do tych szczególnie co mają konto na FB
Chodzi o udostępnianie lub lajkowanie informacji
www.facebook.com/photo.php?fbid=860251490723517&set=a.395218513893486.95889.100002160225066&type=1&theater¬if_t=photo_comment
Obiecałam że pani pomogę .
Dla tych których nie ma na FB piszę co jest tam zawarte. Dla wyjaśnienia dodam że ta sytuacja przytrafiła się mi .
Czy wiecie co oznacza żółta opaska z trzema czarnymi kulami noszona na przedramieniu ??? Ja nie wiedziałam do wczoraj . Idąc ul. Żurawia z daleka zauważyłam elegancką kobietę która zaczepiała ludzi. Ci omijali ją szerokim łukiem . Gdy przechodziłam obok , zaczepiła dwóch młodzieńców prosząc o pomoc. Potraktowali ją jak powietrze. W pewnym momencie usłyszałam jak mówi za oddalającymi : ja jestem niewidoma. Zawróciłam i zapytałam w czym mogę pomóc. Okazało się że pani faktycznie nie widzi. Poprosiła mnie abym doprowadziła ją do ul. Dąbrowskiego a tam poprosi inną osobę o pomoc aby nie zabierać mojego czasu. Zaoferowałam się że zaprowadzę w miejsce do którego zdąża. Zaczęła mi opowiadać swoją historię jak to 6 lat temu straciła wzrok. Zapytałam czemu nie ma białej laski. Odpowiedziała że nosi na przedramieniu żółtą opaskę która jest uznana za symbol rozpoznawczy osoby niewidomej . Jej prawo. Czy tylko biała laska, ciemne okulary i pies przewodnik mają być znakiem rozpoznawczym ? Świat się zmienia, idzie do przodu . Wprowadzanych jest wiele zmian do których na początku podchodzimy sceptycznie lecz z czasem akceptujemy . Nieposiadanie tradycyjnych symboli niewidomego skazuje tą panią na LUDZKĄ ZNIECZULICĘ . A ja się pytam : dlaczego ci którzy tak się na nią skarżą , swoim postępowaniem rozpowszechniają ją . Gdzie się podziała empatia ? Siedzi w domu w wygodnym fotelu przed telewizorem lub komputerem. We własnym domu jesteśmy bohaterami, posiadamy wiedzę nadzwyczajną. Gdy tylko wychodzimy na ulicę ogarnia nas kompletna ślepota i obojętność . Kto jest zatem niewidomy ???