14.07.12, 00:30
Witam. U mojego syna -4 lata- wykryto lamblie. Lekarz pediatra zalecil Furazolidon przez okres 10 dni, potem 4 tygodnie przerwy i jeszcze raz taka sama kuracja. Dla mnie i dla meza zalecil Tynizadol 4 tabletki w jednej dawce. I moje pytanie jest takie : czy ta przerwa pomiedzy kuracjami u mojego syna nie jest za dluga? I czy u mnie i u meza konieczne takze jest powtorzenie kuracji, bo lekarz zapisal tylko dawke jednorazowa, a czytalam tutaj na forum, ze powinno sie powtorzyc po 10 dniach? Dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: lamblie 15.07.12, 10:52
      masz rację, przerwa między dawkami u syna jest zbyt duża i także Wy dorośli powinniście powtórzyć kurację.
    • jagodaaa27 Re: lamblie 17.07.12, 09:47
      Czytam forum i sie zastanawiam czy jak ja i maz powtorzymy po 10 dniach to bedzie dobrze, a dziecko po 2 tygodniach ? Jeszcze teraz czytam , ze najpierw powinno sie odrobaczac na robaki oble i sama nie wiem czy to w ogole ma sens leczyc sie na same lamblie. Ale z drugiej strony ja i maz nie mamy zadnych objawow, nie badalismy sie. Dziecko mialo biegunke, brzydkie stolce przez okolo 3 tygodnie. Poza tym zadnych innych objawow typu kaszel, alergie skorne, spokojnie spi odkad skonczyk 6 miesiecy, nie wybudza sie, nie placze, nie ma i nie mialo zadnych bolow brzucha nawet podczas biegunki, paznokcie ladnie, itp. Nie zauwazam zadnych objawow. No , ale lamblie wyszly na jeden +. Ma dodatkowo zapisany probiotyk. teraz po lekturze forum boje sie , ze mamy jeszcze gliste , owsiki i jeszcze nie wiem co. Czy ktos mial tylko lamblie???Jestem, powiem szczerze, zalamana po lekturze forum.
      • antyka Re: lamblie 17.07.12, 10:26
        Przeleczcie sie wszyscy zentelem, a najlepiej zapakuj rodzine do samochodu i jedz do W-wy do dr. Ozimka. Leczyc sie musicie solidarnie.
        • jagodaaa27 Re: lamblie 17.07.12, 12:24
          Do Warszawy nie dam rady, mam okolo 450 km. Jestem i tak w Polsce tylko na wakacjach, bo mieszkam w Wielkiej Brytanii. Tam pobrali jedna probke kalu syna i stwierdzili, ze wszystko jest ok.Zreszta oni tam jakby nie maja lmblii, na stronie NHS (cos podobne do naszego NFZ) jest napisane , ze na lamblie choruje 3000 osob rocznie. Nie wiem moze tylko tyle wykrywaja. Biegunka minela, dopiero tutaj w Polsce poszlam do lekarza i zalecil badanie na pasozyty i test Elisa na lamblie. Nie wiem co robic , bo dziecko bierze czwarty dzien Furanozidol, dobrze znosi, pije chetnie. A my jestesmy po pierwszej dawce Tinidazolu. Chyba musze kontynuowac to leczenie. Samam nie wiem. Sprzatam , pilnuje higieny. Czy przerwac to leczenie i zaczac Zental? Mam tutaj znajomego lekarza to moze mi przepisze ten Zental. Tylko jak to brac? Moze dokoncze leczenie i przebadamy sie ponownie , a jak cos to wtedy ruszymy z tym Zentalem . Sama nie wem...
          • apple_isle Re: lamblie 19.07.12, 11:39
            U nas w badaniach w feliksie wyszły tylko lamblie, ale obłych na 100% wykluczyć nie można. Też czytałam, że lamblie lubią występować właśnie z obłymi. Dlatego zdecydowałam się na leczenie zentelem (który bije obłe i w odpowiedniej dawce też lamblie), dzięki temu jest szansa, że wykurzymy wszystko co siedzi. W Twoim przypadku nie przerywałabym rozpoczętej kuracji. Przleczcie się do końca i zobaczysz jaki będzie efekt.
            • antyka Re: lamblie 19.07.12, 17:07
              Amen smile
              • aglas Re: lamblie 19.07.12, 21:49
                A jeśli po przeleczeniu zentelem, tym schematem na lamblie (bo wyszły lamblie i dr. Ozimek zlecił mocniejsza dawkę zentelu, gdyż podejrzewał również innych mieszkańców) nadal są bóle brzucha częste, nadal choroba lokomocyjna, nadal apetyt taki sobie, tylko wizyty w toalecie z 5 dziennie zmieniły się na 1-2 x dziennie, trzeba teraz leczyć czym innym?

Czy ktoś tak miał, że po przeleczeniu zentelem (5 dni, 10 dni przerwy i znowu 1 dawka) obajwy nie ustąpiły? Co dalej? Ponowne badanie kału czy w ciemno prosić lekarza o inny lek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka