myszanka_88
05.04.09, 23:29
Mam problem z upieczeniem biszkoptu :(. Próbowałam trzech przepisów i za
każdym razem kończyło się zakalcem :(. Mam pewne podejrzenia, czym to może być
spowodowane:
1. Uparłam się na biszkopt kakaowy. Czy taki jest trudniejszy do upieczenia?
Dodaję dwie niezbyt czubate łyżeczki od herbaty. To za dużo? Może spowodować,
że ciasto nie wyrośnie?
2. Mam stary piekarnik (bez nawiewu i innych bajerów), ale kiedyś były w
domach tylko takie i kobiety jakoś piekły biszkopty, więc to chyba nie to? No
i raz spróbowałam upiec w domu rodziców, tam jest nowszy piekarnik, ale i tak
się nie udało (ale tutaj doszły dwa kolejne czynniki: 1. To był mój pierwszy
biszkopt 2. Przepis był nie wypróbowany)
Przepraszam za takie drobiazgowe rozpisanie tak błahego tematu ;), ale już
naprawdę nie wiem, jak do tego ciasta podejść, a zawzięłam się jak nie ja ;)