Dodaj do ulubionych

Sztuczna skóra - czyszczenie

25.11.11, 19:55
Ma ktoś jakiś pomysł czym wyczyścić BIAŁĄ kanapę ze sztucznej skóry. Tak, zamarzyła mi się biała kanapa i całkiem świadomie zdecydowałam się na ciągłe jej mycie ;)

Przejrzałam różne fora i pojawiają się głównie rady, żeby myć mydłem, płynem do mycia, płatkami mydlanymi etc. Umyłam wodą z płynem i mydłem i większość zabrudzeń zeszła. W niektórych miejscach na siedzeniu została jednak taka granatowa poświata. Domyślam się, że to od jeansów. Próbowałam to trochę bardziej szorować, przetarłam wódką. Nic.

LWW, więc czekam na inspiracje :)
Obserwuj wątek
    • 100krotna Re: Sztuczna skóra - czyszczenie 26.11.11, 22:48
      Ne wiem, czy to coś pomoże, ale moja babcia skajowe torebki czyściła kremem NIVEA (tym w płaskim granatowym pudełku)
    • kizombalover Re: Sztuczna skóra - czyszczenie 27.11.11, 10:31
      Spróbuj delikatnie Cifem.
    • aankaa odbarwienie 28.11.11, 11:43
      pani od pazurów udało się prysnąć zmywaczem w moją stronę. Od razu nic nie było widać, dopiero po jakimś czasie wylazły jaśniejsze (na czarnej) odbarwienia :( Czym to draństwo pokryć ? Próbowałam pastą (no, raczej nabłyszczaczem do trepków) ale długo się toto nie utrzymuje. Macie, drogie Panie, jakieś pomysły ?
    • rosabell Re: Sztuczna skóra - czyszczenie 28.11.11, 13:10
      obawiam sie, ze takie zabarwienia moga juz na trwale zostac:( u mnie pojawily sie szarosci (od wytarcia), ktore niczym nie daja sie usunac, bo to podobno zuzycie materialu. myslalam jeszcze nad jakas profilaktyczna konserwacja, ale jeszcze sie nie rozejrzalam w dostepnych srodkach
    • teresa104 Re: Sztuczna skóra - czyszczenie 28.11.11, 16:14
      Jestem również szczęśliwą posiadaczką białego sprzętu. Lubię białe, nie poradzę.
      Niestety, z moich obserwacji wnoszę, że niektóre zabrudzenia nie zejdą. Pewno barwniki łączą się z tym tworzywem i kropka. Wypróbowałam wszystkie możliwe rozpuszczalniki - ocet, zmywacz do paznokci, spirytus, sodę, proszek do prania, parafinę, nic z tego. Dlatego będę eksploatować, póki będzie się dało, potem kupię nowe, też białe. Na miejsca szczególnie uczęszczane kładę narzutę (białą), poduchy (białe:)). No i po domu chodzę w białych spodniach, co ma dodatkowy walor - powstrzymuje przed podjadaniem;)
      • sbarazzina Re: Sztuczna skóra - czyszczenie 29.11.11, 15:25
        Tez tak lubie, mam wszystko biale i nie mam zamiaru zmieniac upodoban. Ale chyba wprowadze zarzadzenie, ze goscie w jeansach siadaja na krzesle :-P Tylko sie musze najpierw krzesla dorobic.
        • teresa104 Goście w dżinsach niech stoją, 29.11.11, 16:29
          sami się prosili.

Może jesteś trochę bardziej wyrobiona estetycznie ode mnie, każdy jest w zasadzie, dlatego może mi doradzisz. Muszę pomalować drewniane krzesła (klasyczne, zwykłe, sośnina, lakier) kuchenne w białej kuchni. Głowię się teraz, na jaki kolor. Mogę na biały, ale pomyślałam, że jakiś akcent kolorystyczny kuchni by się przydał. Meble kuchenne mam też jasnodrewniane, blaty jasnobeżowe. Myślałam o pomidorowej czerwieni (mam taki serwis, służący właściwie tylko jako akcent, mam ścierki w czerwoną kratkę), ale nie wiem, czy to nie za dużo koloru będzie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka