Dodaj do ulubionych

kapusta z grzybami

20.12.13, 20:24
doszły ! prawdziwe, własnoręcznie uzbierane i ususzone przez darczyńcę

mam ich tyle, że nie zawaham się zrobić zupy i owej kapusty (ba, zostanie ich jeszcze na dodawanie do sosów czy farszów na dobrych kilka miesięcy, do następnych zbiorów)
tylko jak ową się robi ???

jedyne, co wyczytałam, że kapusta powinna być kiszona a nie kwaszona... tu powinnam sobie poradzić - mam budę, w której "pan warzywko" hołduje zaopatrywaniem się nie w makro czy selgrosie a jeździ po okolicy i wyszukuje tzw modnych ostatnio lokalnych dostawców

jak zacznę jutro to we wtorek mogę, bez ew. konsekwencji żołądkowych, ją podać ?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: kapusta z grzybami 20.12.13, 22:31
      Ja nie widzę innej, niż nomenklatura, różnicy w kapuście. W/g mnie (i chyba tak jest naprawdę) niektórzy tak mówią zamiennie. Bo tak samo mawiają o ogórkach.
      A wracając do tematu, gotujesz kapustę kiszoną, jeśli wigilijną - postną, to tylko z przyprawami, pieprz, ziele ang. liść laurowy. Dodajesz zeszkloną na oleju cebulę i gotujesz dalej - do miękkości.
      Równocześnie gotujesz wymyte i wymoczone grzyby, zależnie od upodobań pokrojone, pokruszone bądź w całości, też do miękkości.
      Łączysz jedno z drugim dodając do kapusty wodę z gotowania grzybów. Jak wszystko zmięknie i zapachnie pięknie(o cholerka zrymowałam), dosmaczasz i już.
      Nie zapomnij, że do kwaśnych rzeczy trzeba dorzucić szczyptę cukru, inaczej smak będzie, jak mawiała moja śp. Mama, dziki.
      Dla mnie kapusta z grzybami jest najlepsza odgrzewana, nie świeżo ugotowana.
    • mysiulek08 Re: kapusta z grzybami 20.12.13, 22:32
      > jedyne, co wyczytałam, że kapusta powinna być kiszona a nie kwaszona..

a to jest jakas roznica???

robie tak: przygotowuje grzyby jak do zupy, siekam w kosteczke (nie w kostke smile cebule, ilosc zalezy od ilosci kapusty (na sloik 70dkg kapusty daje jedna spora), dusze na zlocisto na oleju slonecznikowym. Kapuste odsaczam z soku (sok zachowuje), kroje jak jest za gruba smile. Wrzucam na cebulke, dodaje lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz, podlewam troche woda i dusze pod przykryciem jakis czas. Jesli kapusta jest kwasna, to trzeba ja przepulkac, ale to tez zalezy od smaku. Dodaje pokrojone grzyby, dolewam wywar i dalej dusze, dolewajac sok z kapusty. Probuje, sypie majeranku, dosypuje pieprzu, dodaje powidel (sliwkowe, czeresniowe, morelowe co tam mam), czasami dosladzam. Na dzien nastepny tez troche gotuje.
      Lubie gdy jest mocno grzybowa w smaku, niemal czarna i na granicy rozgotowania.

W sumie to gotujesz jak bigos, tyle ze bez mies i kielbas.

Jak zaczniesz jutro i bedziesz do wtorku ja przegotowywac to bedzie ok.

Z gotowej juz kapusty dobrze odcedzonej robie pierogi.
      • wadera3 Re: kapusta z grzybami 20.12.13, 22:56
        mysiulek08 napisała:

> > jedyne, co wyczytałam, że kapusta powinna być kiszona a nie kwaszona..
        >
        > a to jest jakas roznica???

Ponieważ część "producentów", oszukuje zakwaszając surową kapustę jakimiś kwasami i octem, ludziska chyba ukuli nową nazwę, bo dla mnie , jak wspomniałam wyżej, jest to tylko kwestia nomenklatury. Kapusta powinna być ukiszona, czy tam ukwaszona w sposób naturalny pod wpływem bakterii kwasu mlekowego.
        • lysy-jack Re: kapusta z grzybami 21.12.13, 00:22
          Słusznie prawisz. Kapusta kwaszona jest zaprawiana kwasem octowym i dosładzana cukrem.
          Zwykle w handlu występuje tylko kapusta kwaszona. Jest biała i ma powtarzalny smak, co dla handlowców jest niezwykle ważne, a dla producentów - natychmiast po wyprodukowaniu można ją sprzedać. Jest niezdrowa ze względu na dużą ilość kwasu octowego.
          Kapusta kiszona, jak napisałaś powyżej, powstaje na skutek naturalnej fermentacji kwasu mlekowego i zabarwia się na żółty kolor. Aby ją ukisić, trzeba poczekać ze dwa tygodnie. Jej wygląd nie jest tak "świeży" jak kapusty kwaszonej, a poza tym nie każdemu pasuje je smak. Kiedyś kilka razy kisiłem kapustę i powiem krótko - mimo różnego doprawiania, nie odpowiada mi jej smak.

Podobnie jest z barszczem czerwonym. Jedni robią z naturalnego zakwasu buraczanego, a inni kombinują z kwasem cytrynowym, jabłkowym, winnym lub ryżowym i też jest do zjedzenia.
          • wadera3 Re: kapusta z grzybami 21.12.13, 00:48
            Przed świętami postanowiłam ukisić kapustę(bo okazało się to nad podziw łatwe) i wyobraź sobie, że właściwie na drugi dzień była już kwaskowata, a po 3 dniach normalnie ukiszona, musiałam wynieść na balkon.
            • saga55-5 Re: kapusta z grzybami 21.12.13, 00:53
              Ja pamiętam kiszoną kapustę robioną własnoręcznie w beczce.
              Ileś tam dni stało w cieple ( zapach średnio przyjemny ) a później do chłodnego.
              Całą zimę kapusta była baaardzo dobra smile
          • wadera3 Re: kapusta z grzybami 21.12.13, 00:51
            lysy-jack napisał:

>Kiedyś kilka razy kisiłem kapustę i powiem k
            > rótko - mimo różnego doprawiania, nie odpowiada mi jej smak.

Ale nasze pokolenie zostało wychowane na kapuście kiszonej, nie na jakichś wynalazkach.
            Mnie - ta sztucznie podkwaszana - w ogóle nie przechodzi przez gardło.
            • mysiulek08 Re: kapusta z grzybami 21.12.13, 01:04
              U nas w puszkach sprzedaja zarowno amerykanska jak i niemiecka zaprawiana octem z bialego wina (sklad podany) , jest ok, ale lepsza jest rowniez niemiecka tylko kwaszona w sloikach (lokalna nie nadaje sie do jedzenia). Jedna i druga wystepuje jak chucrut. Widac to kwestia smaku, przyzwyczajen i skoro jakas nacja tak robi, to co mi do tego smile Tak jak barszczem u mnie w domu nigdy nie kwasilo sie burakow na barszcz, zawsze byl z sokiem cytrynowym/kwaskiem/octem jablkowym babcinej roboty i taki gotuje ja. Z octem ryzowym.

Inna sprawa, ze nawet jakbym chciala to nie udaje mi sie ani zrobic zakwasu na chleb, ani kwasic burakow/kapusty/ogorkow, choc te ostatnie od biedy jakos wychodza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka