Dodaj do ulubionych

CASTORAMA CHORZÓW

12.03.14, 15:44
WITAM

W Castorama Chorzów pracuję już bardzo długo, ale tak źle jak jest teraz to nie było jeszcze za czasów żadnego Dyrektora. Z każdym szło się dogadać, każdy wysłuchał pracowników mniej lub bardziej. Ale niestety to co się dzieje w tym momencie to tragedia. Liczy się tylko zdanie Pana Dyrektora, zwykłych pracowników ma za nic, chodzi tylko i obserwuje ludzi za co by ich zwolnić. Widocznie ma za mało pracy na górze. Dziwie się tylko Kierownikom, że nic z tym nie robią. Ludzie przychodzą do pracy ze stresem bo nie wiedzą czy Pan dyrektor nie zawoła ich na górę i nie wyciągnie karteczki z zarzutami co robimy źle. Może to tylko moje zdanie na tamat Pana Dyrektora, może się mylę. W każdym razie atmosfera w której przyszło mi pracować po tylu latach jest bardzo stresująca, nie można mieć własnego zdania, Pan Dyrektor nie przyjmuje do wiadomości żadnych pomysłów, realizuje tylko swoje dziwne plany i nie liczy się ze zdaniem innych. Za to na imprezach castoramowskich potrafi wyluzować się, aż za bardzo tak, że nie wypada Panu Dyrektorowi się tak zachowywaćsmile Jeżeli ktoś ma podobne lub inne zdanie na temat pracy w Casto chorzów zapraszam do dyskusjismile
Obserwuj wątek
    • szakal2311 Re: CASTORAMA CHORZÓW 12.03.14, 18:55
      Poczytaj sobie to :
      www.castokonfederacja.pl
      Kolejny tydzień. Nowi członkowie w liczbie 28. Nowe Castoramy: Kraków-Pilotów, Lublin, Kielce, które objęliśmy swoim działaniem. Dziękujemy za wsparcie i zaufanie jakim nas obdarzacie.
      Wiele się działo w tym tygodniu. W związku z licznymi zgłoszeniami pracowników o możliwym łamaniu praw pracowniczych przez kierownictwo w jednej z hal pracodawcy, jak również w celu sprawdzenia czy przestrzegane są przepisy BHP i czy jest założona księga zaleceń i uwag dla społecznych inspektorów pracy, dnia 07.02 2014 r. udałem się jako zakładowy społeczny inspektor pracy na kontrolę do Castoram Chorzów, Katowice i Sosnowiec.

W Castoramie Chorzów zostałem zatrzymany przez dyrektora i logistyka przy wejściu personalnym i zabroniono mi wejścia do części administracyjnej obiektu. Na informację, którą udzieliłem dyrektorowi, że to łamanie prawa, Dyrektor wydał polecenie do pracownika ochrony cyt. "Temu Panu już dziękujemy". Możliwe, że zostało złamane prawo a dokładnie punkty ustawy z 24.06.1983 r. o społecznej inspekcji pracy:
      - art.8 1. Społeczny inspektor pracy ma prawo wstępu w każdym czasie do pomieszczeń i urządzeń zakładu pracy dla wykonywania zadań określonych w art. 4.
      - art.4 Społeczni inspektorzy pracy mają prawo:
      1) kontrolować stan budynków, maszyn, urządzeń technicznych i sanitarnych oraz procesy technologiczne z punktu widzenia bezpieczeństwa i higieny pracy,
      2) kontrolować przestrzeganie przepisów prawa pracy, w tym postanowień układów zbiorowych i regulaminów pracy, w szczególności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, uprawnień pracowników związanych z rodzicielstwem, młodocianych i osób niepełnosprawnych, urlopów i czasu pracy, świadczeń z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych,
      2a) uczestniczyć w kontroli przestrzegania w zakładzie pracy przepisów dotyczących ochrony środowiska naturalnego,
      3) brać udział w ustalaniu okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy, zgodnie z przepisami prawa pracy,
      4) brać udział w analizowaniu przyczyn powstawania wypadków przy pracy, zachorowań na choroby zawodowe i inne schorzenia wywołane warunkami środowiska pracy oraz kontrolować stosowanie przez zakłady pracy właściwych środków zapobiegawczych,
      5) uczestniczyć w przeprowadzaniu społecznych przeglądów warunków pracy,
      6) opiniować projekty planów poprawy warunków bezpieczeństwa i higieny
      pracy i planów rehabilitacji zawodowej oraz kontrolować realizację tych planów,
      7) podejmować działania na rzecz aktywnego udziału pracowników zakładów pracy w kształtowaniu właściwych warunków bezpieczeństwa i higieny pracy oraz oddziaływać na przestrzeganie przez pracowników przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy,
      8) wykonywać inne zadania określone w ustawie i w przepisach szczególnych.
      2. Społeczny inspektor pracy ma prawo żądać od kierownika zakładu pracy oraz oddziału (wydziału) i od pracowników informacji oraz okazania dokumentów w sprawach wchodzących w zakres jego działania
      - art.12 1. Zakład pracy jest zobowiązany założyć zakładową księgę zaleceń i uwag oraz oddziałowe (wydziałowe) księgi uwag, przeznaczone do zapisów społecznych inspektorów pracy.

Analizując zachowanie dyrektora i logistyka możliwe jest ,że złamali oni prawo. Możliwe jest również ,że dyrektor i logistyk mieli coś do ukrycia , dlatego uniemożliwili mi wejście do części administracyjnej.

Jeżeli zostanie to udowodnione przez instytucje państwowe to art.22 ww. ustawy mówi:
      1. Kto działając w imieniu zakładu pracy narusza przepisy niniejszej ustawy, a w szczególności uniemożliwia działalność społecznego inspektora pracy, podlega karze grzywny do 20 000 zł.
      2. Tej samej karze podlega, kto nie wykonuje zalecenia zakładowego społecznego inspektora pracy.

W Castoramie Katowice i Sosnowiec pomimo stwierdzonych przeze mnie braków ksiąg zaleceń i uwag dla społecznych inspektorów pracy, dyrektorzy zaskoczyli mnie wysoką kulturą rozmów i zachowania, jak również nie wyrazili sprzeciwu co do mojego wejścia do części administracyjnej hali.

Reasumując: Kto łamie prawo, prędzej czy później zostanie ukarany.
      Mam nadzieję , że odwiedzisz tą stronę , jest tam naprawdę dużo prawdy o której się nie dowiesz w realu!!!
      • xelectric Re: CASTORAMA CHORZÓW 12.03.14, 20:43
        spoko, spoko, zobaczymy co wasz nowy regionalny Kaziu z nim zrobismile) jest specyficzny ale generalnie bardzo w porządku, no i jego zdanie i pomysły bardziej się liczą!
      • xelectric Re: CASTORAMA CHORZÓW 12.03.14, 20:47
        a co społeczny inspektor pracy ma za pojęcie o stanie budynków urządzeń itp jak ileś lat zapierdalał na ps a teraz dopisał sie do związków i co nagle ma wiedzę na tematy wymagające doświadczenia?? no proszę cie! popatrzeć sobie może, a do serwerowni to chyba tylko z policją by cie wpuścili heheheheheh
        • prawda998 Re: CASTORAMA CHORZÓW 13.03.14, 15:38
          Nie dziwię się że jeden dyro z drugim nie wpuścili oszołoma chociaż to pewnie kolejna ściema,czytając takie brednie od roku.Bomkę pewnie miał w reklamówce biedronki smile.

OPZZ już dawno potwierdzili że nie mają z nim nic wspólnego w temacie "Do przedstawicieli związ......",więc to kolejne pier.....e farmazonów.Tyle czasu poświęcać na pisanie bredni na swój temat,życie musi mieć bardzo smutne.

Mowa o jednej osobie szryfcasto,szakal,prawda997,poznaniak.1981 pewnie jeszcze kikla innych nicków ma w zapasie.
          • daw.77 Re: CASTORAMA CHORZÓW 14.03.14, 10:44
            A ja myślę,że powinni go wpuścić i może by Pan i władca Dyrektor trochę stonował bo przegina i to bardzo. Tylko Ci co mu w dupę wchodzą go tu broniąsmile
            • xelectric Re: CASTORAMA CHORZÓW 14.03.14, 21:40
              nikt go nie broni!! chodziło o to, że co z tego, że człowiek ze związków będzie uczestniczył w jakiś inspekcjach i spotkaniach nie mając merytorycznej wiedz na dany temat, ot co, ja się nie znam np na historii malarstwa to się nie pcham na spotkania o malarzach polski... co do zachowania dyrka to oby go ktoś postawił do pionu! jest to naruszenie wszelkich zasad i mam nadzieję że ktoś nim potrząśnie żeby wam sie najnormalniej lepiej pracowało, pozdr
            • catom13 Re: CASTORAMA CHORZÓW 21.03.14, 22:03
              daw.77 ostatnio znajoma podesłałą mi taki artykuł, poczytaj sobie! www.kurierlubelski.pl/artykul/1065012,nagrody-inspekcji-pracy-wsrod-laureatow-aliplast-castorama-i-unit-lublin,id,t.html?cookie=1 jak widać w internecie wszystko można znaleźć a nie tylko narzekania na casto…
          • mavi2go Re: CASTORAMA CHORZÓW 14.03.14, 22:56
            No proszę, widzę że pan Artur działa… Pytanie tylko, czy zgodnie z prawem?? A ja tu mam pytanie czy Panowie „Społeczni Inpektorzy” też zostali powołani zgodnie z prawem? Lepiej by było, gdyby każdy robił to, na czym się zna. Cały czas myślę nad dołączeniem do tego związku, tylko patrząc po wpisach osób, które werbują tu do związku mam duże wątpliwości, ciekawe na czym im tak naprawdę zależy…
            • castonik Re: CASTORAMA CHORZÓW 15.03.14, 01:01
              mavi2go. Na jakiej podstawie twierdzisz, że Społeczni Inspektorzy Pracy powołani zostali nie zgodnie z prawem? Czytałeś ustawę na temat związków zawodowych lub SIP? Jak przeczytasz to się dopiero wypowiadaj. Nie masz wiedzy to MILCZ.
              • poprawny2000 Re: CASTORAMA CHORZÓW 15.03.14, 11:48
                castonik naucz się czytać ze zrozumieniem albo MILCZ!!!!!!!!
                Gdzie mavi2go stwierdził ,że SIP zostali powołani niezgodnie z prawem no gdzie?.
                • castonik Re: CASTORAMA CHORZÓW 15.03.14, 17:13
                  "(...)Pytanie tylko, czy zgodnie z prawem?? A ja tu mam pytanie czy Panowie „Społeczni Inpektorzy” też zostali powołani zgodnie z prawem? Lepiej by było, gdyby każdy robił to, na czym się zna."
                  poprawny2000. Zadanie takiego pytania równoznaczne jest z tym, że ktoś ma tutaj wątpliwości. Więc ja po raz kolejny odpowiadam: zanim pytać na forum czy wszystko było zgodnie z prawem wystarczy przeczytać ustawę o związkach i SIP. Myślisz, że związki zawodowe założyły osoby które nie mają o tym pojęcia? Myślisz, że każdy ich ruch nie jest konsultowany z prawnikami?
                  Nikt nikomu nie każe zapisywać się do związków. Zawsze można siedzieć cicho i podpisywać każdy aneks który podstawi Ci centrala...
                  • mavi2go Re: CASTORAMA CHORZÓW 21.03.14, 11:56
                    Castonik to tak jakbyś twierdził, że hydraulik zna się na medycynie! W jaki sposób prawnik lub zwykły pracownik może znać się na takich inspekcjach???
                    • castonik Re: CASTORAMA CHORZÓW 21.03.14, 21:32
                      mavi2go. To teraz mi powiedz jaką wiedzę ma kierownik ds. bezpieczeństwa w momencie powołania na to stanowisko? Jaką ma wiedzę na temat BHP? Zwykle są to osoby które wcześniej były kierownikami działów handlowych. To jest dokładnie taka sama sytuacja jak ze Społecznymi Inspektorami Pracy. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie: czy czytałaś ustawę o SIP i ogólne obowiązki takiej osoby? Nie wiem czy wiesz ale w momencie powołania nowego SIP taką informacje dostaje Państwowa Inspekcja Pracy. W intencji PIP jest jak najszybsze wezwanie takiej osoby na odpowiednie szkolenie. Mało tego - pracodawca musi wysłać na swój koszt taką osobę. Oczywiście wszystko w godzinach pracy. Takie szkolenia trwają czasami kilka dni i odbywają się nawet kilka razy w roku. Powiedz mi jeszcze kto zwraca większą uwagę na ewentualne problemy BHP jak nie zwykły pracownik który jest cały czas na hali, korzysta codziennie z wózków widłowych itp?
                      • mavi2go Re: CASTORAMA CHORZÓW 25.03.14, 22:29
                        Castonik, rozsądnie piszesz. Czyli pan przewodniczący zdążył przejść te wszystkie szkolenia? I czy te inspekcje były właśnie powodowane zgłoszeniem problemu przez pracownika więc ja też mogę zgłosić jakiś problem i liczyć na podobną inicjatywę bez ewentualnych konsekwencji? I co się dzieje później, czy aby te inspekcje nie spowodują jakichś kar, co wpłynie na nasze wynagrodzenie i np. wycofanie ewentualnej premii?
                        • castonik Re: CASTORAMA CHORZÓW 25.03.14, 22:56
                          ...a czy kierownik ds. bezpieczeństwa też od razu ma te wszystkie szkolenia skoro zostaje powołany z dnia na dzień? Z tego co wiem, to szkoli się w trakcie swojej pracy i dopiero po jakimś czasie ma odpowiednią wiedzę do wykonywania swojej pracy. podobnie jest z SIPowcami. Kontrole PIP zawsze wiążą się z karami. Czyli wolisz aby pracodawca łamał prawo i przepisy BHP kosztem Twojej ewentualnej premii? Skoro pracujesz w casto to pewnie wiesz, że kasa jest podzielona na różne pule: z innej działki idzie na podwyżki, z innej na reklamę i promocję, z innej na kary...a z jeszcze innej na ewentualne inwestycje i nowe sklepy. Jeśli casto dostanie karę od PIP to w żaden sposób nie wpłynie to na Twoje wynagrodzenie.
                          • mavi2go Re: CASTORAMA CHORZÓW 27.03.14, 22:22
                            pracuję w casto od niedawnao, ale jeszcze szczerze mówiąc nie zauważyłem, źeby coś było nie tak, stąd tak się dziwię. I jeśli jesteś pewien, że to w żaden sposób nie wpłynie na moją pensję, no to niech sobie będzie jak jest.
    • szakal2311 Re: CASTORAMA CHORZÓW 21.04.14, 19:45
      To dopiero trzeba mieć odwagę aby Casto porównać do obozu z 2 wojny!!!
      Autor: 14tadek 18.11.13, 11:31
      MASZ RACJE ALE NA DZIAŁACH JESZCZE GORZEJ CO 2 TO KONFIDENT SAM SIE WIELOKROTNIE PRZEKONAŁEM ,ALE TERAZ NIE O TYM TYLKO O PREMII YETI CZYLI TURBO WSZYSCY SŁYSZELI NIKT NIE WIDZIAŁ W SKLEPACH KTÓRE ROBIĄ OBROTY NIE MÓWIĘ O JAKISCH ZADUPIACH KTÓRE WYRABIAJĄ CIEKAWE JAK JEŚLI TO CO NIE DAWAŁY RADY TO PRZEJEŁY WIĘKSZE SKLEPY ,PROPAGANDA SUKCESU JAK ZA KOMUNY BAJKI I NIC WIĘCEJ,KIEDYŚ DO PRACY SIĘ SZŁO Z CHĘCIĄ TERAZ ŻEBY ZAROBIĆ NA ŻYCIE 8,15 I WYJŚC A DYREKTORZY CO JEDEN TO LEPSZY CHCIELI BY CHYBA BAT I POGANIALI LUDZI JAK W AUSCHWITZ,NIE MASZ PRAWA GŁOSU RÓB I STUL MORDĘ BO WYLECISZ CO PRZERABIAJĄ W CHORZOWIE!!!!
      Więcej takich odważnych a świat o wszystkim usłyszy!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka