Dodaj do ulubionych

Antek i strzelba

13.11.16, 14:02
Może głupie pytanie, ale jednak... Pod wpływem wątku o wyroku pomyślałam o strzelbie, którą Antek miał przy sobie w lesie. Ktoś wcześniej zapytał, czy miałoby to mieć jakiś wpływ na wysokość wyroku - samo jej posiadanie, bo przecież Antek wziął ją do lasu z zupełnie innym zamiarem, a na borowego rzucił się z gołymi rękami? A ja zastanawiam się po prostu, co się z tą strzelbą stało. Przecież Antek ją po prostu rzucił, a potem, oszalały z rozpaczy i wściekłości, czy miałby głowę do szukania?

W przypadku umierającego Kuby Jankiel wpada do Borynów pod pretekstem wesela i po cichu ją zabiera. A po bójce w lesie nie upomniałby się o nią?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Antek i strzelba 13.11.16, 14:12
      Upominac sie u Antka nie bylo po co, chlop malo kumaty w tamtej chwili, poza tym przy ludziach Jankiel by pewnie nie pytal.
      Albo sam poszedl lub kogos poslal i znalezli, albo postawil na niej krzyzyk, a Antkowi w swoim czasie wystawi rachunek za przepadla bron. Albo ktos znalazl, domyslil sie, komu odniesc i teraz ma przody u karczmarza. Albo ktos znalaz i przyswoil sobie, predzej czy pozniej z niej skorzysta - a wtedy z lupem pojdzie do Jankla i ten juz bedzie wiedzial, od kogo odzyskiwac :)
      • enesaj Re: Antek i strzelba 13.11.16, 14:23
        Teoretycznie mógł też ją podebrać ktoś z dworskich, ale w tej chwili byli już pewnie w odwrocie.
    • jadwiga1350 Re: Antek i strzelba 19.11.23, 21:09
      Ale, że Jankiel w ogóle dał strzelbę Antkowi? Skąd u niego takie dobre serce?
      Kuba miał przynosić ptaki i sarny do karczmy. A z broni w rękach Antka, Jankiel nie miałby żadnej korzyści.
      Może jeszcze kłopoty, gdyby żandarmi ujęli młodego Borynę z bronią w ręku.
      • jagus_jagusia Re: Antek i strzelba 21.11.23, 07:21
        Wiecie Jadwigo… Przed bitwą o las i w jej trakcie Antek był w takim stanie- mam na myśli stan psychiczny, że Jankiel być może nie odważył się mu sprzeciwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka