sylwiastka 22.03.12, 15:27 Czy da sie wylaczyc to ustrojstwo. Jesli tak, to jak? Dugo sie przed tym bronilam, a tu dzis pach i mam os czasu, a wole stary profil. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mszn Re: os czasu na fb 22.03.12, 15:44 Myślę, że nie ma ucieczki. Żeby się całkiem załamać, możesz obejrzeć sobie film, który właśnie znalazłam, a który ma Cię przekonać, jak bardzo wyjątkowa się poczujesz: www.facebook.com/about/timeline Bardzo mi się podoba założenie, że bohater filmu ma konto na fejsie od połowy lat 70. :) Odpowiedz Link
kis-moho Re: os czasu na fb 22.03.12, 15:53 Czasem się zastanawiam, kto to zaprojektowal i jak dlugo byl praktykantem (2 dni?). To jest tak niemozliwie nieprzejrzysta rzecz, podejrzewam, ze ostatecznie przekona mnie do zrezygnowania z FB (i tak od czasu poprzednich zmian zagladam tam coraz rzadziej). FB to byla fajna rzecz, ale teraz po tych wszystkich zmianach stal sie zupelnie niepraktyczny. Odpowiedz Link
yaga7 Re: os czasu na fb 22.03.12, 15:58 Dobrze, że to piszesz, bo już myślałam, że już jestem za stara i dlatego ta cała oś mi nie pasi. Dla mnie też to jest kompletnie nieprzejrzyste i jeżeli będę zmuszona to mieć u siebie na profilu, pewnie albo zrezygnuję, albo po prostu będę coraz rzadziej tam zaglądać. Odpowiedz Link
mszn Re: os czasu na fb 22.03.12, 16:03 Ja po prostu przestałam bywać na profilach - te zdjęcia u Effuniaka poskracane w dziwnych miejscach, te dyskusje o zdjęciu pół metra za samym zdjęciem, brrr. Wchodzę sobie tylko w "home", tam gdzie jest wszystko zebrane (też w coraz durniejszy sposób zresztą): co kto zjadł i gdzie się bawił. I dlaczego mnie tam nie było. Odpowiedz Link
kis-moho Re: os czasu na fb 22.03.12, 17:04 > Wchodzę sobie tylko w "home", tam gdzie jest wszystko zebrane (też w coraz durn > iejszy sposób zresztą): co kto zjadł i gdzie się bawił. I dlaczego mnie tam nie > było. No właśnie, kiedyś dawno temu było tak, że jak miałam ochotę, to widziałam co mój kolega z liceum zjadł na kolację. A teraz widzę jakieś durne linki, które mnie zupełnie nie interesują, a kolacja kolegi mnie omija. Zupełnie bez sensu. Może przeniosę się na googla dla snobów? :o) Odpowiedz Link
marciasek Re: os czasu na fb 22.03.12, 17:14 a co to jest Google dla snobów? To pisałam ja, analfabetka w zakresie serwisów społecznościowych Odpowiedz Link
kis-moho Re: os czasu na fb 22.03.12, 17:18 Google+. Nie chcę tu obrażać nikogo, kto korzysta z google+, to serwis społecznościowy jak każdy inny. Tylko wśród części znajomych zaobserwowałam podejście "jak już nie jestem na FB dla mas, jestem w google+ w elytarnym gronie". Na pewno nie wszyscy mają takich dziwnych znajomych i takie dziwne podejście. Odpowiedz Link
marciasek Re: os czasu na fb 22.03.12, 18:49 To bardzo ciekawe, a na czym polega ów elytaryzm? Wstęp za zaproszeniami, selekcjoner rozdaje konta po uważaniu czy jak? :) Odpowiedz Link
mszn Re: os czasu na fb 22.03.12, 20:21 Ty się śmiejesz, ale tak było rzeczywiście :) Google+ startowało właśnie z zaproszeniami, i też nie od razu wszyscy właściciele guglowych kont byli dopuszczeni. Nie mam pojęcia, jak to teraz wygląda, nie zainteresowałam się. Nie mam elitarnych znajomych :) Odpowiedz Link
marciasek Re: os czasu na fb 22.03.12, 20:34 No tak, konto na gmailu tez było kiedyś luksusem. Ja jestem zupełną społecznościową analfabetką. Konto na FB mam bodajże od miesiąca i nadal nie mam pojęcia jak, a przede wszystkim po co się tego używa... Odpowiedz Link
paskudek1 Re: os czasu na fb 23.03.12, 13:01 jak to po co? żeby w monster world pograć :) tudzież bubble saga :) a na serio mnie się tej osi czasu udało uniknąć, konsekwentnie nie klikam w to, ale się boję ze w końcu samo się włączy a też mi się nie podoba Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: os czasu na fb 23.03.12, 13:22 paskudek1 napisała: > jak to po co? żeby w monster world pograć :) tudzież bubble saga :) > a na serio mnie się tej osi czasu udało uniknąć, konsekwentnie nie klikam w to > , ale się boję ze w końcu samo się włączy a też mi się nie podoba Nie ominie cię. Na początku była to opcja, dla chętnych. Teraz fb przestawia sukcesywnie wszystkie konta na timeline. Nie będzie odwrotu. Zdaje się, że ci, którzy są akurat na liście dostają zawiadomienie, że mają tydzień czasu na uporządkowanie swojego konta, po tym wszystko będzie widoczne na osi. Timeline służy przede wszystkim komercyjnym celom i zarabianiu forsy przez fb, wszystkie konsumenckie zachowania uczestników są przez to lepiej widoczne. To jest dobrze przemyślana akcja i na pewno nie realizowana przez praktykantów. Big brother is watching you. ;-) Odpowiedz Link
paskudek1 Re: os czasu na fb 23.03.12, 20:33 no to mnie pocieszyłaś, chociaz ja ostatnio na prawdę ograniczam sie haniebnie do gry w monstera i bubble sagę :) Odpowiedz Link
paskudek1 Re: os czasu na fb 26.03.12, 10:05 no i wykrakałaś, właśnie mnie dopadła oś czasu :) ale ja i tak na swój profil jako taki wchodzę baaardzo niewiele, głównie na stronę główną oraz gry :) Odpowiedz Link
mszn Re: os czasu na fb 22.03.12, 16:00 E tam. To na pewno nasze mózgi jeszcze nie dorosły do tych wizjonerskich wymagań. Gimnazjaliści na pewno już czują, że taka forma ich dużo lepiej wyraża. Ty byś chciała na fejsie zbierać i wymieniać informacje, a tu o ekspresję osobowości chodzi przecie. (Jestem dzisiaj złośliwa. Dobry target mi zapodałyście, przynajmniej się na ludziach nie wyżywam :) ) Odpowiedz Link
sylwiastka Re: os czasu na fb 22.03.12, 16:49 No wlasnie, chyba jeszcze nie doroslam do tej osi. No trudno, ale zniecheca mnie to do FB. Poza tym nie wiem czy tu chodzi o ekspresje osobowosci, czy pamietnik ku potomnosci, jakies to potwornie ekshibicjonistyczn: co, kiedy z kim gdzie. Odpowiedz Link
inez69 Re: os czasu na fb 23.03.12, 12:44 Nie widzę sensu w tej osi, profile BiuBiu czy EM tak dziwnie się przegląda, nie umiem się w tym połapać. Ale i tak kocham fb. Odpowiedz Link
klymenystra Re: os czasu na fb 23.03.12, 16:07 Takie samo sarkanie jest za każdą zmianą wyglądu forum, potem wszyscy przywykają i bronią nowego-starego wyglądu przed kolejnymi zmianami... Oś czasu jest fajna, nie wiem, co w niej nieczytelnego. Widocznie jestem gimnazjalistką :) Odpowiedz Link
cielecinka Re: os czasu na fb 24.03.12, 19:05 może ja jestem starą raszplą , ale nowa oś czasu mnie doprowadza do szału. Wiem ,że znajomy mi napisał komentarz pod zdjęciem (dostałam maila z info) a na osi nie jestem w stanie go namierzyć (komentarza) i odpisać. I tak non stop. Bardzo , bardzo żałuję , że zmieniłam. Jak to jest z ludźmi wstępującymi na fejsa, od razu dostają oś, czy można liczyć na starą wersję? Bo poważnie myślę o założeniu konta od nowa. Odpowiedz Link
winter76 Re: os czasu na fb 25.03.12, 14:41 Mnie tez ta oś wkurza i zostaję przy moim starym wyglądzie :) Dla mnie to kompletnie mało czytelne jest. Co do gier- uzależniona jestem od Mahjong :) Odpowiedz Link
clarisse niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 10:39 ...że od 2 kwietnia oś czasu będzie jedynym możliwym wyglądem profilu. Wczoraj weszłam sobie na profil, żeby pokasować pierdółki - a tu oś czasu, z informacją, że na razie widzę ją tylko ja, i mogę sobie poustawiać, zanim 2 kwietnia zobaczą ją wszyscy... Odpowiedz Link
yaga7 Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 10:50 A co należy kasować?? Czy na tej osi będzie widać więcej niż normalnie? Odpowiedz Link
clarisse Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 14:33 Nie mam pojęcia - ja się często zastanawiam, co u mnie widać ;) Plus jest taki, że teraz (nie wiem czy tak zostanie) jest możliwość zobaczenia swojego profilu widocznego jako publiczny (= co widzą Twoi nieznajomi). Ale nie mam pewności, czy części nie trzeba po prostu od zera ustawiać. (Możliwe że nie, tylko ja dętka jestem z FB i nie miałam dobrze ustawionego :D) Odpowiedz Link
yaga7 Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 14:37 Ja na FB wrzucam mało, w sensie jakieś linki czy coś i większość postów i tak mam publicznych. Jedynie mam jakieś foty mam widoczne dla znajomych - ale to mam nadzieję, że tak pozostanie? No nic, będziemy rozgryzać od kwietnia. Odpowiedz Link
klymenystra Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 15:13 Ustawienia prywantości nie mają nic wspólnego z osią. Oś jest fajna, bo pozwala dodawac wydarzenia z okresu przed fejsem, jest też inny układ graficzny (dla mnie bardzo przejrzysty), można się pobawic wyglądem profilu. Odpowiedz Link
yaga7 Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 15:27 Nie no, wierzę, że są ludzie, którym oś pasuje ;) Mnie nie pasuje, dodawać żadnych wydarzen sprzed ery FB nie zamierzam, wygląd profilu mnie nie interesuje, a do tego oś jest dla mnie BARDZO nieczytelna :) Odpowiedz Link
paskudek1 Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 15:43 mnie się też zaczyna podobać :) Odpowiedz Link
kis-moho Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 15:50 > dodawać żadnych wydarzen sprzed ery FB nie zamierzam, wygląd profilu mnie nie interesuje To chyba rozbija się o to, że niektórzy używają FB do prostej komunikacji ze znajomymi (jak ja), a dla innych FB jest częścią ich osobistego wizerunku, wtedy może im zależeć na takich rzeczach. Ale nadal uważam, że to jest ze strony FB błąd, wydaje mi się, że wiele osób po prostu przestanie z niego korzystać. Grono też kiedyś było popularne ;o) Odpowiedz Link
yaga7 Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 16:05 Pewnie masz rację. Dla mnie też służy do komunikacji ze znajomymi, wrzucania linków (tudzież czytania linków innych) czy też kontaktu ze sklepami (nie ma to jak zakupoholizm). Odpowiedz Link
clarisse Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 16:05 > Jedynie mam jakieś foty mam widoczne dla znajomych - ale to mam nadzieję, że ta > k pozostanie? To zostaje na pewno. > No nic, będziemy rozgryzać od kwietnia. Możesz sobie teraz rozgryźć. Jak się zalogujesz, widzisz FB w normalnym układzie, ale po kliknięciu na swoje imię i nazwisko powinnaś chyba zobaczyć tak jak ja oś czasu. Można ją poustawiać na spokojnie, a i tak pojawi się dopiero 2 kwietnia, chyba że sama zechcesz ją pokazać już teraz. Odpowiedz Link
indigo-rose Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 19:35 Nie, to tak nie działa u wszystkich - chyba po prostu jesteś pechowcem, którego samo dopadło albo kliknęłaś przypadkiem. Ja kliknęłam "nie, dziękuję" i opcja w ogóle mi zniknęła, a osi czasu nie ma i nie straszą mnie nią :) Odpowiedz Link
pierwszalitera Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 22:58 indigo-rose napisała: > Nie, to tak nie działa u wszystkich - chyba po prostu jesteś pechowcem, którego > samo dopadło albo kliknęłaś przypadkiem. Ja kliknęłam "nie, dziękuję" i opcja > w ogóle mi zniknęła, a osi czasu nie ma i nie straszą mnie nią :) Oś czasu nie pojawia się u wszystkich w tym samym czasie. Na początku była to opcja dla chętnych, którzy chcieliby ją dobrowolnie wypróbować. Powoli wprowadza się ją u wszystkich. U ciebie oś też się znowu pojawi, tym razem bez żadnych opcji wyboru. To tylko sprawa czasu. Przymusowa zmiana kont zaczęła się już we styczniu i według fb miała potrwać kilka tygodni. Tyle czasu potrzeba na zmiany u 800 milionów użytkowników. W sumie akcja trwa więc wolniej niż przewidywano, skoro niektórzy nie mają jeszcze osi. Odpowiedz Link
scarlet_agta Re: niestety, zdaje mi się... 26.03.12, 21:17 clarisse napisała: > Nie mam pojęcia - ja się często zastanawiam, co u mnie widać ;) > Plus jest taki, że teraz (nie wiem czy tak zostanie) jest możliwość zobaczenia > swojego profilu widocznego jako publiczny (= co widzą Twoi nieznajomi). Mam oś czasu i również mogę zobaczyć co widzą moi nieznajomi lub co widzi konkretny znajomy. Odpowiedz Link