Dodaj do ulubionych

[LWW] statystycznej pomocy

18.08.11, 16:21
Kompletnie już jestem dzisiaj zgłupiała i nie potrafię myśleć logicznie.

Musiałam policzyć współczynnik różnorodności (en.wikipedia.org/wiki/Simpson_index) do porównania 2 cech występujących w określonej populacji.
Załóżmy że dla grupy np. 100 osób wykryto 5 wariantów jednej cechy i 5 wariantów drugiej cechy. Wyszły 2 różne współczynniki. Czy jest to spowodowane rozkładem cech w grupie? Bo na zdrowy chłopski rozum jeżeli dla jednej cechy rozkłada się tak, że po 20% grupy posiada dany wariant, a dla drugiej cechy 95% osób posiada jeden wariant a 5% rozkłada się na pozostałe 4 warianty to współczynnik różnorodności policzony dla tych 2 cech powinien być różny.

Czy ja dobrze myślę, czy walnęłam się w jakimś liczeniu po drodze?
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: [LWW] statystycznej pomocy 18.08.11, 16:39
      Tak, jest to spowodowane rozkładem. Ten wzorek można zapisać tak: ((\sum (x_i)^2) - N)/(N(N-1)) czyli zależy od sumy kwadratów liczebności poszczególnych podgrup. Moja intuicja mi podpowiada, że dla ustalonej liczby podgrup i ustalonego N najmniej powinno wyjść jak w każdej podgrupie jest po tyle samo elementów, ale niestety, przy moim dzisiejszym stanie umysłowym (co krąży po Warszawie, cholera? bo ja mam wrażenie, że mnie jakaś dość zjadliwa grypa złapała, na szczęście powoli przechodzi) nie podejmuję się tego udowadniać.
      • izas55 Re: [LWW] statystycznej pomocy 18.08.11, 16:45
        Tak mi się wydawało, bo mi się recenzent przyczepił. Ale zamiast pisać mu tak z głowy że nie ma racji wolałam się skonsultować z kimś kto nie jest takim statystycznym głąbem jak ja ;-)
        Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka