sqro 10.04.16, 12:00 Japrdl czas przywrócic egazaminy wstepne wyborcza.pl/magazyn/1,151485,19889350,minister-anna-zalewska-mickiewicz-da-szkole.html#BoxGWImg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.nowak.7 Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 10.04.16, 12:59 Ten wywiad to kolejny niepokojący sygnał - zapowiedź walki z infantylizacją programu nauczania chemii za pomocą większej liczby godzin historii i zakazu profilowania klas w liceum... Odpowiedz Link
trzy.14 Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 10.04.16, 14:06 Ta chemia też mnie zafrapowała. Na przykład w gronie kandydatów na medycynę rozwiązuje się zadania o produkcji mydła albo odpowiada na pytania, skąd się bierze zapach. To naprawdę niepoważne na tym etapie edukacji. Czy naprawdę kwestia zapachu czy "zadania o produkcji mydła" to zagadnienia infantylne? Bo co, bo dotyczą zjawisk, z którymi mamy do czynienia na co dzień, a nauka to taka magia dostępna wybranym? A może chodzi o to, że te tematy pojawiają się po raz pierwszy już w gimnazjum? Zachęcony infantylnością, znalzałem ciekawy artykuł o zapachach substancji nielotnych, Tekst linka. Ilu z nas byłoby w stanie wytłumaczyć, o co chodzi w 3 pierwszych akapitach? Odpowiedz Link
sqro Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 10.04.16, 14:47 Jeżeli pani minstra uważa że banałem jest proces powstawania mydła, czyli hydrolizy estrów kwasów tłuszczowych do soli tychże ostatnich to pani ministra jest bądź kompletną ignorantką bądź idiotką. Tak czy owak nie posiada ta pani koniecznej wiedzy w zakresie szkoły średniej i nie powinna piastować stanowiska wymagającego jednak znajomości przedmiotu Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 10.04.16, 14:51 Kobieta najwidocznie nie ogladala zadnego serialu o medycynie, co jest ambitnym wyczynem, bo to najobszerniejszy sektor infantylnej i jajcarskiej popkultury, ale wierze, ze to mozliwe na tak odpowiedzialnym stanowisku jak wicedyrektor szkoly w Swiebodzinie czy gdzies, a nastepnie kariera posla zawodowego. Ja w ogole nie dostrzeglem w tych przykladach infantylnosci, naprawde myslalem ze pani minister pije do zbednosci wiedzy o ciekawostkach, ze niepowazne jest przeladowanie materialu, czy cos (przeciez takie rzeczy wiemy glownie ze szkoly, dlatego liceum jest ogolnoksztalcace), ale dzieki 3.14 zauwazylem, ze ona naprawde moze myslec ze to niepowazne. Odpowiedz Link
sendivigius Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 11.04.16, 19:31 trzy.14 napisał: Ilu z nas byłoby w stanie wytłumaczyć, o co chodzi w 3 pierwszych akapitach? Ja nie. I to jest problem z linkowanym tekstem. A pani minister ma racje. Widzialem kilka lat temu pytania maturalne z chemii. Kto te idiotyzmy nawymyslal?! Kupy sie nie trzyma, jakies pierdoly od sasa do lasa. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 11.04.16, 20:26 Kto? Profesorowie w ramach fuchy. "Zewnetrzni eksperci" wymyslaja pule pytan ktora potem sie standaryzuje na probie. chetkowski.blog.polityka.pl/2011/05/08/matura-jako-fucha/ Podobne wyglada odpowiedz na ciekawe pytanie skad biora sie nauczyciele ktorzy jak wiemy "zle ucza", lub wrecz koszmarnie (wiekszosc nauczycieli matematyki na przyklad, przez co spoleczenstwo ma dosc uniwersalny i uzasadniony uraz), otórz, kończą oni studia. Odpowiedz Link
nullified Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 10.04.16, 16:17 poczekaj jeszcze na efekty matur z religii ;p Odpowiedz Link
nikodem321 Chemia 11.04.16, 13:37 Jestem zaskoczony kompletną ignorancją pani ministry. Zmydlanie tłuszczów to wcale nie jest banał, lecz solidny kawał chemii organicznej. Zmydlanie - przykład z życia codziennego, więc tym bardziej przydatny, bo nie odwołuje się do jakiś abstrakcji. Do tego atrakcyjna treść, bo każdy może sobie taki eksperyment w domu przeprowadzić. Domowej roboty mydełko może być ciekawym prezentem pod choinkę. O to moja propozycja zagadnień, których zrozumienie jest NIEZBĘDNE: 1. Estry - synteza i hydroliza estrów, wpływ katalizatorów na przebieg reakcji, sterowanie przebiegiem reakcji poprzez eliminację produktów - równowaga reakcji chemicznej. 2. Sole kwasów tłuszczowych. Dlaczego sole kationów 1 wartościowych są rozpuszczalne, 2 wartościowych nie? 3. Właściwości fizyko - chemiczne kwasów karboksylowych w zależności od długości łańcucha węglowego. Dlaczego Kwas octowy jest cieczą, a kwas stearynowy ciałem stałym. 4. Oddziaływania międzycząsteczkowe - siły an der Waalsa Różnice właściwości fizykochemicznych kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych. Wpływ konfiguraci cis / trans. Dlaczego olej rzepakowy sprzedawany jest w butelkach, a smalec w kostkach? Dlaczego oliwa z oliwek w lodówce się "warzy", a olej rzepakowy nie. 5. Reakcje wolnorodnikowe - niestabilność wiązań podwójnych. Dlaczego oliwa z oliwek nie jełczeje tak szybko, jak inne oleje. 6. Związki powierzchniowo czynne, detergenty. Dlaczego płyn do toalet nie przepcha zatkanej umywalki? I dlaczego w badaniach nad fizjologią komórek używa się detergentów. 7. Bufory - mieszanina słabego kwasu i jego soli z mocną zasadą. 8. A jak bufory to.... co to jest pH i miareczkowanie, i krzywa miareczkowania oczywiście - dlaczego ma kształt litery "S"? Dlaczego bufor słaby kwas/ jego sól z mocną zasadą nie może mieć odczynu kwaśnego? Pojemność buforowa. I co to jest punkt pK Tak szanowna pani ministro, aby otrzymać mydło należy dokonać miareczkowania. Bez umiejętności z punktu 8 przyszły medyk nie ma czego szukać na studiach. Bez tych wszystkich umiejętności przyszły medyk na studiach nie ma czego szukać. Aby to zrozumieć trzeba być czymś więcej niż tylko ministrą zaślepioną poszukiwaniem prawdy historycznej. Odpowiedz Link
nullified Re: Chemia 11.04.16, 16:33 ojtam Ty jesteś ignorant albo inny gender ;p W obliczu faktów [ wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19896477,wydarzenie-nosi-znamiona-cudu-eucharystycznego-jest-specjalny.html#BoxNewsLink ] potrzebujemy nowych, zdolnych specjalistów od kardiopiekarstwa i kardiocukiernictwa (gotowe specjalizacje dla jakiejś Akademii Medycznej). A Ty tu jakims, kurde, miareczkowaniem... pfff! Poza tym pomyśl jakież to mamy materiały na granty, o, np. "Wolne rodniki w świetle Osoby Ludzkiej" (no jak "rodnik" to może i "zarodek", co nie? ). I żadnych buforów! Co to, to nie. Odpowiedz Link
nikodem321 Re: Chemia 11.04.16, 18:44 nullified napisał: > ojtam Ty jesteś ignorant albo inny gender ;p Poddaję się! Proszę mnie nie bić! Bijcie mnie, gdzie chcecie, aby nie po głowie. Jestem gotów przyjąć na klatę dodatkowe lekcje - polityki historycznej, historii politycznej, tylko niech moje dziateczki wiedzą, że wlewając płyn do toalet - główny aktywny składnik to kwas ortofosforowy - nie przepchają kolanka w zapchanym kuchennym zlewie. Niech wiedzą dlaczego! Droga ministro! Nie wyrzucaj z programu nauczania "Zmydlanie tłuszczów" P.S. A teraz coś praktycznego! Ile kosztuje "Kret"? Ile kosztuje NaOH na przykład w PoCh? Podpowiadam. NaOH można kupić 4 - 5 krotnie taniej. Ale po co kształcić młodzież w zakresie chemii?! Jeszcze do acetonu doleją wody utlenionej i staną się terrorystami?! Odpowiedz Link
nikodem321 Re: Chemia 11.04.16, 18:51 nikodem321 napisał: > Jeszcze do acetonu doleją wody utlenionej i staną się terrorystami?! Taka matka kupi sobie zmywacz do paznokci i perhydrol, aby mieć na głowie platynowe loki - już córka, syn może stać się terrorystą. Odpowiedz Link
sendivigius Re: Chemia 11.04.16, 19:37 nikodem321 napisał: > nikodem321 napisał: > > > [b]Jeszcze do acetonu doleją wody utlenionej i staną się terrorystami?![/ > b] > > Taka matka kupi sobie zmywacz do paznokci i perhydrol, aby mieć na głowie platy > nowe loki - już córka, syn może stać się terrorystą. Aceton juz dawno jest zakazany, w zmywaczu jest co innego. Perhydrolu tez nie kupisz tylko rozciencz, ktory jest na nic. Odpowiedz Link
pfg Re: Chemia 12.04.16, 17:03 sendivigius napisał: > Aceton juz dawno jest zakazany, w zmywaczu jest co innego. Perhydrolu tez nie k > upisz tylko rozciencz, ktory jest na nic. Jakiś czas temu oglądałem cykl wywiadów ze znanymi amerykańskimi profesorami chemii. Ze stref okołonoblowskich. Na pytanie "dlaczego zostałeś chemikiem" (albo zostałaś, bo kobiety też tam były), bodaj 9 na 10 osób opowiedziało o dymach i wybuchach, jakie robili w czasach junior high school, nawet nie tyle w szkole, ile w garażu lub w łazience. Chemikalia kupowali w lokalnym sklepie spożywczym lub w aptece. A teraz nic z tych rzeczy, wszystko jest zakazane. I jak tu zachęcać młodzież do studiowania chemii? Odpowiedz Link
nullified Re: Chemia 12.04.16, 22:23 no jeden chciał zachęcac i wyszło z niego że terrorysta bo trotyl "miał mieć". Fakt, pfg - jak tu kurde robić edukację? Jak nie terroryzm albo inna obraza uczuć wszelkich to więzionko za propagowanie idei zbrodniczych i innych. Odpowiedz Link
nikodem321 Re: Chemia 13.04.16, 14:11 sendivigius napisał: > Aceton juz dawno jest zakazany, w zmywaczu jest co innego. Perhydrolu tez nie k > upisz tylko rozciencz, ktory jest na nic. Czyżby? Ja tu widzę litr za 70 peelenów www.poch.com.pl/1/katalog-produktow,1,0 Jeszcze mamy Mercka. Ja kiedyś u nich kupiłem sobie poppka, bo lubię. Jakieś 20 peelnenów za flaszkę 100 ml. Odpowiedz Link
sendivigius Re: Chemia 13.04.16, 16:21 nikodem321 napisał: > sendivigius napisał: > > > > Aceton juz dawno jest zakazany, w zmywaczu jest co innego. Perhydrolu tez > nie k > > upisz tylko rozciencz, ktory jest na nic. > > Czyżby? > > Ja tu widzę litr za 70 peelenów > > www.poch.com.pl/1/katalog-produktow,1,0 > Jeszcze mamy Mercka. > Ja kiedyś u nich kupiłem sobie poppka, bo lubię. Jakieś 20 peelnenów za flaszkę > 100 ml. > Jezeli w Europie sprzedaja takie rzeczy na prywatny adres a nie biznes co ma certyfikat to nie dziwcie sie temu co sie dzieje. Zakazany mialem na mysli w produktach z drogerii. Sa firmy co sprzedaja nawet wzbogacony uran ale tez nie kazdemu. Dodatkowo pewne substancje maja znaczniki aby nikt nie zakladal firmy na lipe i potem nie uzywal ich do innych celow. Odpowiedz Link
cretinophil Re: Chemia 11.04.16, 20:37 "miareczkowanie" brzmi tak niepoważnie powinno być po protu "mierzenie"! Odpowiedz Link
nullified Re: Chemia 11.04.16, 23:44 a "Miarka za miarkę" to co? "mierzenie" czy "miareczkowanie"? :D Odpowiedz Link
nikodem321 Re: Chemia 13.04.16, 13:56 nullified napisał: > a "Miarka za miarkę" to co? "mierzenie" czy "miareczkowanie"? :D > To wymierzanie. Odpowiedz Link
pfg Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 12.04.16, 16:29 Mnie, czemu już dawałem wyraz w innych miejscach, wprost powala wizja dwunastoletnich córek pani minister, które nie dość, że przeczytały całego Mickiewicza, to jeszcze bardzo sobie chwaliły te pozycje. Czy pani minister w ogóle wie, o czym mówi? Odpowiedz Link
nullified Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 12.04.16, 22:26 nie mam pojęcia pfg ;) "czy ona wie". Osobiście mogę rzec jeno, że Pana Tadka przeczytałem z uwagą i zapałem właśnie w tym wieku (bo to tez lektura miejscami na ten właśnie wiek) a parę lat później jeszcze kilka razy nieźle się przy tym bawiąc. W końcu to powieść komiczna wierszem przeciez jest. "no ale" mnie czytać na klęczkach nie uczono, bądź raczej - uczono bardzo niedoskonale. Odpowiedz Link
pfg Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 12.04.16, 22:44 Pan Tadeusz jest OK, ale pani minister mówi o *całym* Mickiewiczu. Z "Księgami narodu i pielgrzymstwa polskiego" etc etc włącznie. Srsly? Odpowiedz Link
nullified Re: to teraz zaczniemy dostawać 200% matołów 13.04.16, 15:55 "myślę sobie że" dla jejmość Ministry Wiszcz kończy się na Zosi co nie chciała Niemca, więc tak ogólnie może się nawet zgadzać ;) Odpowiedz Link
zitterbewegung Reforma nauczania kultury polskiej jest niezbedna 13.04.16, 18:22 "Pracownica kancelarii Dudy napisała wypracowanie licealistce. Dostała z niego dwóję." "Napisałam znajomej licealistce wypracowanie. Nauczycielka uznała, że to się do niczego nie nadaje", napisała była publicystka "Gazety Polskiej Codziennie". Tym wpisem Katarzyna Pawlak - jak można przypuszczać - chciała zwrócić uwagę na absurdy w szkolnym systemie oceniania." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19909451,pracownica-kancelarii-dudy-napisala-znajomej-wypracowanie-paczuska.html#Czolka3Img Od tej pory a) wypracowaniami bedzie zajmowac sie kancelaria prezydenta w ramach polityki historycznej i poatriotycznej b) plagiaty sa nieodzownym elementem patriotycznego nauczania i bedzie sie ich wymagac na maturze Odpowiedz Link