Dodaj do ulubionych

wątróbka

05.11.21, 10:53
Żelazo dużo poniżej normy. Lekarz po południu, pewnie jakieś suplementy.
Poczytałam trochę, że nabiał, mięso itd., ale wszystko i tak sprowadza się do tej nieszczęsnej wątróbki.

Wiem, że są tu smakoszki, podajcie mi, proszę, jakiś przepis dla osoby, która w życiu nie miała z tym do czynienia i nie jest koneserką (potraktuję jak lek). Żeby było łatwo i możliwie zjadliwie.
I łopatologicznie, jak dla przeciętnie rozgarniętego nastolatka.
Jaką kupić? Potem wyciągam to w domu i co?
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • volta2 Re: wątróbka 05.11.21, 11:05
      może foie gras? snobistycznie, nieetycznie ale smacznie

      ja lubię w każdej postaci, najczęściej wyjadam tę z rosołu, nic nie trzeba przy niej robić a smakuje obłędnie (ale też powinien być dobry sklep, ja kupuję tylko w wierzejkach, z innych są jadalne ale nie są smaczne)
    • tiffany_obolala Re: wątróbka 05.11.21, 11:06
      Kupujesz trochę drobiowej, cebulkę zeszklisz, na to wątróbkę, chwilę smażysz, do zezłocenia cebulki, solisz dopiero na talerzu. Jak chcesz, możesz smażyć z jabłkami albo dodać żurawiny.
      Większość ludzi, którzy nie lubią wieprzowej, dadzą radę zjeść drobiową (choć nie wszyscy).

      Tylko z wątróbką trzeba uważać. Bo ona ma dużo witaminy A i nie można przesadzić.

      Rób sobie szejki z pietruszką, cytryną i borówką amerykańską. W szejku mieści się dużo pietruszki smile
    • nenia1 Re: wątróbka 05.11.21, 11:19
      Ja kupuję wyłącznie ekologiczną i drobiową. Nie mam jakiś wysublimowanych przepisów, robię na maśle klarownym z cebulą lub/i z jabłkiem. Nie robię żadnych panierek, nie lubię i nie uważam, że są potrzebne. Przede wszystkim smażę od razu na rozgrzanej patelni, i nie za długo, tak żeby ścianki się ścięły a w środku wątróbka nie zrobiła się twarda. Smażę na jednej stronie, obracam na drugą, przykrywam pokrywką i lekko duszę, ale tak żeby wątróbka nie pływała, tylko bardziej dopiekła się w środku na miękko. I to wszystko, nie nakłuwam, nie obracam częściej niż raz i smażę dość krótko.
    • zonkli Re: wątróbka 05.11.21, 11:19
      Czerwone buraki, sok z buraka, sok z pokrzywy, dużo natki pietruszki, szpinak.


      Co do wątróbki ja robię najprościej - opłukuję i obieram jak jest duzo błonki, oprószam mąką albo bez mąki i krótko obsmażam na tłuszczu razem z duszoną cebulą. Soli się na talerzu i tyle.

    • daniela34 Re: wątróbka 05.11.21, 11:24
      Zaryzykuję okrzyki "O fuj, obrzydliwe!" i dodam, że obsmażoną wątróbkę można podać z sosem bananowym (tak...wiem...obrzydliwe oraz fuj, wygląda rzeczywiście niespecjalnie, ale mnie smakuje): bulion mięsny albo warzywny trzeba zmiksować z bananami, dodać trochę otartej skórki z cytryny i soku z cytryny (wg przepisu oryginalnego trzeba zabielić śmietaną, ale można to odpuścić, a dla anemika lepiej bez nabiału zdaje się), posypać natką pietruszki.
        • daniela34 Re: wątróbka 05.11.21, 12:05
          O tyle jest to dobre dla anemika, że ma wątróbkę, banany i pietruszkę w jednym daniu, dlatego podałam. Ale licząc się z reakcją "yyy". Sama miałam taką przed wypróbowaniem smile
          • grey.heart34 Re: wątróbka 05.11.21, 12:15
            No a na razie czytam ten drugi wątek, który zalinkowałaś i tam piszesz o czyszczeniu z jakichś pęcherzyków żółciowych (??). Przeczuwałam, że coś tego typu będzie między "kup wątróbkę" a "i usmaż ją na patelni".
            • nenia1 Re: wątróbka 05.11.21, 12:38
              Jak masz dostęp do eko produktów Gospodarstwa Banpol z podkarpackiego to bardzo polecam,
              u mnie ich wyroby są dostępne na Biobarze. Wątróbka nie dość, że bardzo dobrej
              jakości, z unijnym certyfikatem eko, to dodatkowo nigdy nie widziałam w ich produktach pęcherzyków,
              niczego nie czyszczę.
        • daniela34 Re: wątróbka 05.11.21, 12:15
          Spoko. Liczyłam się z wszelkimi takimi komentarzami. Ja nawet nie pamiętam już, dlaczego mimo początkowej reakcji "fuj" zdecydowałam się wypróbować ten przepis. Może "morbid curosity" smile Okazało się, że jest zaskakująco smaczne. Ale ematki mogą "fujać" ile dusza zapragnie.
          • piataziuta Re: wątróbka 05.11.21, 12:25
            daniela34 napisała:

            > Spoko. Liczyłam się z wszelkimi takimi komentarzami. Ja nawet nie pamiętam już,
            > dlaczego mimo początkowej reakcji "fuj" zdecydowałam się wypróbować ten przepi
            > s. Może "morbid curosity" smile Okazało się, że jest zaskakująco smaczne. Ale ema
            > tki mogą "fujać" ile dusza zapragnie.

            No przecież nie fujam! tongue_out big_grin
            Czekam na mashcarona i obgryzam paznokcie. big_grin
          • piataziuta Re: wątróbka 05.11.21, 12:45
            Ale muszę powiedzieć, że zaimponowałaś mi. big_grin
            Już nie mogę się doczekać, aż wrócę do domu i opowiem Mieciowi o tym przepisie. big_grin


            Kiedyś, na fali popisywania się przed Mieciem, zwyczajnym, dość smacznym kucharzeniem (Mieciu wychował się na paluszkach kapitana iglo, które jego mama potrafiła podać spalone na zewnątrz i jednocześnie surowe w środku), dość frywolnie podeszłam do śniadania.

            Robiłam akurat twarożek i naszła mnie ochota na wędzonego pstrąga.
            A że pstrąga nie miałam, a w szafce znalazłam akurat puszkę sardeli big_grin, to niewiele myśląc dodałam je do tego twarożku.
            A że Mieciu jeszcze wtedy głęboko mi ufał 🤣, to napchał sobie grzankę z tym twarożkiem do buzi i żuje...żuje...żuje...coraz wolniej i wolniej...🤣🤣🤣

            Od tamtej pory, choć już chyba z siedem lat minęło i nie uczyniłam mu już więcej żadnej porównywalnej traumy, jak jedzenie wygląda na skomplikowane, to zanim weźmie do buzi, przygląda się nieufnie i pyta, czy przypadkiem nie ma tam anszuła. wink
    • fitfood1664 Re: wątróbka 05.11.21, 12:07
      ja robię tak:
      na patelnię lejesz olej, na oleju smażysz drobno posiekaną cebulkę do zeszklenia, dodajesz tarte jabłko, mieszasz, po chwili rozgarniasz towarzystwo i na środek patelni dodajesz pokrojoną w plastry dowolnej wielkości wątróbkę, jak już nie jest różowa, można dodać parę kropli octu z czerwonego wina albo balsamicznego i szczyptę siekanej pietruszki oraz łyżkę konfitur z aronii, nawet niezłe
      • feniks_z_popiolu Re: wątróbka 05.11.21, 13:06
        U mnie podobnie, na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać jabłko drobno pokrojone i majeranek, wszystko lekko poddusić. Odgarnąć całość na boki a na środek patelni włożyć kawałki wątróbk, podsmażyć i potem wszystko razem poddusić chwilę (aż wątróbka przestanie być różowa). Zajadać smile U mnie tylko ja ją lubię a ponieważ jutro rodzina wybywa na cały dzień to sobie zrobię. Akurat wczoraj kupiłam
    • sophia.87 Re: wątróbka 05.11.21, 12:24
      Ja lubię zwykłą drobiowa watrobke duszona z cebulką.
      Ja nie mogę suplementowac żelaza, więc ratuje się suszonymi morelami, pestkami z dyni i sokiem z buraka.
      Jestem w ciąży i mam super wyniki.
    • chomiczanora Re: wątróbka 05.11.21, 12:24
      Omomomm wątróbka-moja miłość. Mogę zjadać nawet taką na w pół surową. Zazdroszczę nowych doznań kulinarnych, które są przed Tobą. Przepisem nie poratuję, bo nie umiem w wątróbki. Jeżeli chodzi o szybki i skuteczny sposób na poprawienie hemoglobiny i żelaza to jednak skuteczniejszy jest zakwas z buraków. Tylko trzeba zaczynać od kieliszka tego zakwasu, bo jak sobie dogodzisz od razu całą szklanką, to może nieźle pogonić. Miłej zabawy
      • sophia.87 Re: wątróbka 05.11.21, 12:30
        Na blogu Zosi Cudny jest fajny przepis na zakwas.
        Ja pije sok wyciskany z buraków i jabłek. Można się przyzwyczaić albo pić przez slomke ☺
      • nenia1 Re: wątróbka 05.11.21, 12:44
        chomiczanora napisał(a):

        > Omomomm wątróbka-moja miłość. Mogę zjadać nawet taką na w pół surową. Zazdroszc
        > zę nowych doznań kulinarnych, które są przed Tobą. Przepisem nie poratuję, bo n
        > ie umiem w wątróbki. Jeżeli chodzi o szybki i skuteczny sposób na poprawienie h
        > emoglobiny i żelaza to jednak skuteczniejszy jest zakwas z buraków.

        oj tak, zakwasy buraczne to moje najnowsza miłość, jakie to pyszne. Najbardziej lubię klasyczne,
        ale piłam już z natką i imbirem, też dobre.
      • grey.heart34 Re: wątróbka 05.11.21, 12:48
        Ok smile Wyobrażam sobie, że w smaku będzie trochę jak pasztet? (Jadałam w dzieciństwie pasztet). O zakwasie buraczanym też słyszałam, w weekend nastawię.
        • chomiczanora Re: wątróbka 05.11.21, 12:56
          grey.heart34 napisała:

          > Ok smile Wyobrażam sobie, że w smaku będzie trochę jak pasztet? (Jadałam w dzieciń
          > stwie pasztet).
          Lepsze!!! Co tam pasztet. Taka watróbeczka to jest delikates. Tylko to przygotowanie wydaje się być koszmarne: wycinanie błonek, żyłek, to nie dla mnie. Nie dość, że jestem mało cierpliwa, to na dodatek brzydliwa
        • kk345 Re: wątróbka 05.11.21, 14:44
          Jak lubisz pasztet, to spróbuj zrobić taki łatwy, bez pieczenia, pyszny jest:
          Składniki:
          ● wątróbki drobiowe – 300 g
          ● cebula
          ● brandy – 50 ml
          ● czosnek – 1 ząbek
          ● suszony tymianek – 1 łyżeczka
          ● gałka muszkatołowa – 1 szczypta
          ● sól – 1 szczypta
          ● pieprz biały, mielony – 1 szczypta
          ● ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
          ● suszone śliwki – 4 szt.
          ● ulubione świeże zioła (np. szczypiorek, koperek, natka pietruszki) – do dekoracji
          Przygotowanie:
          1. Oczyszczone wątróbki przesmażamy na patelni tak, by przypiekły się z zewnątrz na złoty
          kolor, a w środku pozostały miękkie. Odkładamy na talerz, by lekko przestygły..
          2. Przestudzoną wątróbkę mielimy w naczyniu blendera. Dodajemy gałkę muszkatołową
          startą na tarce o drobnych oczkach, mielony pieprz biały, czosnek i suszony tymianek
          roztarty w dłoniach.
          3. Dodajemy schłodzone, twarde masło. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy
          solą. Dodajemy ocet balsamiczny i brandy. Ponownie miksujemy.
          4. Pasztet przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekane suszone śliwki. Mieszamy.
          Dekorujemy ulubionymi, świeżymi ziołami.
    • tt-tka Re: wątróbka 05.11.21, 12:33
      Najlepiej drobiowa, kurzeca lub indycza. Ale kazda inna tez moze byc.
      Wyciagasz w domu, oplukujesz i rzucasz na goraca patelnie. Lekko oproszasz majerankiem. Kiedy sie podsmazy z jednej strony, obracasz na druga, dorzucasz cebulke i cwiartki jablek (to podobno watrobka po staropolsku, nie wiem, czy to prawda, ale smaczna), solisz tuz przezd zdjeciem z patelni.
      tak samo mozna ja zrobic w piecyku - mieso, cebula, jablka, majeranek, solenie pod sam koniec.

      obrabiasz dluzej lub krocej w zaleznosci od tego, czy wolisz krwista, czy mocno wysmazona/wypieczona.

      bardzo dobra jest do tego salatka z pora i groszku z odrobina majonezu
    • nena20 Re: wątróbka 05.11.21, 12:36
      Cebulka zeszkolna, ciach wrzucam wątróbkę lekko rozbitą. Na koniec wrzucam kawałki kwaśnego jabłka. Przyprawiamy i finito. Żadnej mąki nie daje.
    • szafireczek Re: wątróbka 05.11.21, 12:44
      Przepis na "kawior"smile z wątróbki drobiowej
      Wątróbki 60 dag
      Smalec z gęsi 10 dag
      Jaja 2-3 szt.
      Cebula 1 naprawdę duża
      Sól i pieprz
      Wątróbki umyć, dobrze osaczyć, upiec (ja zawijam w papier do pieczenia). Ugotowane na twardo jaja drobno posiekać. Tłuszcz stopić i zrumienić na złoto pokrajaną w kostkę cebulę. Ostudzone wątróbki posiekać i wszystko razem dokładnie wymieszać Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać np. z chałką (bo to przepis kuchni żydowskiej), jako zimną przekąskę.
      • tt-tka Re: wątróbka 05.11.21, 12:54
        szafireczek napisała:

        > Przepis na "kawior"smile z wątróbki drobiowej

        O jeny, moja babcia to robila ! ze trzy razy do roku, nie czesciej, tylko jak chciala dziadkowi sprawic wyjatkowa przyjemnosc albo cos extra od niego wydebic smile
        pychota, ale tego siekania to ja pamietam na godziny... takie mlocenie tasakiem po stolnicy, bo to musialo byc wyrobione na gladka, jednolita mase, a watrobka byla nie upieczona, tylko ledwo-ledwo podsmazona, wlasciwie prawie surowa
    • rosapulchra-0 Re: wątróbka 05.11.21, 13:36
      1/2 kg wątróbki drobiowej
      1 duża cebula (albo dwie średnie)
      1 duże jabłko

      Wątróbkę umyj, oczyść z żyłek i zalej mlekiem na min. godzinę. Cebulę obierz i posiekaj na piórka. Jabłko obierz i podziel na ósemki.
      Wątróbkę możesz podzielić na mniejsze cząstki, wrzuć na gorący olej (uwaga pryska), obsmaż z każdej strony. !!!NIE WOLNO SOLIĆ!!! Jeśli to zrobisz przed obróbką termiczną, to wątróbka zamieni się w twarde kamienie.
      A potem uduś pod pokrywką, na małym ogniu.
      Ja, osobiście, cebulę obsmażam i duszę (jak wątróbkę), dodaję pokrojone jabłko. Jak już jabłko z cebulą będą miękkie, to dodaję do tego gotową wątróbkę. Najczęściej z tłuczonymi ziemniakami. Solę wątróbkę dopiero na talerzu. Smacznego!
      • januszekxxl Re: wątróbka 05.11.21, 15:01
        rosapulchra-0 napisała:
        > 1/2 kg wątróbki drobiowej
        !!!NIE WOLNO SOLIĆ!!! Jeśli to zrobisz przed obrób
        > ką termiczną, to wątróbka zamieni się w twarde kamienie.

        Nie gadaj głupot jeśli nie wiesz.
        Wątróbka drobiowa (kurczęca, indycza) może być solona przed smażeniem i nie zamieni się w twarde kamienie po długim smażeniu.
        • januszekxxl Re: wątróbka 05.11.21, 15:27
          grey_delphinum napisał(a):
          > Ale mnie naszła ochota na wątróbkę. Jutro sobie zrobię, jeśli tylko dostanę w m
          > ięsnym. Do tego ziemniaczki i kapusta kiszona.
          >


          Fajnie, ale do wątróbki nie pasuje kapusta.
    • jehanette Re: wątróbka 05.11.21, 15:11
      Żadna wątróbka fuj, przecież to są złogi wszystkiego, sok z kiszonych buraków i koktajle z natki pietruszki. No i suplementy też nie gryzą.
    • mja-15 Re: wątróbka 05.11.21, 15:54
      Jak nie lubisz wątroby to są inne źródła żelaza:
      -mięso, szczególnie czerwone
      -ryby i owoce morza
      -produkty pełnoziarniste: pieczywo, kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, pęczak), płatki owsiane
      -szpinak i jarmuż
      -owoce suszone (szczególnie suszone morele i figi)
      -nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, groch)
      -tofu
      -nasiona i orzechy (szczególnie pestki dyni i sezam)
      -żółtko jaja
      -kakao
      • jehanette Re: wątróbka 05.11.21, 18:39
        Wszystko poza mięsem dużo zdrowsze ogólnie od wątróbki. Tylko trzeba pamiętać że roślinne źródła żelaza trzeba łączyć z witamina C bo wtedy wchlanialnosc rośnie, dlatego kiszone buraki są takie dobre i koktajle owocowe z natka pietruszki, i sama natka pietruszki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka