Dodaj do ulubionych

dieta przeciwgrzybicza a ketony w moczu u dziecka

21.07.13, 12:55
czy ktoś się spotkał z taka z sytuacją? zrobiłam dziecku kontrolnie badania moczu i wyszło ketony: 15 przy normie 5
od listopada dziecko jest na diecie z powodu problemów z candidą, doczytałam że ketony pojawiają się w moczu przy niskowęglowodanowej diecie, ale bardzo się martwię czy teraz mam leczyć to, czy zacząć podawać normalnie słodkie? ale co wtedy z candidą?????
zgłupiałam całkiem...dostarczę weglowodanów - pożywię candidę, nie dostarczę - co z nerkami??? czy mogę taką dietą wywołać cukrzycę u dziecka?

u lekarza bede dopiero w tygodniu...
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: 21.07.13, 14:53

Badalas cukier? Ketony moga pojawiac sie przy cukrzycy albo przy wyglodzeniu.

NIe dajesz weglowodanow w ogole? To bardzo nierozsadne, wegle sa niezbedne!
      Czym w ogole karmisz dziecko? Szczerze mowiac to trudno mi sobie wyobrazic takie menu bez wegli, ktore sa prawie wszedzie..... a z kolei proteiny w nadmiarze obciazaja nerki.
      • mimi-d Re: 21.07.13, 21:32
        dostaje węglowodany w owocach, ziemniakach, makaronach, kaszach, nie słodze jej nic i nie używam cukru, miodu, żadnych słodzików
        wydaje mi sie że przesadziłam z tłuszczami, córcia bardzo lubi olej z pestek dyni, wiec czesto go jadła, do tego smażone kotlety, ryba, jajko. czasem paróweczka, chlebek z masełkiem roślinnym itd. tu doszukałam sie problemu
        bardzo licze na to że jak ogranicze tłuszcze to sie wynik poprawi

strasznie to trudne, nabiału unikam bo boli po nim brzuszek, cukry szkodzą bo candida, teraz tłuszcze tez niedobre....pogubiłam sie całkiem
        • majenkir Re: 22.07.13, 01:42
          mimi-d napisała:
          > dostaje węglowodany w owocach, ziemniakach, makaronach, kaszach,

No to nie jest na diecie niskoweglowodanowej wink. To naprawde nie wiem, skad te ketony... A tarczyce badalas (nadczynnosc)?
          • mimi-d Re: 23.07.13, 13:33
            a przy tarczycy jest taki objaw??? sprawdze przy następnym kłuciu
    • balcerowa Re: dieta przeciwgrzybicza a ketony w moczu u dzi 01.09.13, 10:44
      Witam U mojego.dziecka, ktory ma lat 7 i od 2 roku zycia jest.cukrzykiem ketony w moczu pojawiaja sie np. przy infekcji sad. Nie wiem jak z tarczyca ale warto sie.zorientowac bo.moj syn.mial niedoczynnosc takze. Sama.bylam kiedys na diecie dr Atkins'a. Gdzie nie jesz weglowodanow.lub.minimalnie natomiast duzo tluszczy. Sytuacja.wyglada tak wg jego.teorii...Organizm posiada dwa silniki tj na weglowodany(podobnie.jak auto na benzyne)oraz na tluszcze(np. Samochod na gaz itp.).Pierwszy daje sile.z glukozy a drugi daje sile z ketonow.Ta druga sytuacja jest zwyczajna w kulturze Eskimoskiej. Eskimosi.jedza tluste ryby natomiast nie maja tak.duzego.dostepu jak my do cukrow czy to prostych czy zlozonych. Uwaza sie.ze sa najzdrowsi.na kuli ziemskiej zyjac na silniku ketonowym. Nie mozna.wywolac cukrzycy z powodu takiej diety ale wynik endogennej insuliny bedzie niski. Moze byc za niski bo organizm jej nie potrzebuje funkcjonujac na ketonach.
    • balcerowa Re: dieta przeciwgrzybicza a ketony w moczu u dzi 01.09.13, 10:54
      Takze nie bedzie to cukrzyca prosze sie nie obawiac jak wynik insuliny wjyjdzie.zbyt niski. Zakonczy Pani diete antygrzybicza u.dziecka to wszystko.wroci do normy. Co do boli brzucha po nabiale to ewidentna nietolerancja laktozy. Tez to mam i nie polecam jesc. Mieszkam w UK i obecnie mam na tyle szczescia.ze ja i syn pijemy.krowie mleko odfiltrowane.z laktozy. W Polsce chyba nie.ma.jeszcze takich.wynalazkow. Ja sama nie wytrzymalam dlugo na diecie atkinsa.chociaz cel mialam bardzo szczytny. Chcialam przez cale zycie zyc na tej diecie.aby przekazac synowi w jego doroslosci ze jako cukrzyk moze przrlaczyc sie na drugi silnik tluszcz i ketony. Mialam sprawdzic jak w 10lat moj organizm sie zmieni czy moj organizm uszkodzi sie na tej diecie. Moze.do niej wroce.
      • skupienn Re: dieta przeciwgrzybicza a ketony w moczu u dzi 08.09.13, 20:49
        może pani tez przeprowadzić taka pewnego rodzaju prubę. Proszę zwiększyć ilość węglowodanów w diecie dziecka. Jak na drugi dzieńnie spadna ketony to może to oznaczać większy problem i wtedy należy temat drążyć. Jak ketony spadną to wiemy co jest przyczyną - zbyt niska podaż węglowodanów
        • skupienn Re: dieta przeciwgrzybicza a ketony w moczu u dzi 08.09.13, 20:51
          jeszcze diodam ze ketony szybko reagują. Jak rano się zwiększy ilośc cukru to pod wieczur stężenie ich powinno spadać a na pewno na drugi dzień. Taki test niec nie kosztuje a może wiele wnieść

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka