Dodaj do ulubionych

Biuściaste robótki na drutach

24.02.13, 01:23
Czy są gdzieś w necie dostępne schematy bluzek z miejscem na biust? Dotychczas robiłam na drutach tylko szaliki i czapki. Teraz chciałabym spróbować wydziergać bluzkę albo rozpinany sweter.

Oglądam schematy dostępne na różnych stronach i czasem aż żal patrzeć, że ktoś włożył tyle wysiłku w zrobienie czegoś, co leży na figurze tak bardzo źle: www.knitty.com/ISSUEspring04/PATTgrace.html

Może ktoś już robił coś probiuściastego na drutach?
Obserwuj wątek
    • tfu.tfu Re: Biuściaste robótki na drutach 24.02.13, 12:10
      ja robię. trzeba po prostu dodawać oczka w części biustowej. zrobiłam ostatnio "taliowaną zbroję".
      • irenaearl Re: Biuściaste robótki na drutach 24.02.13, 14:36
        Taliowaną zbroję? :) Masz zdjęcia?
        • tfu.tfu Re: Biuściaste robótki na drutach 08.03.13, 20:20
          oczywiście, na blogu ;-P
          hahahats.blogspot.com/2013/02/dragonborn.html
    • burina Re: Biuściaste robótki na drutach 08.03.13, 01:09
      www.ravelry.com/patterns/library/modern-garden-cardigan
      Ja polecam taki. Była to pierwsza, po czapkach i szalikach, poważna robótka. Jest bajecznie łatwy, robi się w jednym kawałku, także nic nie trzeba dopasowywać, nierówno zszywać i potem pruć;).
      Do tego łatwo ten wzór dostosować do indywidualnych potrzeb i fantazji. Ja sobie wydłużyłam talię i mam do bioder. Wzory liści tworzą uwypuklenia, także idealnie dopasowuje się do figury klepsydry.
      • teresa104 Oj, dla chudzielca ten sweterek 08.03.13, 06:49
        Wzór (liście na schabikach tylnych, okrągły podkrój szyi) i użyta włóczka wespół dodają w korpusie kilka kilogramów. Może z innej włóczki wyszłoby korzystniej i bardziej wybaczająco dla wyobleń. To ja już wolałabym tę bluzkę z pierwszego postu, gdyby te sznurki przebiegały mi pod biustem i gdyby nie był żółty oczywiście. No ale ja klatkę mam płaskawą, nie podchodzę pod kategorię "biuściaste robótki".
        • burina Re: Oj, dla chudzielca ten sweterek 09.03.13, 04:29
          Oj, chudzielce (normalnowagowce) też mają biusty.

Jak masz schabiki zbyt wystające, to może po prostu nie rób sobie tych dolnych liści?

Żeby było merytorycznie:
          - jest to wzór idealny dla osób z dużą różnicą między biustem/biodrami a talią
          - zwłaszcza, jak się zrobi długość do bioder: liście uwypuklają krągłości
          - dzięki temu, nawet jeśli się zrobi sweter z bardzo grubej włóczki, nie wygląda się jak Buka (osoby o dużym biuście i wąskiej talii chyba wiedzą, jakie to uczucie chcieć sobie kupić gruby ciepły sweter i w każdym, nawet najmilszym, czuć się jak monstrum)
          - wzór jest bajecznie prosty
          - w galerii tego robótkowego portalu jest mnóstwo zdjęć z wynikami realizacji tego wzoru i jego modyfikacjami, można sobie samodzielnie ocenić, jak wygląda na różnych rozmiarach i sylwetkach, z różnej grubości włóczek
          • tfu.tfu Re: Oj, dla chudzielca ten sweterek 09.03.13, 12:17
            wydaje mi się, że teresa miała na myśli to, że wzór sam w sobie niekorzystnie działa i nawet najszczuplejszej osobie doda optycznie z 10 kilogramów ;-)
            • teresa104 Re: Oj, dla chudzielca ten sweterek 09.03.13, 16:53
              Właśnie to miałam na myśli, ale milczę już w temacie, bo pomyślałam, że to moje uprzedzenie do wypukłych wzorów nie pozwala mi dostrzec potencjału tego swetra, który polega na tym, że daje miejsce na biust i nie tworzy podwieczorka w pasie. A może o to chodzi w "biuściastych" robótkach.
              • tfu.tfu Re: Oj, dla chudzielca ten sweterek 12.03.13, 01:08
                eee, niee ;-) wzór "biustoprzyjazny" to taki, który zwiększa liczbę oczek w części pożądanej, zmniejsza natomiast w okolicach brzusznych, by potem znów zwiększyć w okolicach biodrowo-dupno-udowej. przynajmniej ja tak mniemam.
                a wzory wypukłe i ażurki nie są korzystne dla defektów figury, nic a nic.
                • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Oj, dla chudzielca ten sweterek 12.03.13, 08:30
                  zasadniczo dobrze mniemasz, ale posiadanie biustu i bioder oraz przewężenia w talii nie jest defektem, tylko cechą figury kobiecej :P
                  • tfu.tfu Re: Oj, dla chudzielca ten sweterek 12.03.13, 20:16
                    ależ nigdzie nie napisałam, że posiadanie biustu, talii oraz bioder i krągłego zadka jest defektem...
                    napisałam zaś, że dla defektów (mój tłuszcz tu i ówdzie jest defektem, nie czarujmy się) ażurki i wzory wypukłe są bezlitosne.
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Biuściaste robótki na drutach 08.03.13, 19:56
      sama osobiście nie dziergałam bluzki ani swetra pro-biuściastego, ale wydaje mi się, że wystarczy, jeśli w jakiś sposób jest w nich podkreślona talia, np. poprzez zastosowanie jakiegoś ściągającego wzoru poniżej biustu, niekoniecznie musisz mieć od razu odpowiedniki zaszewek
      z tego co widziałam, jeśli robi się swetry jednolitym wzorem, to miejsca na biust są zwykle formowane z użyciem rzędów skróconych

proponowałabym w celu szkoleniowym przejrzeć wnikliwie blogi dziewiarskie - Lete, Pimposhka, parę innych też się znajdzie w ulubionych, obserwatorkach i innych odnośnikach na rzeczonych blogach
      te dziewczyny potrafią naprawdę fajne rzeczy dziergać - np. u Lete widziałam modyfikację powszechnie znanego modelu kardiganika pt. Ruby z uwzględnieniem obecności biustu - bardzo ładnie to wyglądało
      zawsze też możesz napisać do autorek z prośbą o wyjaśnienie, jak to robiły - podejrzewam, że chętnie odpowiedzą
      zajrzyj też na stronę Dropsa, sporo fajnych wzorów jest również na Knitting Club
      na Ravelry znalazłam kilka kolejnych: cardigan to love, quick-to-knit, spring cardigan czy też cut away cardigan - wszystkie wzory są darmowe
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Biuściaste robótki na drutach 08.03.13, 20:03
        znalazłam wersję Lete :)
        • irenaearl Re: Biuściaste robótki na drutach 17.03.13, 16:28
          Wersja tego sweterka zmodyfikowana przez Lete to jest właśnie to, co chciałam znaleźć. Wielkie dzięki.
    • marikooo Jaki jest koszt udziergania takiego sweterka? 11.03.13, 09:18
      Patrzę na Ruby zmodyfikowany przez Lete i sobie myślę. Biorąc pod uwagę, że nie potrafię sama takiego sweterka zrobić, zamawiając go u kogoś zapłaciłabym za włóczkę, za poświęcony czas i posiadane umiejętności. Jak myślicie, ile by to mogło kosztować?

A może w ogóle znacie kogoś, kto robi takie sweterki na zamówienie? Jakby mnie cena nie zabiła, to bym się skusiła. Funkcjonuje w ogóle "rynek" takich usług?
      • irenaearl Re: Jaki jest koszt udziergania takiego sweterka? 11.03.13, 10:38
        Ten sweterek po przeróbkach jest super. Dokładnie coś takiego mam na myśli, mówiąc o biuściastych robótkach. Może dałoby się stworzyć coś takiego, jak dzianinowy odpowiednik Biubiu?

Cena sweterka zależy od włóczki i robocizny. Za 100g włóczki, zależnie od składu i producenta, można zapłacić od kilku do nawet kilkuset złotych, porównaj

Diva firmy Alize, mikrofibra, 8 zł za motek 100g www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=676&Itemid=2

Solo Cashmere 110 firmy Lana Grossa, czysty kaszmir, czyli wełna kóz kaszmirskich, 45 zł za motek 25g, 180 zł/100g www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=676&Itemid=2
        • irenaearl Re: Jaki jest koszt udziergania takiego sweterka? 11.03.13, 10:39
          Włóczka Diva, właściwy link www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=288&Itemid=2
      • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Jaki jest koszt udziergania takiego sweterka? 11.03.13, 12:05
        zajrzyj na to forum robótkowe, które jest wyżej zalinkowane - jest tam oddzielny wątek poświęcony dzierganiu na zamówienie
        ze znanych mi blogowo dziewiarek na pewno Zdzid robi na zamówienie - zapytaj :)
        • marikooo Re: Jaki jest koszt udziergania takiego sweterka? 11.03.13, 14:29
          pzkpfw-vi-b-konigstiger napisała:

> zajrzyj na to forum robótkowe, które jest wyżej zalinkowane

Oooo, dziękuję, już dałam ogłoszenie :)
        • marisella Tfu.tfu! 12.03.13, 21:28
          Nasz tfu.tfu forumowa przecież włóczkuje :) Nie wiem czy robi na zamówienie, ale na pewno robi piękne druciane rzeczy na sprzedaż :)
          To i owo można zobaczyć na jej blogu, sama mam od niej czapkę, jedyną, nie licząc czapki od babci (na którą składałam specjalne zamówienie, żeby wyglądała jak pół piłki plażowej ;)), w której wyglądam ładnie, a nie jak wariat ;)
          • marikooo Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 08:02
            Bloga tfu.tfu znam, ale w sumie nie pomyślałam, że skoro czapki, to może też swetry... Zaćmienie jakieś.
            Tfu.tfu, robisz sweterki na zamówienie? :>
            • anulla1974 Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 10:31
              Robi :)
            • tfu.tfu Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 13:57
              dla przyjaciół i znajomych. poza tym nie, bo to masa pracy, a mało kto jest w stanie zapłacić 200-300 zeta (2 tygodnie robienia po kilka godzin dziennie w miom przypadku) za samą robociznę (a to i tak głodowa stawka w sumie :-/).
              wolę zatem nie robić. małe formy tak, sweter to naprawdę dużo pracy, a ja też nie chcę nikogo oszukiwać, że jestem taka sprytna i zaawansowana, bo ciągle się uczę.
              • marisella Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 15:34
                tfu.tfu napisała:
                > wolę zatem nie robić.

Oto jak się ludziom wzorcowo robi niedźwiedzie przysługi :D
                (ja tak na przykład jakiś czas temu dostałam do przelutowania sto milionów starych srebrnych łańcuszków, bo "to daj, Edytka lubi robić biżuterię" ;))
                • tfu.tfu Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 20:02
                  no, niezupełnie w sumie. ja lubię robić i w swoim tempie przerobić mogę właściwie dowolną ilość włóczki ;-)
                  ale... robiąc sweter na zamówienie, według konkretnego wzoru i chcąc za to kasę, no mój perfekcjonizm na to nie pozwala. mogę zrobić wzór, który już robiłam np. dla siebie, a nie ma gwarancji, że wyjdzie toczka w toczkę tak samo. trza się napruć, nakląć i w ogóle. ergo owszem, dla przyjaciół i znajomych zawsze, dla kasy wolę robić to, co robię naprawdę dobrze, czyli małe formy eksperymentalne ;-)
                  • slotna Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 20:41
                    Ja w ogole nie robie na zamowienie. Dalam sie namowic dwa razy i klelam w zywe kamienie.
                    • tfu.tfu Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 22:49
                      bo to zwykle tak jest ;-P ja wolę robić i coś tam wystawiać w różnych miejscach, a duże roboty, sweter np. to kilka godzin dziubania dziennie. ludziom się wydaje, że to takie proste jest ;-) a niestety nie bardzo. ja się ciągle uczę, niektórych rzeczy z premedytacją nie robię (bo jeszcze nie dojrzałam np. ;-))
                      • slotna Re: Tfu.tfu! 14.03.13, 00:59
                        Szczerze, to wielu moim znajomym czesto sie wydaje odwrotnie - ze zrobilam cos szaleeenie trudnego, kiedy w rzeczywistosci to byla dlubanina bez udzialu mozgu ;) Ale pewnie i tak nie wiedza jak duzo czasu to zajmuje, sama czasem sobie nie zdaje sprawy, ze juz x godzin nad czyms siedze.
                        • tfu.tfu ale 14.03.13, 01:56
                          bez udziału mózgu to się nie da ;-) choćbyś pękła.
                          są rzeczy proste i trudne. no i są rzeczy nudne i absorbujące uwagę. nudne są dżerseje imho, ale co zrobić ;-)
                          • slotna Re: ale 14.03.13, 02:15
                            Moze i nudne, ale za to milusie w przerabianiu i mozna seriale przy nich ogladac. Glownie i tak robie szydelkiem wlasnie z tego powodu - nawet jak mi spadnie, to sie nic nie stanie ;)
                            • tfu.tfu Re: ale 14.03.13, 02:20
                              tja, ja mam teraz Criminal Minds, a w ogóle to dlaczemu my jeszcze nie śpimy? ;-)
                              • slotna Re: ale 14.03.13, 03:01
                                Ja nie spie, bo dziergam :DD Serio.
                                • tfu.tfu Re: ale 14.03.13, 03:05
                                  no popatrz, ja też :-D
                                  ale kończę rządek i sio, spać. no bo ileż można?
                                  dobrej!
                                  • slotna Re: ale 14.03.13, 03:11
                                    U mnie jest godzina wczesniej, a pracuje jutro po poludniu, wiec moge se pozwalac :P Ale juz jestem zmeczona, wiec tez zaraz ide.
              • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 16:29
                o właśnie - ja chętnie podejmę się zrobienia chusty, szyjogrzeja, rękawic, mitenek, czy szala, nawet mocno ażurowego i z wymyślnym wzorem - bo one nie muszą trzymać się dokładnych wymiarów
                a sweterek, zwłaszcza dopasowany, to nie na moją ilość wolnego czasu i chęci
                no, może kiedyś... jak się podszkolę...
              • slotna Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 19:33
                Ja minimum tyle biore za chusty, i to tylko dlatego, ze nie chce mi sie ich samej sprzedawac i oddaje do jedynego sklepu w okolicy, ze straszna marza. Inaczej liczylabym sobie jeszcze wiecej. Na Pakamerze ogladalam kiedys proste azurowe chusty po 400-500 zl, robotyreczne.com tez sie niezle cenia (chociaz slowo daje, nie wiem za co :P). Chyba grunt to hipsterskie zdjecia i reklama ;)
                • tfu.tfu Re: Tfu.tfu! 13.03.13, 19:54
                  nie, no chusta 200 minimum i ja też chusty za poniżej 2 stówek nie sprzedam (chyba że po znajomości :-)), ale wiesz, sweterek w markecie za 19.90... jakoś nikt nie pomyśli, że to maszyna, a nie rękodzieło, ale wiadomo jaki wydźwięk ;-)
                  dla mnie masa rzeczy w sklepach też jest za droga, kupuję w taniej odzieży ;-)
    • maith Re: Biuściaste robótki na drutach 19.03.13, 15:15
      Miałam kiedyś ciepły sweter, który na figurze z dużym biustem leżał bombowo :) Jak ktoś wie, jak ten pomysł przerobić na schemat, to zachęcam.
      Zdjęcie wrzuciłam już dawno do rozważań o swetrach na duży biust:
      bra-fitting.eu/swetry-na-duzy-biust/
      (pierwszy z lewej, w te pasy)
      Drugim swetrem, który też świetnie leżał był ten brązowy z kołnierzem (też z lewej, zaraz nad wisiorami).
      Ale tam kluczem do sukcesu były: lekki dekolt, kołnierz i przede wszystkim też miękko układający się materiał.
      I to były jedyne ciepłe swetry, w których mogłam robić furorę :)
      Reszta to zawsze były owszem już swetry, ale generalnie lżejsze, cieńsze, a to niezupełnie o to chodzi. To wtedy świetnie się układały takie już swetrowe golfy. Ale one nigdy nie były grube, najwyżej miały ten golf gruby.
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 04.06.13, 17:24
      znalazłam coś bardzo ładnego, wzór będę miała niebawem, jest płatny, ale bardzo mi się podoba - jest dostępny tutaj
      • hada131 Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 04.06.13, 18:59
        :)
        dzięki serdeczne :)
        bardzo się cieszę, że się podoba.
        Staram się żeby wszystkie moje swetry miały modelowanie biustu. Mam dosyć spory biust i zawsze ubolewałam nad tym, że standardowe sweterki nie leżą na nim idealnie.
        • hada131 Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 04.06.13, 19:03
          to się jeszcze pochwalę tym co teraz robię.
          ten sweterek ma zaszewki pod biustem i dodatkowe taliowanie na bokach.
          www.ravelry.com/projects/hada131/10-pashmineh
          • brykanty Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 04.06.13, 22:29
            Link z Ravelry tylko dla zalogowanych:(
            • hada131 Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 05.06.13, 12:23
              już się poprawiam :(

chodzi mi o ten grafitowy

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/960062_138789712983022_564849675_n.jpg
              • maith Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 05.06.13, 23:46
                Patrzę na środkowe zdjęcie i wygląda to super :)
                • hada131 Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 06.06.13, 11:06
                  serdeczne dzięki :)
                  z tyłu jest ażur.
                  • irenaearl Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 06.06.13, 11:42
                    Hej, nie wiedziałam, ze na ravelry też są dziewczyny z LB. Super. Już wcześniej zwróciłam uwagę na sweterek Moyen Age, bo spotkania robótkowe online zamieściły na facebooku link do niego.
                    • hada131 Re: Biuściaste robótki na drutach - reaktywacja 06.06.13, 12:43
                      no ja mam spory biust i zawsze mi brakowało tego formowania talii pod biustem dla tych osób z większymi biustem. cieszę się ze się podoba.
                      w razie czego na blogu pokazuję wszystkie swoje swetry, gdyby się komuś podobało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka