Dodaj do ulubionych

przygotowanie pedagogiczne

14.02.14, 16:44
Witam, czy nie orientuje się ktoś, czy gdzieś w krakowie lub okolicach startuje kurs pedagogiczny (chodzi o przygotowanie nauczycielskie), najczęściej nazywa się to studia podyplomowe. Posiadam tytuł inż. informatyki, szukam kursu dającego uprawnienia do nauki w szkole (chodzi mi o rekrutację środroczną luty/marzec) a nie październik

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • daifuku Re: przygotowanie pedagogiczne 14.02.14, 19:05
      Az tak czujesz sie slaby w swojej dziedzinie, ze musisz uprawnienia pedagogiczne robic?
      • chilly Re: przygotowanie pedagogiczne 14.02.14, 21:40
        daifuku napisał(a):
        > Az tak czujesz sie slaby w swojej dziedzinie, ze musisz uprawnienia pedagogiczne robic?
        Nauczyciel jako symbol upadku zawodowego? Do czego to doszło...
        • nullified Re: przygotowanie pedagogiczne 14.02.14, 21:51
          potem będą skargi na młódź tępą i niedouczoną... bah
          • nullified Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 14:47
            wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpospolita-uczniowie-maja-problemy-z-interpretacja-tekstu/ndhzn
            Zaledwie 27 proc. uczniów ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych potrafiło uzasadnić wynik rozwiązania zadania matematycznego. Trudno się jednak temu dziwić zważywszy jedną z konkluzji raportu: że są nauczyciele mający problem ze zrozumieniem treści, które mają przekazać uczniom.

więcej parcia na "naukę", więcej lekceważenia nauczycielstwa i wszystkim będzie od tego lepiej ;p
            • dobrycy Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 15:02
              "Nikt nic nie czyta, a jeśli czyta, to nic nie rozumie, a jeśli nawet rozumie, to nic nie pamięta."
              S. Lem

nullified napisał:

> wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpospolita-uczniowie-maja-problemy-z-interpretacja-tekstu/ndhzn
              > Zaledwie 27 proc. uczniów ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych potrafiło
              > uzasadnić wynik rozwiązania zadania matematycznego. Trudno się jednak temu dziw
              > ić zważywszy jedną z konkluzji raportu: że są nauczyciele mający problem ze zro
              > zumieniem treści, które mają przekazać uczniom.

>
              > więcej parcia na "naukę", więcej lekceważenia nauczycielstwa i wszystkim będzie
              > od tego lepiej ;p
        • daifuku Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 15:21
          Bo inzynier informatyk w Krakowie, nawet sredniej jakosci juz na starcie z pocalowaniem dupy wyciaga wiecej niz nauczyciel dyplomowany. I perspektywy rozwoju troche z innej polki.
          • chilly Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 15:34
            To, że "wyciąga więcej", to akurat wiemy. Co jednak nie jest powodem do zadzierania nosa. Bo różne mogą być motywacje i priorytety. A wśród informatyków, biegłych lub nie w swoim fachu, spotyka się też - aż boję się to napisać - niemało ludzi ograniczonych.
          • dobrycy Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 15:35
            Prostytutki wyciągają pewnie jeszcze więcej, dlaczego więc nie każdy chce
            się przekwalifikować na ten zawód ?

daifuku napisał(a):

> Bo inzynier informatyk w Krakowie, nawet sredniej jakosci juz na starcie z poca
            > lowaniem dupy wyciaga wiecej niz nauczyciel dyplomowany. I perspektywy rozwoju
            > troche z innej polki.
            • chilly Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 16:09
              dobrycy napisał:
              > Prostytutki wyciągają pewnie jeszcze więcej, dlaczego więc nie każdy chce się przekwalifikować na ten zawód ?
              Bo to niebezpieczny zawód jest...
              opole.gazeta.pl/opole/1,35086,15461247,Udawali_policjantow_i_skatowali_prostytutke.html
            • daifuku Re: przygotowanie pedagogiczne 15.02.14, 17:35
              Ale on sie nie musi przekwalifikowywac. Ma wyksztalcenie informatyczne, w dodatku inzynierskie. To otwarte drzwi do rynku pracy, gdzie kazdy pracujacy w IT jest jego pupilkiem.

Wiec nie wiem jaka pomrocznosc jasna kieruje autorem, ze chce z wlasnej woli isc tam, gdzie inni musza, bo nie maja innego wyjscia.
              • sammy_the_salmon Re: przygotowanie pedagogiczne 16.02.14, 15:44
                > Wiec nie wiem jaka pomrocznosc jasna kieruje autorem, ze chce z wlasnej woli is
                > c tam, gdzie inni musza, bo nie maja innego wyjscia.

pl.wikipedia.org/wiki/Si%C5%82aczka
                • chilly I wszystko jasne... 17.02.14, 14:15
                  pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,15472322,Nauczyciel_zarabia_za_godzine_ponad_15_zl_wiecej_niz.html
                  Co prawda, Dane dotyczą jednak jedynie godzin przepracowanych w szkole, a nie poświęconych na przygotowanie do zajęć, sprawdzanie klasówek itp. Jednocześnie nauczyciele ze szkół prywatnych, zatrudnieni na innych warunkach, zarabiają znacznie mniej.. No, ale zarabiają więcej niż nauczyciele akademiccy i inżynierowie. A przy tym Nauczyciele są jedną z nielicznych grup, w których kobiety zarabiają więcej niż mężczyźni. Choc i tutaj jest jakieś "ale": zależność ta również dotyczy wyłącznie pracowników szkół publicznych.
    • clas_sic może tu? 15.02.14, 18:46
      www.uczelnie.pl/
    • yenesey86 Re: przygotowanie pedagogiczne 01.08.14, 12:25
      jeśli chcesz uzyskać uprawnienia pedagogiczne dla nauczycieli to najlepiej zrobić kurs. Koszt jest o wiele niższy od studiów podyplomowych a uprawnienia takie same. Ja robiłam kurs w SKK - Studium Kształcenia Kadr. Kurs kosztował 1700 zł a po 4 miesiącach miałam już potrzebne uprawnienia. Ja uczę w liceum, dla ciebie tez będzie odpowiedni.
      • chilly Re: przygotowanie pedagogiczne 01.08.14, 14:26
        To może lepiej WUML? Nie wiem tylko czy jeszcze funkcjonują. Może w konspirze?
      • muszkieterka88 Re: przygotowanie pedagogiczne 29.09.14, 19:50
        Cześć jakie dokładnie dokumenty dostałaś po tym kursie w SKK? Bo zeby miec uprawnienia pedagogiczne trzeba miec praktyki w szkole, czy ty miałas je? Bo ja tez szukam sposobu na szybki kurs , ale mnie powiedziano że tylko studia podyplomowe to dają :/
        • andrzejopiela Re: przygotowanie pedagogiczne 29.09.14, 21:57
          Dla zainteresowanych, aby faktycznie otrzymać kwalifikacje do nauczania, należy odbyć kurs kwalifikacyjny w wymiarze ~300 godzin + praktyki w też określonym wymiarze, którego nie pamiętam. Aktualnie nie ma czegoś takiego jak kurs kwalifikacyjny w miesiąc. Aby otrzymać pełne kwalifikacje trzeba ukonczyć (conjamniej) studia podyplomowe minimum 3 semestry. Takie są wytyczne,

Ja jestem na takich studiach w NCE w Limanowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka