Dodaj do ulubionych

Poncz [LWW]

23.07.13, 16:03
Przy ostatniej przeprowadzce odkryłam, że mamy w szafce z alkoholami niezliczone ilości na wpół wypitych butelek z różnymi dziwnymi napitkami. Ponieważ w najbliższy weekend organizujemy pseudo-parapetówkę, pomyślałam, że to dobry moment na zutylizowanie zawartości przynajmniej części butelek w postaci pączu lub jakiegoś innego drinka, który można zrobić chwilę wcześniej w dużych ilościach i zaserwować w dużej misce albo dzbanku.

Stan szafki przedstawia się następująco:
wódka (dużo wódki)
martini dry
martini rosso
campari
whiskey miodowa (ale tego miodu prawie nie czuć)
koniak kwint
sambuca
likier rabarbaro zucca
resztka limoncello
resztka wiśniówki

Założenie jest takie, że chciałabym nie dokupować mocnych alkoholi, różne wina, cydry czy piwo (można robić poncz z piwem?), jak również grenadyna, soki i inne takie są ok. Dotychczasowe poszukiwania przyniosły całe mnóstwo ponczy z rumem (nie ma w szafce:() oraz kilka innych na bazie wina, a ja bym najbardziej z tego towarzystwa chciała zużyć wódkę...
Czy macie w zanadrzu jakieś przepisy na wódczane poncze czy inn drinki? W ostateczności zaserwujemy sangrię, ale ona nie przybliży mnie do celu, jakim jest więcej miejsca w barku :)
Obserwuj wątek
    • zaj-czik Re: Poncz [LWW] 23.07.13, 16:04
      uffff, przez cały czas pisząc powyższy post powtarzałam w myślach "tylko nie napisz pĄcz". Oczywiście napisałam....
    • anka-ania Re: Poncz [LWW] 25.07.13, 20:51
      Przepisem na poncz nie rzucę, ale proponuję resztki alkoholi zutylizować w kuchni, np.:
      lobbygotuje.blox.pl/2012/01/Kurczak-w-wodce-wg-Besame.html
      Możesz też zacząć produkować domowe lody, bo alkohol to bardzo ważny dla ich odpowiedniej konsystencji dodatek. Albo zużyć go do nasączania ciast. O, najlepiej do ciastek ponczowych! ;)
      • anka-ania Re: Poncz [LWW] 25.07.13, 20:56
        O, znalazłam jeszcze coś takiego: lobbygotuje.blox.pl/2012/11/Skittlesowka-wodka-ze-skittlesami-Taste-the.html
        W twoim przypadku można wsypywać Skittles bezpośrednio do butelek z resztkami alkoholu. Tylko że niestety do najbliższego weekendu nie zdąży się zrobić. ;(
    • pierwszalitera Re: Poncz [LWW] 25.07.13, 22:03
      Klasyczny koktajl to Wodka Martini:

5,5 cl wódki
      1,5 cl Martinu Dry, albo innego wytrawnego wermutu

Podawać mocno schłodzone (może być z lodem) z kawałkiem cytrynowej skórki i oliwki.

Z wódki można zrobić też słodki deser dla dorosłych w małych szklaneczkach, albo w salaterce do nakładania łyżką. Kupujesz dowoloną galaretkę, klasycznie bierze się jakąś o zielonym kolorze i połowę wody zastępuje wódką (wódkę dodać do wystudzonego płynu i wstawić do lodówki). Do pomarańczowej możesz dodać oprócz wódki także campari, a do cytrynowej limoncello.
      Whiskey, koniak i sambuka to typowe dodatki do kawy. Przy upałach możesz zrobić mrożoną podawaną z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i alkoholem.
      Ja osobiście nie robiłabym też żadnych ponczów, bo ktoś może czegoś w składzie nie lubić, alkoholowe preferncje są różne. Prawie wszystkie alkohole, a szczególnie wódkę można mieszać też po prostu z colą, albo lemoniadą cytrynową/lemon bitter, podawać z lodem i cytryną. Praktycznie nie znam nikogo, kto by nie lubił zwykłej wódki z colą, albo lemoniadą Sprite. ;-) Poncze robi się przede wszystkim z wina, soków, słodkich likierów i rumu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka