Dodaj do ulubionych

Kosztochłonna matematyka

09.06.23, 11:09
Matematyka w nowym rozporządzeniu ma kosztochłonność 1,375, co zresztą jest chyba i tak spadkiem z 1,5. W naszym gronie nie ma matematyka, ale trudno mi sobie wyobrazić tańszą niż matematyka naukę. Oni przecież nawet komputera potrzebują głównie do odbierania maili. Czyżbym był w błędzie?
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Kosztochłonna matematyka 09.06.23, 19:33
      Jak mówi stary dowcip, matematyk w przeciwieństwie do filozofa potrzebuje jeszcze kosza na śmieci, tu jest
      brakujące 3/8.
      • kragon Re: Kosztochłonna matematyka 12.06.23, 19:55
        a czy to nie jest tez tak, ze matematyk musi myśleć?
    • piotrek-512 Re: Kosztochłonna matematyka 10.06.23, 19:15
      Kosztochłonność bierze się z tego ile roboczogodzino należy poświęcić na studenta aby coś umiał. Ustawodawca wymyślił, że żeby wykształcić matematyka trzeba więcej niż filozofa, ot cała tajemnica.

Nie wiem czy praca w małych grupach czy kontakt z profesorem 1 na 1 jest ważniejszy na matematyce, filozof by pewnie powiedział, że nie.
      • pan.toranaga Re: Kosztochłonna matematyka 10.06.23, 22:22
        Jesli chodzi o kosze na śmieci, to matematycy mają je chyba z kryształów :)

Natomiast ad @Piotrek: brzmi sensownie, ale jeśli tak, to jaja, że filologie mają pzelicznik 1. Zajęcia z praktycznej nauki języka to w skali studiów duże kilkaset godzin w małych grupach.
    • trzy.14 Re: Kosztochłonna matematyka 21.06.23, 01:48
      pan.toranaga napisał:

> Matematyka w nowym rozporządzeniu ma kosztochłonność 1,375, co zresztą jest c
      > hyba i tak spadkiem z 1,5. W naszym gronie nie ma matematyka, ale trudno mi sob
      > ie wyobrazić tańszą niż matematyka naukę. Oni przecież nawet komputera potrzebu
      > ją głównie do odbierania maili. Czyżbym był w błędzie?

Proponuję spojrzeć na te liczby jako byty kształtujące a nie odzwierciedlające rzeczywistość. Niska kosztochłonność kształcenia oznacza, że ministerstwo oczekuje dużych grup ćwiczeniowych / wykładowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka