Dodaj do ulubionych

Wiek Dominikowej

23.11.25, 20:44
Witajcie! Mam iskierkę nadziei, że ktoś odpisze, więc zaczynam: jak się Wam wydaje, ile lat mogła mieć Dominikowa? Przez całą powieść określana jest "starą" i opisywana jak babka w podeszłym wieku...A przecież Jagnie było dopiero na 19 zwiesnę. To w jakim wieku urodziła ją Dominikowa?? 50+??
Chyba autora przerosła wyobraźnia...
Obserwuj wątek
    • jagna_02 Re: Wiek Dominikowej 30.11.25, 13:22
      Oooo, wątek specjalnie dla mnie!! :) Dominikową uwielbiam, więc i mnie ta kwestja dość często nurtowała. Jestem takiego samego zdania, jak ty. Reymont w ogóle miał problem z przyporządkowaniem zachowań, czy sposobu myślenia do poszczególnych postaci- dowodem jest choćby Józia, o czym swoją drogą była tu już kiedyś dyskusja.
      Wracając do samej Marcjanny- również uważam, że nie przekroczyła 50. Zakładając, że Szymek jest nie tylko najstarszy na ten moment, ale najstarszy w ogóle- to znaczy, że wcześniej ani nie poroniła, ani żaadne dziecko jej nie zmarło, to urodziłaby go w wieku około 20, 24 lat. Na tamtejsze warunki jest to wiek na pierwszą ciążę idealny. Potem kilka lat nic- nie wiadomo, czemu i gdy ma 31 lat rodzi Jagnę. Rok później na świat przychodzi Jędrek.
      Ciekawy jest też moim zdaniem taki fakt, że Jagustyna zdaje się być starsza, a Reymont nie robi z niej staruchy w klasycznym słowa znaczeniu, jak zrobił to z Dominikową.
      • bogenka567 Re: Wiek Dominikowej 08.01.26, 00:30
        Ja myślę że jednak była koło 60tki, było opisane że miała zmarszczki i brakowało jej kilku zębów. Wiem że kiedyś ludzie starzeli się wcześniej, ale 50 latka chyba nie wyglądałaby jeszcze tak źle, zwłaszcza że żyła w zdrowych warunkach.
        A co do poronień, to wcale nie jest takie pewne bo wtedy się o tym raczej nie mówiło.
        • jadwiga1350 Re: Wiek Dominikowej 11.01.26, 16:27
          bogenka567 napisała:

> Ja myślę że jednak była koło 60tki, było opisane że miała zmarszczki i brakował
          > o jej kilku zębów. Wiem że kiedyś ludzie starzeli się wcześniej, ale 50 latka c
          > hyba nie wyglądałaby jeszcze tak źle, zwłaszcza że żyła w zdrowych warunkach.

Naiwność!
          Zmarszczki w tych czasach to miały kobiety już po trzydziestce, jeśli ciężko pracowały i nie miały czasu dla siebie.
          Popatrzmy jak Orzeszkowa to opisuje:

"— Panny Czernickiej! — rzekła krótko do zjawiającego się w drzwiach lokaja.
          W mgnieniu oka pośpiesznym bardzo krokiem weszła kobieta trzydziestoletnia, w czarną, obcisłą suknię ubrana, wysoka, chuda, z cerą ciemną i zwiędłą, z czarnymi włosami spiętymi z tyłu głowy wysokim, szylkretowym grzebieniem. Od progu bystre jej oczy obrzuciły mularzową i przyprowadzone przez nią dziecko chmurnym wejrzeniem, lecz gdy znalazła się o kilka kroków od pani swej, wzrok jej zabłysnął najpiękniejszą pogodą, a na wąskich, zwiędłych wargach osiadł pokorny i przymilający się uśmiech. "(Dobra Pani)

35-letnia Kirłowa też już jest zwiędła. Albo trzydziestoparoletnia panna Teresa Plińska:

" Zapewne bolały ją zęby, ale niezbyt silnie, bo z owalnej ramy białobrudnej chustki wychylająca się twarzyczka, drobna, okrągła, przywiędła, niezmiernie czule, prawie miodowo uśmiechała się błękitnymi oczami i przywiędłymi usty"

Co dopiero 50-letnia chłopka.
      • jadwiga1350 Re: Wiek Dominikowej 08.01.26, 21:32
        jagna_02 napisała:

>Zakładając
        > , że Szymek jest nie tylko najstarszy na ten moment, ale najstarszy w ogóle- to
        > znaczy, że wcześniej ani nie poroniła, ani żaadne dziecko jej nie zmarło, to u
        > rodziłaby go w wieku około 20, 24 lat. Na tamtejsze warunki jest to wiek na pi
        > erwszą ciążę idealny. Potem kilka lat nic- nie wiadomo, czemu i gdy ma 31 lat r
        > odzi Jagnę. Rok później na świat przychodzi Jędrek.

Skąd wiesz, że Jędrek jest rok młodszy od Jagny?
        O Szymku mówią, że ma dobrze na trzydzieści. Z 10 lat będzie starszy od siostry. A Jędrek? Niby to na jesień ma iść do wojska, ale jednocześnie on i brat to stare chłopy, które już dawno powinny się pożenić

> Ciekawy jest też moim zdaniem taki fakt, że Jagustyna zdaje się być starsza, a
        > Reymont nie robi z niej staruchy w klasycznym słowa znaczeniu, jak zrobił to z
        > Dominikową.

A czy z niej taka starucha? Jest energiczna, trzyma dom żelazną ręką(do czasu). Kiedyś starość zaczynała się wcześnie dla kobiety.
    • dziunia35 Re: Wiek Dominikowej 12.01.26, 17:32
      Dziękuję serdecznie za wszystkie wpisy! Zajrzałam dopiero dziś, nie spodziewając się konentarzy.
      Trudno jednoznacznie roztrzygnąć, jak to było z Dominikową. Dziwi nazywanie jej "starą", bo raczej taką nie była. Macie rację, że Reymont nie był konsekwentny, mylił wiek bohaterów, liczbę dzieci, niektóre fakty w powieści.
      Nic to - i tak stworzył ARCYDZIEŁO 💖!
      Pozdrawiam w Nowym Roku!
      • tt-tka Re: Wiek Dominikowej 08.03.26, 10:46
        Na poczatku powiesci Jagna ma lat 18 ("na dziewietnasty jej dopiero idzie" mowi Dominikowa z okazji oswiadczyn), Jedrek 19 (na przyszly rok grozi mu wojsko, brali 20-latkow), Szymek jest pelnoletni, ale "na trzydziestke mu idzie" to znaczylo, ze dwudziestke przekroczyl i nic wiecej - mze miec dwadziescia kilka lat, chlopy zenily sie wtedy w wieku popoborowym, czyli kolo cwiercwiecza. Zdarzalo sie wczesniej, jak Jaskowi Tereski, czy pozniej, jak Mateuszowi, ale rzadko. Znaczys Dominikowa moze miec i czterdziesci kilka lat, raczej jest przed piecdziesiatka. Wyglad, moj Boze... "jedno dziecko, jeden zab", mawialo sie powszechnie, ciezka praca przez cale zycie - ona w trakcie powiesci orze w synow, ale nim synowie dorosli, czyli przez dobrych kilkanascie lat, zasuwala sama z mezem na 15-morgowej gospodarce, to byla harowka, wiosna, lato, jesien w pelnym sloncu, a kremow sie nie uzywalo :)
        Obejrzyjcie stare fotografie, babki okolo trzydziestki sadzac po wieku dzieci wygladaja na przechodzona czterdziestke, to co mowic o piecdziesieciolatce

ba, obejrzyjcie chocby Kabaret Starszych Panow, a potem sprawdzcie, w jakim wieku byli Wasowski i Przybora :)

przedluzona mlodosc to ostatnie polwiecze, tak od lat 70-tych XX wieku

PS inaczej liczylo sie wiek mezczyznom, inaczej kobietom, tak na marginesie - Jez opisujac malzenstwo pana okolo 40-tki z pania lat 25 pisze doslownie "i ona byla JESZCZE mloda, i maz mlody"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka