Dodaj do ulubionych

[LWW] Jak dopasować DRZWI do futryny?

15.09.11, 01:40
Po roku mieszkania w miejscu, w którym mieszkam ;-) zaczął mi doskwierać brak drzwi wewnętrznych pomiędzy przedpokojem a kuchnią (w sezonie grzewczym istotnme, zwłaszcza, ze uchnia jest pomieszczeniem przechodnim) oraz między kuchnią a jednym z pokoi (kot).
Drzwi- w znaczeniu skrzydel- nie ma od początku, poprzedni wlaściciele chyba też nie mieli, a jeszcze wczesniej mieszkal esoły pan i być moze wymienił drzwi na wesołe napoje lub zamienił na opał, w każdym razie- drzwi nie ma ani w mieszkaniu, ani w piwnicy. Sa za to bardzo fajne drewniane futryny, które chcialabym zachować. Mieszkanie jest urządzone w stylu eklektycznym, tzn. Ikea plus przemalowane resztki po poprzednikach, kolory intensywne.
I teraz, po przydługim wstępie, przechodze do meritum- otóżchciałabym kupić skrzydła drzwiowe i je zamocować w tychże framugach. Internet mówi, że jest to banalnie proste, wystarczy zmierzyć wysokośc i szerokość. A co z zawiasami, klamką- to pasuje standardowo, czy jak? Funduszami dysponuję ograniczonymi i raczej nie zamówię drzwi na wymiar- potrzebne mi jest zwykłe, najprostsze, najlepiej sosnowe skrzydło. Chodzi mi po głowie pomysl przejscia się po sąsiadach, czy u kogoś w piwnicy sięnie walają, ale myslę, że raczej poleciałyby kominem.
A, idea drzwi harmonijkowych wywołuje we mnie mdłości, a na przesuwne nie ma miejsca.
Obserwuj wątek
    • teresa104 Re: [LWW] Jak dopasować DRZWI do futryny? 15.09.11, 10:11
      Kupowałam jakiś czas temu drzwi do altanki, w której drzwi zgniły, nie zależało mi więc na wyglądzie, zależało mi na taniosze.
      Szerokości i wysokości drzwi są jakoś standaryzowane. Poszłam do sklepu z sośniną, sklep ten jest połączony ze stolarnią, sami robią swoje towary, przynajmniej część z nich. Tam były drzwi o odpowiadającym mi wymiarze, ale bez zawiasów i klamek. Pan przyjechał, rzucił oczkiem na altankową futrynę, na rodzaj i umiejscowienie zawiasów, na wysokość dziurki w futrynie, w którą wsuwa się ten skobelek z drzwi, nazajutrz miałam drzwi do odbioru, 5% ceny "gołych" drzwi kosztowało mnie to dopasowanie, przywiezienie i zatknięcie na zawiasach.

Możesz na dole klatki zawiesić ogłoszenie, że odkupisz/przyjmiesz drzwi do kuchni. Czemu nie? Umyjesz, pomalujesz, załatwione.

Może industria drzwiowo-harmonijkowa posunęła się jakoś do przodu, pamiętam, że kiedyś ludzie takie drzwi montowali sobie w blokach, zamykały się na magnes. Faktycznie były szkaradne, zawodne, do tego nie izolowały hałasów. Ale może teraz wyglądają inaczej? Zawsze to trochę miejsca zaoszczędza, a i w łeb nie da się nimi zarobić, jak tradycyjnymi otwieranymi na ciąg komunikacyjny.
      • kis-moho Re: [LWW] Jak dopasować DRZWI do futryny? 15.09.11, 10:20
        > Szerokości i wysokości drzwi są jakoś standaryzowane.

Mimo wszystko wymierz je bardzo dokladnie. My wymienialismy kiedys drzwi do lazienki w bloku, jakich stoi w miescie tysiace. Znajomi mieszkajacy w podobnych blokach mieli identyczne, tylko nasze byly jeszcze brzydsze :o) Okazalo sie, ze takie drzwi to tylko na wymiar... (podobno tutaj drzwi do lazienki nikt nie wymienia, a one sa sporo wezsze niz standardowe, i nie oplaca sie produkowac).
    • maheda [OT] najprostsze sosnowe 15.09.11, 10:34
      ederlezi1981 napisała:

> potrzebne mi jest zwykłe, najprostsze, najlepiej sosnowe skrzydło.

Sosnowe nie będzie najtańsze. Najtańsze jest z płyty wiórowej/sklejki, oklejane plastikiem.
      www.taniachata.pl/produkt/drzwi-chronos-pelne-80-cm
      www.taniachata.pl/produkt/drzwi-minimax-pelne-wewnetrzne-60

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka