Dodaj do ulubionych

Upgrade Windowsów

09.12.15, 16:17
Mam nietypowy problem. Mam na lapku Windows Vista Business w wersji polskiej. Potrzebuję mieć system operacyjny po węgiersku, łatwy w obsłudze. Jak to zrobić po taniości? Najchętniej wyskoczyłabym z tej Visty, bo muli niemożliwie, jak już mam za coś płacić to za 7 chyba lepiej? Mogłabym też zrobić format (zdecydowanie by się przydał!), ale czy wtedy mogę zmienić język przy ponownej instalacji? CD nie mam, mam tylko kod nalepiony na spód lapka, i w sumie nie wiem, czy to wystarczy?
Zupełnie się na tym nie znam, a potrzebuję problem rozwiązać do świąt...
Obserwuj wątek
    • ochanomizu Re: Upgrade Windowsów 09.12.15, 16:42
      Linux Mint postawiony obok Visty? To jest chyba najbardziej intuicyjna i najpodobniejsza do dawnych Windowsów dystrybucja. Sporo windowsowych aplikacji da się uruchomić w Wine (emulator Windy pod linuxem).
      • kis-moho Re: Upgrade Windowsów 09.12.15, 17:45
        To jest dla osoby która ma pierwszy raz kompa w rękach, bedzie umiala włączyć, napisać maila i pogadac na skypie jak dobrze pójdzie. Uczy się teraz na kursie dla seniorów na widows 10, no ale 10 na starym lapku nie pójdzie. Dlatego wolalabym chyba nie Linuxa. Plus muszę umieć pomoc telefonicznie (mieszka w innym mieście), a ja Linuxa nie znam.
        • ochanomizu Re: Upgrade Windowsów 09.12.15, 19:54
          Rozumiem, zdalna pomoc w przypadku nieznanego systemu jest mało wykonalna.

Co do Windowsa - jaki to był model laptopa? Sprawdź na stronie producenta, z jakimi Windowsami był sprzedawany (i do którego systemu są sterowniki) i wybierz któryś z nich. Przy czym Visty już nie kupisz oficjalnie, zostaje co najwyżej 7.
          Instalacja nowszego od nich jest IMO bez sensu - nie będziesz mieć sterowników, i jest spore ryzyko, że karta graficzna/dźwiękowa/sieciowa/touchpad nie będzie działał. No i za dużo wodotrysków w systemie może zamulić komputer.
        • yaal Re: Upgrade Windowsów 16.12.15, 03:23
          Jeżeli to stary laptop, to sprawdź, który najnowszy Windows na nim pójdzie i ten zainstaluj. 8 będzie lepsza od 7, bo bardziej podobna do 10.

A do pomocy zdalnej od telefonu dużo lepszy TeamViewer - logujesz się zdalnie, przejmujesz kontrolę i robisz co trzeba. Do użytku prywatnego darmowy.
    • anna-pia Re: Upgrade Windowsów 10.12.15, 16:37
      Visty nie znam, nie używałam, bo miała fatalne opinie, więc nie wiem, czy można w niej zrobić taki myk, jak w Win 7. Mam obecnie Win 7 Pro, w którym można po dodaniu układu klawiatury i zainstalowaniu spellcheckera (musisz sprawdzić, czy jest węgierski) zrobić tak, że system przełączasz na inny język, tj. całość wyświetla Ci się w odpowiednim języku, gdzieś w ustawieniach regionalnych to było.

Kod przyklejony na spód lapka oznacza, że masz wersję OEM, czyli bez płytki. Nie robiłam nigdy pełnego formatowania systemu z OEM, ale jest takie narzędzie pt. CCleaner, służy do czyszczenia systemu, polecam.

Do pomocy zdalnej wymyślono zdalny pulpit, telefon jest zbędny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka