sprzętem z tej samej fabryki. Jak tam zgrzyta, to kompatybilność z urządzeniami które już masz w domu może być poważnie zagrożona.

3. Zastanów się czy jest coś, nawet jakiś szczegół, na którym Ci bardzo zależy. I nie daj sobie wmówić potem, że jak ma 1000 funkcji o których istnieniu nawet nie wiedziałaś to brak tej jednej jest nieważny. Z czasem to będzie góra lodowa. Ja np. nie kupiłabym kompa na którym nie pójdzie Europa Universalis II. Choćby był najlepszy na świecie i cała reszta ludzkości marzyła o nim to nie wezmę, bo EU II musi działać i basta. Tak samo nie kupiłabym chłopa który nie pamiętałby o najważniejszych datach i rocznicach. Choć pewnie dla innych to byłby niewielki defekt.

4. Nie kupuj przez net, idź do sklepu i sprawdź osobiście. Upewnij się, że układ klawiatury pasuje do Twoich paluszków, że matryca ma dobrą szerokość i błyskotliwość, że porty USB i wyjście na słuchawki są w dobrym miejscu. Idealnie byłoby wziąć na jakiś czas do domu i przetestować czy spełnia wymogi z punktu 1, ale to nie z każdym modelem jest możliwe.

A na koniec najważniejsze. Zakładając, że nie będziesz brać w leasing chłopa koleżanki tylko kupisz własnego, trzeba się zastanowić, czy widzisz nadal jakieś szanse na używanie go za parę lat. Czy kiedy okaże się, ze obudowa już trochę porysowana i procesor nie taki śmigły jak kiedyś to nadal będziesz chciała trzymać go w domu. Jeśli uznasz, że nadal będziesz z niego z radością korzystać (nawet złoszcząc się czasem w duchu, że jak go kupowałaś to sprzedawca zachwalał że jest szybszy i więcej oferuje) to znaczy, ze to jest model dla Ciebie.

P.S. A tak w ogóle, to ostatnia wizja lokalna wykazała, że Turzyca ma talię jeszcze lepszą niż Bathilda więc niech Turzyca Bathildy nie wkurza tylko sobie kupi jakąś ładną nową bluzeczkę co by się tą talia pochwalić.
      • indigo-rose Bezcenne :D n/t 11.04.11, 16:00
      • dziudziulek wydrukuję 11.04.11, 16:48
        Wydrukuję i powielę, a następnie rozdam poszukującym chłopa. Sobie też zostawię. Zastanawiam się nad opcją "nie kupuj przez net". Ja tak lubię wirtualne zakupy :D.
        • bathilda Re: zakupy przez net 11.04.11, 17:18
          dziudziulek napisała:

> . Zastanawiam się nad opcją "nie kupuj przez net". Ja tak lubię wirtualne zakup
          > y :D.

Niestety, zarówno w przypadku chłopa jak i laptopa zakupy przez internet obciążone są dużym ryzykiem. Mój ostatni laptop był kupiony przez internet. I dopiero w domu okazało się że w lewym dolnym rogu zamiast klawisza "ctrl" ma "Fn". 4 lata minęły a ja się nie przyzwyczaiłam. Z drugiej strony ostatnio któraś z forumek linkowała historię dziewczyny co to znalazła chłopa na necie i potem on jej zrobił krzywdę. Dlatego i chłopa i laptopa najlepiej jednak dobrze obejrzeć osobiście przed kupieniem.
          • dziudziulek Re: zakupy przez net 11.04.11, 17:33
            Mój laptop kupiony stacjonarnie w lewym dolnym ma ctrl i fn, ale kupując nie przyszło mi nawet do głowy, żeby spojrzeć. Myślę, że problem polega na tym, że proces decyzyjny przebiega u mnie zdecydowanie za szybko. Dotyczy to zakupów wszelakiej maści (mieszkania też). Znam dwa małżeństwa "internetowe". Zakupy jak najbardziej udane w przypadku 4 osób. Przy mojej szybkości i dużej dawce naiwności chłop przez net faktycznie przedsięwzięcie ryzykowne. Dlatego zamierzam wydrukować Twój przewodnik i nosić go w portfelu. Tak na wszelki wypadek nieprzewidzianych zakupów.
            • mszn Re: zakupy przez net 13.04.11, 16:57
              Na wypadek nieprzewidzianych zakupów chlopowych dobrze miec co innego w portfelu :D
              • dziudziulek Re: zakupy przez net 13.04.11, 17:51
                Masz na myśli namiar na Bathildę? :D
                W sensie, że rozsądna i odradzi?
      • izas55 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa i laptopa 11.04.11, 17:05
        w samo sedno ;-)
      • kasiamat00 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa i laptopa 11.04.11, 20:01
        Teraz tylko pytanie kiedy to wyląduje na "ratunku co robić" ;)
      • nomina Re: [LWW] Jak wybrać chłopa i laptopa 13.04.11, 22:14
        Hm. A jak sprawdzić, czy klawiatura pasuje do paluszków, jeśli towar za szybką i w sklepie zakaz macania?
        • bebe.lapin Re: [LWW] Jak wybrać chłopa i laptopa 13.04.11, 22:24
          Sa tacy, ktorzy wierza, ze na pewno bedzie pasowac i wystarczy sprawdzic w opisie kompatybilnosc innych charakterystyk, tudziez ewentualnie po stwierdzeniu ewentualnych niedogodnosci nalezy samemu popracowac nad zmiana ulozenia palcow.

Inni wybieraja sie na zakupy do innego sklepu, oferujacemu podobnej jakosci towar a jednoczesnie bardziej przyjaznego klientom.
          • nomina Re: [LWW] Jak wybrać chłopa i laptopa 15.04.11, 02:22
            Bebe, paluszki mam leniwe, nawykłe do odpowiedniej klawiatury... odpada, nie będę się na starość uczyć nowego układu :). Natomiast doświadczenia mówią, że nie ma co wierzyć opisom, a klawiatura to okropnie ważna rzecz...
            A sklepów przyjaznych jakoś mało...
    • yo_anka a chłopa do czego ci trzeba? 11.04.11, 15:55
      skopania grządek, przycięcia drzew? ;)
    • pitupitu10 Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 22:08
      https://s2.thehighdefinite.com/wp-content/uploads/2011/04/relationshipfoundation.gif
    • milstar Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 23:00
      A co zrobić jeśli właściwy model wybrany, tylko ma opory przed zmianami aktualnego stanu własności? Ba, nawet na jazdę testową protestuje...
      • pierwszalitera Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 11.04.11, 23:11
        milstar napisała:

> A co zrobić jeśli właściwy model wybrany, tylko ma opory przed zmianami aktualn
        > ego stanu własności? Ba, nawet na jazdę testową protestuje...

Zaproponować atrakcyjne warunki leasingu? To pozostawi mu iluzję niezależności. ;-)
      • bathilda Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 12.04.11, 08:36
        Nie jestem pewna czy dobrze rozumiem pytanie. Chcesz odkupić chłopa od koleżanki i on protestuje? Czy chcesz chłopowi upgrade'ować software z "chłopak 4.0" do "mąż 1.0" a on protestuje nawet przed "narzeczony 1.2"?

W pierwszym przypadku nie poradzę. Ja wierzę w prawo własności. W drugim przypadku opcji jest kilka, ale niestety nie na każdy model podziałają. Można np.:

- subtelnie i mimochodem opowiadać w jego obecności o nowościach na rynku, akcentując wyposażenie i oprogramowanie których obecny model nie posiada;
        - zaaranżować spotkanie z inną właścicielką chłopa, która już dokonała upragnionego upgrade'u w celu okazania, że chłop się od tego nie przegrzewa a nawet wydaje się zadowolony;
        - wytłumaczyć chłopu, że nowy software nie wykluczy kilku istniejących plug-inów np. 'wypady z kumplami na piwo' albo 'mecz co środę'. Ale tylko pod warunkiem że naprawde nie wykluczy. I warto ustalić co w Twojej konfiguracji chłopa ma znaczenie krytyczne dla sprawnego funkcjonowania. Bo może jak sobie uświadomisz które plug-iny muszą zostać to sama zrezygnujesz.

Jeśli nic nie pomaga, można zagrozić kupieniem innego modelu i oddaniem aktualnego do punktu skupu elektroodpadów. Ale trzeba liczyć się z tym, że się zgodzi i trzeba będzie z tym żyć.

• kotwtrampkach Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 12.04.11, 10:09
          a trochę prościej, pozostając przy porównaniu komputerowym:
          Gdybyś zapragnęła kupić mojego laptopa, a ja nie bardzo miałabym ochotę się z nim rozstawać - nawet tego jeszcze nie brałam pod uwagę (jak ktoś inny zmiany wolności w zależność) - możesz proponować coraz wyższą stawkę - może się zgodzę, jak przemyślę. Tu trzeba uważać, bo jest jak w licytacji, łatwo można przepłacić. Możesz odpuścić, kiedy cena jest za wysoka i dalej przychodzić sobie poużywać tego mojego, a za swoim się rozglądać.. czasem są niezłe okazje :-)
        • milstar Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 12.04.11, 20:32
          E, no co Wy, żadne odkupywanie, nówka nie śmigana. I to nie ma być upgrade, tylko nabycie prawa własności, na razie częściowe, do oprogramowania chłopak. Tzn. teraz poniekąd umowa przedwstępna została rozpisana, ino później komplikacje wynikły.
          • kotwtrampkach Re: [LWW] Jak wybrać chłopa 14.04.11, 09:44
            nówka - sprzęt, ale poczucie wolności i własności używane było min. 18 lat (do wieku pełnoletniego znaczy) chyba, ze rodzice byli bardzo zaborczy, to krócej :):)
    • dadaczka poprawiłyście mi humor. A już szukałam 12.04.11, 09:35
      karty debetowej, żeby się pociąć ;-) (nie wiem, dlaczego karty, pierwsze co mi przyszło na myśl - no przecież nie będę się cięła żyletką ani nożem, bo się jeszcze potnę! Karta nie ma nic wspólnego z zakupami chłopa przez net. W moim przypadku musiałabym najpierw sprzedać, żeby kupić, a to strasznie dużo fatygi wymaga. No i nie wiem, czy na tym interesie nie stracę jednakowoż)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka