Dodaj do ulubionych

prosba o ksiazki

21.06.09, 20:58
Witam, czy ktos z szanownych forumowiczow dysponuje moze nastepujacymi pozycjami:

Norman Fairclough "Media Discourse"
lub
Teun A.Van Dijk "Discourse and Communication: New Approaches to the
of Mass Media Discourse and Communication"
badz
Carpenter, Nico, Spinoy, Erik "Discourse Theory And Cultural Analysis : Media,
Arts And Literature"

Byloby wspaniale gdyby ktos z Was mial je wszystkie i to w wersji elektronicznej:)
Zglebiam wlasnie analize dyskursu - moze moglibyscie polecic jakas polska
literature - przyklady KAD w dzialaniu - poza zbiorem pod redakcja Duszak.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 22:58
      to pierwsze mam, ale jako ksiazke - obawiam sie, ze kserowac calosci chyba
      jednak mi sie nie chce :-)

tego drugiego raczej nalezy szukac w bibliotekach.
      • dala.tata Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 22:59
        ppoza KAD w polsce nie wyszlo nic o cda
        • taktyl Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:20
          Dzieki za odzew - kserowania nie oczekuje:)
          Tak wlasnie myslalam, że niewiele w polskiej literaturze sie o analizie dyskursu
          znajdzie - niczego nie moge sie dodszukac. Jest jeszcze jeden tekst Przegladzie
          Socjologii Jakosciowej z bodaj 2006 roku, ale to wstep do podstaw i w zasadzie
          niewiele mi daje bo skupia sie na oczywistych kwestiach zwiazanych z dyskursem i
          idea krytycznej analizy w ogole.
          Nigdy nie zajmowalam sie CDA, a moj promotor zasugerowal te metode w analizach
          tesktow medialnych. Myslalam o lasycznej analizie zawartosci, jednak CAD wydaje
          mi sie bardzo "uwodliwy". Chetnie bym sie w tym zakresie doszkolila, ale plywam
          w zalewie tekstow i zrodel. Zapewne dlatego, ze jestem na poczatku mam wrazenie
          pewnego obezwladnienia. Moze moglbys polecic mi cos na poczatek? Jak pisalam
          zalezy mi na analizie przekazu audiowizualnego. W pierwszej kolejnosci
          pomyslalam o Fairclough'u.
          • dala.tata Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:26
            na analizie tekstu audiowizualnego?! to znaczy chcesz robic analize i tego co
            mowia i tego co pokazuja, tak? jesli tak, to ferflaf ci do kitu potrzebny.

powinnas szukac prac Theo van Leeuwen'a i Gunthera Kressa i ludzi kotrzy ich
            cytuja. oni sa autorami ksiazki Reading images, ktora zapoczatkowala przelom w
            analizie obrazu (still). potem napisal Multimodal discourses, gdzie zaczeli tez
            przebakiwac o analizie obrazu ruszajacego sie. penwie ktos juz robi takie
            analizy, ale nie znam tekstow robiacych analizy multimodalne tekstow tv czy
            filmowych.

nawiasem mowiac Theo jest redaktorem naczelnym zcasopisma Journal of Visual
            communication (chyba). tam bym zaczal.
        • adept44_ltd Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:25
          dorzuciłbym pierwszą książkę Duszak i tłumaczenia: van Dijke, Dyskurs jako
          struktura i proces, Howarth Dyskurs, Foucaulta - choć to nieco inna para kaloszy
          - też bym dorzucił
    • niewyspany77 Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:19
      > Norman Fairclough "Media Discourse"

jest w lodzi, poznaniu, warszawie i rzeszowie w bibliotekach
      • taktyl Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:26
        jako ze na stale pozostaje w prastarym grodzie Kraka, kamiennej ksiedze dziejow
        narodu polskiego - prosilam o wersje elektroniczna tychze pozycji
        ;-) pozdrowienia tym razem forumowe
        • charioteer1 Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:29
          Wypozyczalnia miedzybiblioteczna!
      • dala.tata Re: prosba o ksiazki 21.06.09, 23:27
        tyle ze tam ona nie znajdzie niczego ciekawego dla siebie. to jest ksiazka
        czysto lingwistyczna (zreszta wedle mnie dosc slaba), ferklaf w ogole nie odnosi
        sie do analizy obrazu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka