Dodaj do ulubionych

Dawkowanie leków a masa ciała

04.07.12, 21:23
Zawsze mnie to zastanawiało, jak to jest - na ulotce podana jest maksymalna dawka leku, np. przy paracetamolu to 2 lub 4 g na dobę. I czy to samo odnosi się do drobniutkiej, 40kg osoby tak samo jak do ponad 100 kilogramowej?

Ja to tam jestem wagowo gdzieś w rejonach średniej dla populacji, ale myślę przy lekarstwach dla mojego niemal dwumetrowego solidnie zbudowanego męża - czy skuteczna i maksymalna dawka nie powinna być inna?
Obserwuj wątek
    • fanaberia.fanaberia Re: Dawkowanie leków a masa ciała 04.07.12, 21:53
      szarsz napisała:

> Zawsze mnie to zastanawiało, jak to jest - na ulotce podana jest maksymalna daw
      > ka leku, np. przy paracetamolu to 2 lub 4 g na dobę. I czy to samo odnosi się d
      > o drobniutkiej, 40kg osoby tak samo jak do ponad 100 kilogramowej?

Brak mi fachowej wiedzy, więc zgaduję, że dawkowanie zależy od działania leku. Są takie, przy których decyduje masa ciała, i takie, przy których co innego. Przedawkowany paracetamol niszczy wątrobę, więc - na babski rozum - ważniejszy niż rozmiar całego ludzia jest rozmiar/stan zdrowia wątroby.
    • k_linka Re: Dawkowanie leków a masa ciała 04.07.12, 22:00
      Powinna. Dawka ulotkowa jest podawana z mysla o mlodym mezczyznie wazacym ok 70kg. Dawki maksymalne sa podane z pewnym marginesem bezpieczenstwa. Wiele ulotek podaje dawkowanie w mg/kg masy ciala i mozna wtedy latwo obliczyc ta dopasowana do figury ;) dawke, warto jednak pamietac, ze u kazdego czlowieka subtelne roznice we wchlanianiu, wiazaniu leku z bialkami krwi, magazynowaniu w tkance tluszczowej, rozkladzie, wydalaniu itp skladaja sie na calkiem spora roznica ogolna
      • szarsz Re: Dawkowanie leków a masa ciała 05.07.12, 20:59
        > Dawki maksymalne sa podane z pewnym marginesem bezpieczenstwa. Wiele ulotek
        > podaje dawkowanie w mg/kg masy ciala

No właśnie, szczególnie dla dzieci. Dla dorosłych rzadko widuję.

> warto jednak pamietac, ze u kazdego czlowieka subtelne roznice we wchlanianiu, wiazaniu
        > leku z bialkami krwi, magazynowaniu w tkance tluszczowej, rozkladzie, wydalaniu itp
        > skladaja sie na calkiem spora roznica ogolna

Noooo, to jest zgodne z moją intuicją :)
        • jul-kaa Re: Dawkowanie leków a masa ciała 05.07.12, 21:07
          Jak mi podawano znieczulenie w czasie porodu, to dopytywałam, czy w związku z bardzo dużą masą ciała podadzą mi więcej, anestezjolog zaprzeczyła jakoby to była taka prosta arytmetyka i powiedziała, ze dostaję normalną dawkę. Działało również normalnie.

A jeśli chodzi o dzieci, to dawka na ulotce nie jest zgodna z faktyczną dawką działającą np. na gorączkę.
          • szarsz Re: Dawkowanie leków a masa ciała 06.07.12, 09:29
            jul-kaa napisała:
            > Jak mi podawano znieczulenie w czasie porodu, to dopytywałam, czy w związku z b
            > ardzo dużą masą ciała podadzą mi więcej, anestezjolog zaprzeczyła jakoby to był
            > a taka prosta arytmetyka i powiedziała, ze dostaję normalną dawkę. Działało rów
            > nież normalnie.

O, przypomniałaś mi, że mnie przed cesarkami dokładnie ważono i wypytywano o masę ciała także przed ciążą. Jakoś to sobie przeliczali.

> A jeśli chodzi o dzieci, to dawka na ulotce nie jest zgodna z faktyczną dawką działającą np.
            > na gorączkę.

Tak? U moich na szczęście działa tak, jak napisali. Ty podajesz mniej czy więcej?
            • jul-kaa Re: Dawkowanie leków a masa ciała 06.07.12, 09:44
              Dawka z ulotki na moje dziecko nie działała zupełnie, poskarżyłam się pediatrze, to się roześmiała, że taka dawka to jakby nic nie podać. Daję więcej. Moje dziecko praktycznie nie choruje, więc "daję" nie jest do końca zgodne z prawdą, raczej "podałam kilka razy".
              • szarsz Re: Dawkowanie leków a masa ciała 06.07.12, 09:48
                Dobrze wiedzieć, że jest spory margines bezpieczeństwa, ja to się zawsze bałam podać więcej niż na ulotce. Dzięki :)
                • anna-pia Re: Dawkowanie leków a masa ciała 06.07.12, 18:09
                  Potwierdzam to, co pisze Jul-kaa, pediatra mi powiedziała, że to dawki wyliczone tak po to, żeby koncerny nie były zasypywane pozwami od rodziców nieumiejących przeliczać albo ładujących dzieci lekami przy każdym kichnięciu.
                  • 987ania Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 10:01
                    I niestety co roku kilkanaście osób jest kwalifikowanych do przeszczepu wątroby po przedawkowaniu bezpiecznego paracetamolu...
                    Ja jednak polecam liczyć dawkę na kg na dobę u dzieci.
                    • jul-kaa Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 11:17
                      Czytałam o tych częstych (?) przedawkowaniach paracetamolu i zastanawia mnie, co w takim wypadku robić, jak zbijać bardzo wysoką gorączkę, której dawką ulotkową zbić się nie da.
                      Powiedz, jeśli wiesz oczywiście, na czym polega przedawkowanie: za duża (o ile?) jednorazowa dawka? czy duże ilości podawane dłuższy czas?
                      Mnie lekarz na wysoką gorączkę, którą bardzo trudno obniżyć, zalecała podawanie na zmianę paracetamolu i ibupromu (w dawkach większych niż ulotkowe), właśnie zeby nie przedawkować.
                      • anne_stesia Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 11:32
                        A okłady? Wietrzenie mieszkania, skuteczne zwłaszcza zimą? Wkładanie do wanny czy prysznica z chłodną wodą?
                        Stare sposoby babcine są świetne, choć nieraz nieco nieprzyjemne dla dziecka.
                        • jul-kaa Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 11:33
                          Ja miałam na myśli gorączkę, na którą takie metody nie działały, albo która wracała po wyjęciu dziecka z wody.
                    • yaga7 Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 11:41
                      Z tego co czytałam, jakiś tam procent przypadków przedawkowania jest związany z tym, że ludzie nie czytają ulotek i biorą np. 3 leki o różnych nazwach, przy czym każdy zawiera paracetamol i w ten sposób bardzo łatwo jest przedawkować. Bo ludziom się wydaje, że skoro to inna nazwa, to musi to być coś innego.
                      • jul-kaa Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 11:54
                        No tak, ja też o tym kiedyś czytałam, ale to nie jest związane ze świadomym podaniem trochę większej dawki, czego sensowność negowała 987ania.
                      • slotna Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 13:47
                        U mnie wprowadzili ograniczenie lacznej sprzedazy tych srodkow (znaczy, domyslam sie, ze taki byl cel), ale troche im nie wyszlo, bo okazalo sie, ze w jednej transakcji nie mozna kupic... panadolu i aspiryny.
                      • szarsz Re: Dawkowanie leków a masa ciała 07.07.12, 16:43
                        To tak, to się zdarza, że człowiek nieświadomy jest, że właściwie bierze to samo.

Ale problemem jest to, o czym pisze Jul-kaa, żeby wiedzieć, jaka dawka czego jest tak naprawdę niebezpieczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka