deprim6 19.08.09, 12:31 a ja poprosze przepis na wątróbkę właśnie sie w mleku kąpie co by zmiękła. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semida Re: wątróbka 19.08.09, 12:33 Hmm,ja tam nigdy w mleku nie kąpię.Wystarczy ze posolę dopiero po zestawieniu z ognia i tez jest mięciutka. Odpowiedz Link
deela Re: wątróbka 19.08.09, 14:16 ja tez a watrobke smaze lekko potem dusza z woda pod przykryciem, dodaje sporo cebuli, tez sie dusi a wywar zageszczam maka i rbi sie taki sosik na koncu sole i dodaje ciut czosnku Odpowiedz Link
dtz Re: wątróbka 19.08.09, 12:33 moja ulubiona - smażona z cebulą + drobniutko pokrojone jabłka duszone ma maśle z dużą ilością majeranku - mniam Odpowiedz Link
deprim6 Re: wątróbka 19.08.09, 12:35 dtz napisała: > moja ulubiona - smażona z cebulą + drobniutko pokrojone jabłka > duszone ma maśle z dużą ilością majeranku - mniam Smażysz na oleju??? tak do zarumienienia??? obtaczasz w mące??? Odpowiedz Link
dtz bez mąki, na oleju 19.08.09, 13:12 ja smażę ok 20 min, najpierw cebulę do tego wrzucam wątróbkę, zaczynam na dużym ogniu, później zmniejszam i tak sobie z 20 minut leży, dopiero na sam koniec solę Odpowiedz Link
margotka28 Re: wątróbka 19.08.09, 12:39 wątróbka drobiowa: wykrawam takie glutki, obtaczam w mące, wrzucam na masło, podsmażam, wrzucam cząstki jabłka i cebulę w piórka pokrojoną. Smażę dalej. Na koniec świeżo zmielony pieprz, sól i majeranek roztarty na dłoni. A do tego ziemniami z koperkiem i buraczki czerwone. Odpowiedz Link
deprim6 Re: wątróbka 19.08.09, 12:39 margotka28 napisała: > wątróbka drobiowa: > wykrawam takie glutki, obtaczam w mące, wrzucam na masło, podsmażam, > wrzucam cząstki jabłka i cebulę w piórka pokrojoną. Smażę dalej. Na > koniec świeżo zmielony pieprz, sól i majeranek roztarty na dłoni. A > do tego ziemniami z koperkiem i buraczki czerwone. oooo i to jest przepis suuper , dzieki.!! Odpowiedz Link
bernimy Re: wątróbka 19.08.09, 12:44 Ja lubietylko tradycyjną tzn. duszę bardzo duzo cebuli, wątróbkę obtaczam w mące, na olej i do cebulki ALE odkryłam idealne wątróbki indycze, bo miękkie niemalże jak drobiowe ale normalne porcje a nie takie małe glutki Odpowiedz Link
cafe_tee Re: wątróbka 19.08.09, 12:58 Najważniejsze - to solić na końcu zwłaszcza wieprzową. Odpowiedz Link
semida Re: wątróbka 19.08.09, 13:00 Po co ta mąka? Ja po prostu odcinam zylki i glutki i duszę z dużą ilością cebuli.Przyprawiam już po odstawieniu z ognia.Jest pycha. Kiedys za waszą radą obtoczylam w mące o to juz nie bylo to Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: wątróbka 19.08.09, 13:53 od 13 lat lat nie jem wątróbki, własnie przez to mleko. Kiedys z rana napiłam sie prosto z gara różowego mleka i zastanawiałam sie czemu ma metaliczny posmak..i takie dziwne... matka uświadomiła mnie chwile pozniej, ze to po wątróbce Po tamtym zdarzeniu przeszłam na wegetarianizm i trwałam w nim 5 lat, a wątróbki nie jem do tej pory (mięso jak najbadziej pożeram) powiem CI jak moja mama robi. Jak to wieprzowa wątróbka, to moczy sie w mleku, potem sól, mąka i smazy na oleju, potem dodaje cebulke zeby sie zeszkliła i duzi z odrobiną wody pod przykryciem. Jak robi drobiowe to nie moczy w mleku a reszta tak samo jak przy wieprzowej. Uwielbiałam taką wątróbke..i pewnie nadal bym uwielbiała gdyby nie zdarzenie z mlekiem rzyg rzyg Odpowiedz Link
olinka20 Re: wątróbka 19.08.09, 14:05 MAsakra. Wyobrazilam sobie twoją minę po informacji od mamy... Bleh. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: wątróbka 19.08.09, 14:12 olinka ja wtedy tak rzygałam, ze wyrzygałam swoje serce, żołądek i własna wątróbke :d Odpowiedz Link
olinka20 Re: wątróbka 19.08.09, 14:19 Nie dziwie się. ja bym chyba pawia puściła na srodku kuchni... Odpowiedz Link