Dodaj do ulubionych

Potrzebuję liter

06.10.11, 16:17
Szukam liter: и, И, у, У, ъ, Ъ z akcentami nad nimi jak tu: ю́ я́ (czyli z kreseczką skierowaną w prawo).

Ni cholery nie wiem, gdzie jest taki font, czy da się wpisać w Wordzie jakiś akut nad literą, no nie wiem. A potrzebuję. Napiszę sonet na cześć tego, kto mi takie llitery da.
Obserwuj wątek
    • maheda Re: Potrzebuję liter 06.10.11, 16:30
      и́
      • maheda Re: Potrzebuję liter 06.10.11, 16:31
        и́, И́

www.russianlessons.net/forum/viewtopic.php?t=1887
    • fanaberia.fanaberia Re: Potrzebuję liter 06.10.11, 16:40
      Podobno tutaj są różne metody:

masterrussian.net/f13/how-write-cyrillic-letters-acute-sign-example-%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%CC%81%D1%82%D1%8C-17110/
      Nie mam czasu osobliwie sprawdzać.
      Szczęśliwy znalazca żąda soneta.
    • roza_am Re: Potrzebuję liter 06.10.11, 16:44
      Ý, ý

pl.wikipedia.org/wiki/%C3%9D
    • teresa104 No prawie byłby sonet dla Mahedy i Fanaberii 06.10.11, 17:13
      ale nie wolno mi nic instalować na tym komputerze, a nie mam jeszcze Ъ, ъ z kreseczkami.

Sonet i tak będzie, ale nie dziś. ABBA ABBA z jedną tercyną, wszak nie dostałam Ъ.
      • roza_am Re: No prawie byłby sonet dla Mahedy i Fanaberii 06.10.11, 17:20
        Teresko, a jaki to język? W jakim słowie może poszukiwany obiekt wystąpić?
        • teresa104 Re: No prawie byłby sonet dla Mahedy i Fanaberii 06.10.11, 17:33
          Bułgarski.
          ъгъл, гълъб, акъл
          Znalazłam ъ ale z kreską w drugą stronę. Wolałabym, żeby były w tę samą.
      • fanaberia.fanaberia Nowy donos 06.10.11, 17:36
        Cytuję:

Pisze sie to glupie "b" normalnie
        kursor z prawej
        lewy alt trzymac
        na numerycznej wklepac "+769"
        (i nie trzeba nic instalowac)
        • teresa104 Nie działajet. 06.10.11, 17:46
          Plus z lewym altem wprowadza równiania.
          • fanaberia.fanaberia SOA#1 06.10.11, 17:54
            U mnie działajet.
            Tylko:
            1. Trzeba to robić klawiaturą numeryczną.
            2. Włączoną. Znaczy NumLock ma być zaświecony.
            • teresa104 No to 06.10.11, 18:03
              skopiuj stąd tę bukwę Ъ ъ, zrób mi tę literę i wklej tutaj. Będzie druga tercyna:)
              • fanaberia.fanaberia Jadą bukwy, jadą 06.10.11, 18:10
                Ъ́ ъ́
                • teresa104 Tralalala!:) 06.10.11, 18:17
                  :)
                • teresa104 Sonet 06.10.11, 20:56
                  Od problemów pęka łeb,
                  Ty nie pękaj! Wuwuwu
                  .Lobby nie zażywa snu.
                  Nie masz lobby, jesteś kiep.

Czujesz, że się zsuwasz w żleb?
                  Furda wszystko! Rzuć to psu!
                  To jest bowiem lobby clou:
                  Nie ma miejsca tu dla zjeb. [przprszm]

Można dobrze trafić w życiu,
                  Ale życie to loteria,
                  Większość losów jest dla picu.

Los wygrany ma koteria.
                  Do koterii pragniesz wpisu?
                  Czcionki zrobi Fanaberia!
                  • nomina Re: Sonet 08.10.11, 17:38
                    Tereso, sonet boski!

A jeśli mogę - czy Ty zajmujesz się zawodowo tudzież hobbystycznie przekładami poetyckimi z języków słowiańskich?
                    • teresa104 Zdarza się. 08.10.11, 18:28
                      Nie zawodowo, nie hobbystycznie. Fuchowo. I, na szczęście, nie są to rzeczy utrwalone, a publikacja ma ograniczony zasięg.

• nomina Re: Zdarza się. 08.10.11, 19:05
                        Pytam, bo mi jakoś znajomo zabrzmiało i zastanawiałam się, czy ja Ciebie już nie czytałam :).
                        • teresa104 Gdybym była zawodową tłumaczką poezji 08.10.11, 19:21
                          to nie byłoby dobrze. Nie świadczyłoby to dobrze o moich umiejętnościach, gdyby mój styl był tak wyrazisty i przysłaniał styl tłumaczonego poety.

Dobrze, że sobie to napisałam, będę pamiętać, za co się nie brać:)
    • ja_joanna Re: Potrzebuję liter 06.10.11, 18:05
      Znaki jako takie możesz znaleźć i skopiować z Tablicy Znaków pod Windowsami (zakładam, że korzystasz z Windowsów), a co do fontów to niestety nie wiem, które są wystarczająco rozbudowane z tych, które są standardowo zainstalowane (skoro nie możesz żadnych nowych instalować), kiedyś był taki font, który się nazywał Arial Unicode i miał dosyć duży zestaw znaków.

Gdybyś mogła coś jednak zainstalować, to popatrz np. na te fonty: jmn.pl/kurier-i-iwona/ ja je bardzo lubię, mają świetną jakość i bardzo rozbudowany dopracowany zestaw znaków, myślę, że są duże szanse, że znalazłabyś tam to, czego szukasz.
      • zazulla Re: Potrzebuję liter 08.10.11, 10:51
        ja_joanna napisała:

> Znaki jako takie możesz znaleźć i skopiować z Tablicy Znaków pod Windowsami (za
        > kładam, że korzystasz z Windowsów),

Może przyda się też innym - tablica znaków (XP, nie wiem jak jest w Win7) znajduje się w menu Start -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Tablic znaków.
    • sarahdonnel SIL 06.10.11, 22:45
      Dla tych, co instalowac moga:
      Strona ethnologue.com, lub SIL (Summer Institute of Linguistics) powinna miec czcionki i rozszerzenia klawiatury do pisania praktycznie wszystkiego, ze znakami fonetycznymi wlacznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka