06.12.16, 13:57
Dorosłam do kupna zestawu jednolitych talerzy - kolacyjno/przystawkowych, zupnych, i do drugiego dania, bez deserowych przeżyje. I nie bardzo wiem gdzie szukać? Kryteria mam dość luźne:
- mycie w zmywarce
- umiarkowana elegancja (talerze mają być na codzien, ale chciałabym moc je wystawić też na wigilię itp., tzn. wzorek w różowe świnki odpada)
- wzornictwo i kolorystyka takie żeby mi się nie znudziło za trzy lata, czyli raczej stonowane.
- mała obijalnosc (takie talerze z ikei obijaja mi się od samego patrzenia)
I chyba tyle. Macie jakieś podpowiedzi gdzie warto szukać?

(Wiem że kiedyś był podobny temat ale może teraz bogatsze w doświadczenia macie nowe pomysły)
Obserwuj wątek
    • urkye Re: Zastawa 06.12.16, 14:30
      my przerabialiśmy różne ikeowe. Najtańsza faktycznie mocno się tłucze, my teraz mamy taką: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70277354/ i jest spoko:) Pasuje na różne okazje no i cenowo nie zabija.
    • szarsz Re: Zastawa 06.12.16, 15:14
      Ja mam sporo z Lubiany. Bardzo lubię. Tyle że ja bardzo lubię, wręcz wielbie białą zastawę, a to daje wolność mieszania. Dodatki czesto kupuję w tkmaxxx, bywa tam sporo cudów. Mam stamtąd miseczki (duże, nie wiem czy wciąż można je nazywać miseczkami) Jamie Oliviera. Są przepiękne i bardzo dobrej jakości.
    • sbarazzina Re: Zastawa 06.12.16, 18:14
      Nie podalas kryterium cenowego ;)

5 lat temu kupilam mala zastawe Villeroy & Boch z serii Royal. Prosta forma, okragle ksztalty, ladna kremowa porcelana. W DMFie na Mariahilfestr mieli promocje bodajze -30% jak sie przyniesie stara zastawe. Starej zastawy nie mialam, ale upust wytargowalam. Pan sprzedawca twierdzil, ze sie nie tluka i pozwolil mi rzucic talerzem o podloge. Nic sie nie potluklo, a dywanow tam nie mieli. 5 lat i kilka przeprowadzek (wysylalam kurierem z AT do UK) pozniej cala zastawa jest w komplecie, nie poobijana tfu, tfu.

Na tyle klasyczna, ze ciagle mi sie podoba i wlasnie pd choinke zamowilam sobie miseczki do kompletu, bo jak pisalam taka klasyczna serie ciagle produkuja. I z tego co pamietam nie byla jakas mega droga. Pamietam za to, ze sprzedawca pokazywal mi jakis tanszy komplet i porcelana byla szarawa, przynajmniej w porownaniu do tego royala.
      • sbarazzina Re: Zastawa 06.12.16, 18:24
        W WMFi oczywiscie. Swoja droga nie wiem czy sklep jeszcze istnieje.
      • teresa104 Re: Zastawa 07.12.16, 07:43
        A można było rzucić wazą?
        • sbarazzina Re: Zastawa 07.12.16, 10:49
          Heh, nie wiem. Jakos wazy nie wzbudzaja mojego zainteresowania. Rzucalam talerzem i filizanka :)
          • teresa104 Re: Zastawa 07.12.16, 11:09
            Ja bym wybrała wazę, duża, ciężka, przy zderzeniu z podłożem musi się bardziej odkształcić i przetrwać. Byłby to lepszy test zimnej krwi subiekta:)

Wiesz, bo ta energia w coś się musi przemienić. I chciałabym sprawdzić w co. Rumor (jak dziki), podskoki (kto obrywa odbitą wazą), dziurę w podłodze, podwyższenie temperatury?
    • bathilda Re: Zastawa 06.12.16, 22:38
      Opisałaś dokładnie moje oczekiwania :). Kilka lat temu udało mi się je zrealizować kompletem z fabryki porcelany Ćmielów. W Warszawie przy placu Konstytucji jest (był) sklep, z dużym wyborem porcelany.

Ale od razu powiem, że wybór będzie nieduży. Bo te bardziej eleganckie będa miały złoty brzeg, który odpada w mikrofali (u Ciebie co prawda tego nie ma, dla mnie to był element konieczny) a często też w zmywarce.

Pooglądaj trochę tutaj, może chociaż upewnisz się czego na pewno nie chcesz. :)

sklep.porcelana.com.pl/

My mamy coś zbliżonego do tego (naszego już nie sprzedają).

sklep.porcelana.com.pl/marka/porcelana_cmielow/serwis_obiadowy_dla_12_osob_45_el_astra_koronka_b151.html
      • magdalaena1977 Re: Zastawa 07.12.16, 18:10
        jest jeszcze Rococo z Ćmielowa
        porcelana-cmielow.com/p/39/49/talerz-plytki-rococo-19cm-rococo-porcelana-na-sztuki.html
      • slotna Re: Zastawa 30.12.16, 14:13
        > Bo te bardziej eleganckie będa mia
        > ły złoty brzeg, który odpada w mikrofali (u Ciebie co prawda tego nie ma, dla m
        > nie to był element konieczny) a często też w zmywarce.

U mojego chlopaka nie uzywalo sie mikrofali, u mnie za to od zawsze i kiedy zamieszkalismy razem, od razu ja kupilam. On przy przeprowadzce na swoje dostal od rodziny przepiekne talerze, wielki zestaw, niestety ze zlotym brzegiem. Efekt tej kombinacji jest taki, ze spozywamy posilki na dwoch starych talerzach we wzorek ludowy i ciagle sie irytujemy, ze trzeba je w kolko myc. Glupio nam kupowac wiecej talerzy, bo przeciez mamy ich milion, ale tych zloconych. No sytuacja bez wyjscia :D
    • magdalaena1977 Re: Zastawa 07.12.16, 18:09
      Doskonale Cię rozumiem - odkąd wyprowadziłam się od rodziców używam porcelany Lubiana Afrodyta / Arianna. Zaczęłam od podstawowych elementów, a teraz co jakiś czas dokupuję potrzebne lub stłuczone naczynia.
      To tzw. porcelana hotelowa tzn. sprzedają ją na sztuki, mogę mieć więcej talerzyków śniadaniowych i jedną filiżankę do espresso itp.
      Doskonale myje się w zmywarce, nadaje się do mikrofali. Jest IMHO na tyle tania, żeby używać jej na co dzień, a na tyle ładna, żeby podejmować na niej gości (niektóre Lobbystki jadły u mnie z takich talerzyków ;-) )

https://lubiana.com.pl/wp-content/uploads/2016/08/arianna_1647_305_1638_270_1636_260_1631_210_1630_190_1628_170_tal_pl-300x300.png

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka