Dodaj do ulubionych

Perth a inne duże miasta AU

01.04.11, 04:38
Witam!

Mam pytanie: jak się mieszka w Perth i okolicach, jakie są szkoły, co najbardziej dokucza? Czy jest tutaj ktoś kto przeniósł się do Perth z innego miasta w Australii?

Mieszkamy teraz na Gold Coast i może tu zostaniemy, ale widzę kilka problemów:
1. Praca dla mnie, gdybym zmieniał, jest raczej w Brisbane. Dojazd pociągiem z GC: min. 1h + dojście, koszt roczny biletów: 5 tys.
2. Domy nowe są od 400tys., ale nie ma tam dobrych szkół.
3. Tam gdzie są dobre szkoły, są tylko stare, drogie domy. Dojazd z okolic, gdzie są nowe domy: 1h +.
4. Góry. Chyba nawet w Zakopanem tak źle się nie jeździło, chodziło: strome i śliskie podjazdy do domów, ulice w środku miasta które schodzą w dół tak, że będąc na górze nie widać drogi w dół.
5. Plaże na GC są super, ale w Brisbane nie.

Wielki Brat Google pokazuje mi, że w Perth:
1. Pracy dla programistów jest mniej niż w Brisbane, ale dużo więcej niż na Gold Coast.
2. Domy nowe są od 300 tys. Nie wiem jak ze szkołami, ale komunikacja publiczna jest chyba lepsza: Journey Planner w Perth pokazuje czas podróży 30 minut, gdzie w Brisbane przy podobnej liczbie km pokazuje 1h.
3. Nowe domy są praktycznie wszędzie. Wynajem jest tańszy niż w Brisbane, a standard dużo lepszy.
4. Perth wygląda płasko.
5. Plaże w Perth i okolicach są super.

Tomek
Obserwuj wątek
    • szopen_cn Re: Perth a inne duże miasta AU 01.04.11, 05:14
      tandrasz2 napisał:

> 2. Domy nowe są od 400tys., ale nie ma tam dobrych szkół.
      > 3. Tam gdzie są dobre szkoły, są tylko stare, drogie domy. Dojazd z okolic, gdz
      > ie są nowe domy: 1h +.

Pomijajac reszte to te dwa punkty beda prawdziwe w kazdym duzym miescie w Australi.
      Cena nowych domow i czas dojazdu moze sie ciut roznic ale zasada bedzie ta sama.
    • mtt44 Re: Perth a inne duże miasta AU 01.04.11, 11:42
      nic na temat Perth nie wiem -podejrzewam ze jak sam nie zobaczysz i ocenisz to mozesz sie rozczarowac .
      GOLD COAST DOMY OD 400 TYS Coomera to tez Gold Coast ( ponoc ) pierwszy co zciagnolem
      to 3 bed 2 lazienki pojedynczy garaz- nie ciekawe $379.tys
      te strony sa tanie ,Jesli chcesz mieszkac w Broadbeach to 1mil . Szkoly ?? nie wiem co uwarzasz za dobre > Nie tak dawno moim gluwnym klijentem byly publiczne szkoly wiec znam ich na Gold Coast i Brisbane jakies 70 .Tak, jest jedna ktorej bardzo nie lubie - dla mnie jest tam potworna atmosfera .Ale mnustwo jest takich do ktorych chetnie bym powrucil .Wyposarzone doskonale ( dla mnie ) warunki wspaniale ( dla mnie )
      W zeszlym roku ponoc akademicko najleprza High School QLD to byla public - w Brisbabe i to raczej dosc stara - no nie ciekawie wygladajaca
      Szkoly Oxenford - Coomera na GC .Mudgeeraba to sa nowe i szanse sa ze takich warunkow Ty nie miales . Dojazd do Brisbane to masakra ,wiec jak masz tam Prace to sie wykonczysz .Ja pracuje w calym South east QLD ale bardzo zadko wiecej niz 3 dni w jednym miejscu
      Jak musze jechac do Brisbane wiecej niz trzy dni to mam dosyc .Tylko ze zadko pracuje wiecej niz 4 dni w tygodnu.Robic to tydzien po tygodniu to masz szybko rozwod surprised)
      zreszta to nie zycie .
      Masz dzielnice w Brisbane jak Spirnfield ,Forest Lake - ceny na domy sam sobie sprawdz
      Szkoly sa nowe ( wiekrzosc - znam jedna stara ) jakie one sa akademicko to nie wiem
      Mam tez kilku klijentow - prywatne szkoly - osobiscie nie bardzo widze wielkiej roznicy - no jedni maja wielki krzyz na dziedzincu .
      to ze ktos zostal podzgany w Southport nie wiele znaczy, to samo sie stalo w prywatnym chyba rok temu . Osobiscie -to bym sam polecial na tydzien i zobaczyl
      Uklony z Broadbeach
      Matt

• kan_z_oz Re: Perth a inne duże miasta AU 01.04.11, 16:00
        Moje doswiadczenia z Perth to przejazdy z plazy w Sorrento do CBD. W szczycie to bite godzina 20 minut. Nie widzialm zadnego transportu poza autobusem, ktory brnal jeszcze wolniej niz my...haha. Moje doswiadczenia z wybrniecia z Perth CBD - glownie jako turysta malo znajacy lokalne skroty to okolo 30 min.
        Wg mojego Google, to teoretycznie dobrze wygladalo conajmniej 20 zlokalizowanych na nim miejsc w roznych zakatkach Australii. Wyprawy w 'pole' hahha, odrzucily 90% wyborow Googla.
        Osobiscie to przygladalam w Qld Hinterland...i czesc ma strome podjazdy, a czesc ich nie ma.

Mnie osobiscie sie podobaja okolice Maleny lub Eumundi...ze wszystkich wyborow Googla.

Perth jest baaardzo specyficzne. Mnie osobiscie wkurza, ze wchodzec aby sie zakwaterowac w hotelu widze, ze jest tylko jeden za $ 1300/noc... Please, wiem, ze boom kopalniany oznacza fure pieniadzy dla jednych - dla reszty cena jest powyzej absurdu...
        Ten sam pozniej wyskakuje jako whatif deal za $ 200...ok money does not matter in Perth.

Co sie wiec liczy....?

Kan

• tandrasz2 Re: Perth a inne duże miasta AU 02.04.11, 23:28
          Trochę poczytałem o Perth na pomsinoz.com. Ktoś napisał, że większość emigrantów z Wielkiej Brytanii wybiera obecnie Perth, a to co najbardziej dokucza to odległość od innych miast AU.
          • iza42 Re: Perth a inne duże miasta AU 03.04.11, 00:58
            Tak, Perth i bogata Zachodnia Australia to duzy magnet dla nowoprzybylych, niestety nie znam
            aby cos radzic. Mam przyjaciol z polnocnego QLD, ktorzy tam sie wkrotce zamierzaja przeprowadzic wiec moze sie od nich cos dowiem pozniej. Z drugiej strony jezeli w Brisbane jest wiecej pracy moze warto byloby rozejrzec sie za jakas dobra oferta a dom z pewnoscia jaks znajdziesz, jezeli nie w centrum ( bo tam jest naprawde trudno o cos dobrego a za ladny dom trzeba strasznie duzo placic) to gdzies na obrzezach aby dojazd do pracy nie pochlanial tyle czasu?
            • yvona73pol Re: Perth a inne duże miasta AU 03.04.11, 08:20
              To ja napisze troche minusow:
              duzo rekinow w oceanie, tych spozywajacych ludzi wink
              sklepy zamykaja sie wczesnie i jest ich malo (w sensie konkurencji, cenowej rowniez)
              daleko do innych miast = poczucie izolacji
              brak transportu publicznego wlasciwie
              • bogo2 to ja napisze jeden plus.... 03.04.11, 13:59
                to bylo miasto, ktore jacek kaczmarski wybral, aby sie schowac przed swiatem....smile

yvona73pol napisała:

> To ja napisze troche minusow: (...)
                • yvona73pol Re: to ja napisze jeden plus.... 05.04.11, 02:00
                  No bo jak komus pasuje, to bedzie zachwycony wink inny moze odczuwac dyskomfort. Ogolnie znajomi z Perth zawsze sie okreslaja jako ci z "zapadlej prowincji" tongue_out ale.... mieszkaja dalej i nie narzekaja, ergo, lubia to smile
                  • starypierdola Prowincja? Kolonia? ..... Nie sadze. 06.04.11, 21:26
                    Zwazywszy ze niewiele ponad 100 lat temu Perth byl stolica kolonii WA, ze jest blizej do Jakarty niz do Sydney, i ze lokalnych nie wiele obchodzi co dzieje sie na wschodnim wybrzezu, nie widze (ani u siebie ani u 'normalnych' znajomych) zadnego poczucia nizszosci w stosunku do samozwanczej 'elyty' ze wschodu.

Wrecz odwrotnie. Uwazam ze WA powinna przestac finansowac ekscesy tej 'elyty'
                    i stac sie na powrot nielaleznym krajem, jak NZ (poczytajcie Konstytucje Australii n/t opcji w tymz akresie). Po separacj bedize to jeden z najbogatszych krajow na swiecie.

Zas tych ktorzy uwazaja WA za jakas prowincje czy kolonie uwazam za zakompleksione osoby, ktore nie maja nic konkretnego do zaoferowania czy pokazania.

No worries, Mates & Sheilas. WA will be all right wiothout your immature patronage. Worry about yourselves & your future.
                    SP
                    • yvona73pol Re: Prowincja? Kolonia? ..... Nie sadze. 07.04.11, 05:06
                      A czy prowincja musi byc zawsze nacechowana pejoratywnie? Wedlug mnie niekoniecznie wink
                    • spocit Re: Prowincja? Kolonia? ..... Nie sadze. 07.04.11, 07:54
                      > Wrecz odwrotnie. Uwazam ze WA powinna przestac finansowac ekscesy tej 'elyty'
                      > i stac sie na powrot nielaleznym krajem, jak NZ (poczytajcie Konstytucje Austra
                      > lii n/t opcji w tymz akresie). Po separacj bedize to jeden z najbogatszych kra
                      > jow na swiecie.

To jest kapitalny pomysl.
                      Rozwiazanie jest jednak polowiczne. Na cholere takiemu bogatemu krajowi taka kula u nogi jak Perth? Poltora miliona niepotrzebnych geb do zywienia tylko.
                      Proponuje zalozenie nowego kraju "WA Outback" ze stolica w Kalgoorlie big_grin.

To dopiero bedzie bogaty kraj i wcale nie maly...
                      • szopen_cn Re: Prowincja? Kolonia? ..... Nie sadze. 07.04.11, 12:54
                        Ciut za suchy byc moze.
                      • starypierdola Synu, troche historii ... 07.04.11, 19:53
                        .... w 1900 w referendum nad przylaczeniem sie WA do Commonwealth of AU wiekszosc "prawdziwych" WAustralijczykow byla przeciwna. Przylacznie przeglosowal nieznaczna wiekszoscia glosow 'element naplywowy' w Kalgoorlie (glownie przybysze z Victorii, jako ze Sydney bylo w tym czasie zapadla dziura). W nagrode nowy rzad federalny wybudowal im 600 km wodociag z Perth (tez rabunek).

No ale Cooolgardie, Kalgoorie, Southern Cross, etc. niewiele dzis znacza. "Element naplywowy" tez niewiele znaczy. Wiec jest szansa odwrocic ten niesprawiedliwy werdykt i odlaczyc sie od holoty ze wschodu.

Kiwis byli madrzejsi. We wspomianym referendum nie zgodzili sie na przylaczenie do Commonwelath i dzis maja sie dobrze.

Co do bogactwa, to wydajesz sie miec nieco zamglone pojecie o tym kto jest kto i co jest co.

Tak wiec dmuchaj dalej w ten twoj balonik, a my zrobim to co dla nas jest dobre ....

Patriota WA
                        SP
                  • bogo2 perth, to nie prowincja...to cos w swoim rodzaju.. 07.04.11, 15:59

yvona73pol napisała: (...)
                    > Ogolnie znajomi z Perth zawsze sie okreslaja jako ci z "zapadlej prowincji"
                    • yvona73pol Re: perth, to nie prowincja...to cos w swoim rodz 08.04.11, 05:11
                      Polegam na ich opinii, bo w Perth bylam tyklo raz, przelotem wink
                      Ale chetnie sie wybiore i sprawdze sama smile
    • okka Re: Perth a inne duże miasta AU 08.04.11, 19:00
      Wielki Brat Google pokazuje mi, że w Perth:
      > 1. Pracy dla programistów jest mniej niż w Brisbane, ale dużo więcej niż na Gol
      > d Coast.
      praca jest dla wszystkich chętnych, utalentowanych i wykwalifikowanych szczególnie. a będzie więcej.

2. Domy nowe są od 300 tys. Nie wiem jak ze szkołami, ale komunikacja publiczn
      > a jest chyba lepsza: Journey Planner w Perth pokazuje czas podróży 30 minut, gd
      > zie w Brisbane przy podobnej liczbie km pokazuje 1h.
      są, ale na dalekich przedmieściach. rynek nieruchomości leci na pysk i o wiele korzystniej przedstawia się się kupno umiarkowanej ruiny i remont (nie mówię o "zabytkach"). journey planner łga i z $300k przedmieść dojeżdża się w godzinę z kawałkiem. pociągiem krócej, o ile ma się linię w pobliżu.

> 3. Nowe domy są praktycznie wszędzie. Wynajem jest tańszy niż w Brisbane, a sta
      > ndard dużo lepszy.
      rental market z kolei leci w górę. nowe domy do wynajęcia są praktycznie wszędzie, różnią się ceną. od $350 na dalekich przedmieściach w górę.

> 4. Perth wygląda płasko.
      i jest, za wyjątkiem Perth Hills - ładnie, dość tanio ale z ryzykiem powtórki Victoria Black Saturday.

> 5. Plaże w Perth i okolicach są super.
      są.

Perth jest nudne. osobiście cenię sobie tę nudę. ma też inne zalety jak osobliwy rynek pracy, ciepło, izolację od trosk wielkiego świata.

ma też wady, ale one są jak siedzenie w psich kiszkach. i wytrzymać trudno i wychodzić (z nimi do ludzi) niepolitycznie.
      • tandrasz2 Re: Perth a inne duże miasta AU 08.04.11, 23:13
        Dzięki okka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka