lumpior 02.10.11, 14:31 A wiec słucham,tylko szczerze i bez ściemy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumpior Re: No to dawaj dobry przyklad 02.10.11, 14:55 gat45 napisała: > zaczynając od własnego wyznania. A wiec: sejm SLD,senat PO. Odpowiedz Link
inna57 Przepraszam że pytam ale 02.10.11, 14:58 czyżbyś miał polityczne rozdwojenie jaźni ? Odpowiedz Link
gat45 Re: Przepraszam że pytam ale 02.10.11, 15:03 Dlaczego ? Może po prostu Lumpior dobrze zna swojego kandydata do Senatu ? Zresztą kontrola jednej izby przez drugą wcale nie wydaje mi się zbędna. Podobał Ci się układ "zwycięzca bierze wszystko", który nie tak dawno oglądaliśmy ? Odpowiedz Link
lumpior Re: Przepraszam że pytam ale 02.10.11, 15:08 inna57 napisała: > czyżbyś miał polityczne rozdwojenie jaźni ? Nie. Chce zrównoważenia politycznego,wzajemnej kontroli i szacunku.Wybieram kandydatów o pogladach umiarkowanych ale zdecydowanych.Popieram hasło pogląd "gospodarka głupcze".Pzdr. Odpowiedz Link
inna57 Re: Przepraszam że pytam ale 02.10.11, 16:29 Szanuję i pochwalam. Jesteś idealnym dowodem na to że najlepsze byłyby okręgi jednomandatowe. Wybieralibyśmy wtedy ludzi a nie obiecanki. Wtedy łatwiej byłoby wybierać "za" bo chwilowo ciągle bardziej nam wychodzi głosowanie "przeciw". Odpowiedz Link
sclavus Re: Przepraszam że pytam ale 02.10.11, 16:39 JOWy tak, ale nie takie, o których myśli wielu.... JOWy dwuturowe!! Do drugiej tury wchodzi dwóch najlepszych plus - ewentualnie - trzeci, jeśli przekroczył pewne minimum i sam sie upiera na drugą turę... Odpowiedz Link
gat45 Re: No to dawaj dobry przyklad 02.10.11, 15:00 A ja na PO. Z zaciśniętymi zębami, ale PiS za blisko, żeby sobie figlować po wyborczej mapie. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a przez chwilę nadzieja zaświatała, że powstrzyma.. 09.10.11, 21:27 ...się taym razem -----. ale własnie powiedział - że jednak....zwycięstwo :P "Co było do wykazania ;)" Bo jednak oczywiste wszak było, że te słowa paść muszą, tylko czekałam kiedy i w jakiej konfiguracji. PS. ... jednak kamień mi spadł, bo, cholerka, strasznie było chwialami w tym czasie przed-wyborczym, aż strach wspominać. Odpowiedz Link
ave.duce Re: No to dawaj dobry przyklad 02.10.11, 15:11 A konkretnie (o ile to nie Top secreT)? Odpowiedz Link
lumpior Re: No to dawaj dobry przyklad 02.10.11, 15:38 ave.duce napisała: > A konkretnie (o ile to nie Top secreT)? Nie podam nazwisk,a to tylko aby nie robić przykrosci innym na ktorych głosu oddac nie moge.Znam wiele osob/znaja mój nick/ kandydują a głosowac moge tylko na jedną. Tak wychodzi że nie zagłosuje na kogoś kto na to liczy /to "tuptuś" partyjny/,zagłosuje na inna osobe.Dodam,bedzie też zasada perytetu,czyli pan i pani. Odpowiedz Link
ave.duce Jeżeli ... to na PO > Tusk (chciałabym 02.10.11, 14:36 na Kidawę-Błońską, ale to Tuska kaczyści&co. "poniewierają", więc tym większa satysfakcja, kiedy w Komisji Wyborczej w miejscu rezydowania Pan Prezes dostanie bęcki wyborcze). Do Senatu na pewno będę głosować na PO (Barbara Borys-Damięcka...). Odpowiedz Link
inna57 Re: Jeżeli ... to na PO > Tusk (chciałabym 02.10.11, 14:57 Identycznie jak Ave, zresztą po co ja to piszę przecież to "oczywiście oczywista oczywistość" ;) Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 14:58 www.youtube.com/watch?v=dPwBxYAHxSI www.youtube.com/watch?v=CR-K431F94I Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 15:09 No, przynajmniej wiesz, na czym stoisz :) Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 15:53 Dla mnie oczywiste jest, że zagłosuję na mojego znajomego, niezwykle przyzwoitego człowieka, przy tym pracowitego i kompetentnego: www.youtube.com/watch?v=S6uO74pbPmQ Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 15:55 Mam znajomą w Dusznikach, a pracuje w Szczytnej :) Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 16:10 dzidzia_bojowa napisała: > Jaki ten świat mały:)) a ja miałam operację naprawczą po wypadku tam u Ciebie, Dzidziu. się mi podobało w tych okolicach bardzo. Odpowiedz Link
sclavus Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 16:04 Na nikogusieńko.... ;) Acz jeśli, to na pewno nie na Sarkozy'ego :D Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 16:13 PO - Donald Tusk i PO - Aleksander Pociej. Odpowiedz Link
kanciasta Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 17:16 Szczerze i bez ściemy to dopiero za tydzień - zdjęcie swojej karty do głosowania ;-) Odpowiedz Link
damakier1 Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 19:05 Senat - Norbert Obrycki (PO) Sejm - Bartosz Arłukowicz (PO) W szczecińskiej PO nie za bardzo jest w kim wybierać. Główna peowska gwiazda, Sławomir Nitras podobnie, jak Napieralski i Brudziński, to absolwent politologii. Więc ten Arłukowicz spadł mi trochę z nieba. Odpowiedz Link
magdolot Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 21:24 Rozdartam jak fiks. Moje dwa ulubione się ryją do sejmu, jakby jedno nie mogło się ryć do senatu, psiakrew! Skromnisie cholerne. Życzę sobie, żeby PO narypało PiS, a Palikot SLD, żeby Grzesio szczezło. Kandydatkę mam z PO, a kandytata z listy SLD i jedną zawszoną kartkę. Odpowiedz Link
ex.mila Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 22:09 magdolot napisała: > Rozdartam jak fiks. Moje dwa ulubione się ryją do sejmu, jakby jedno nie mogło > się ryć do senatu, psiakrew! Skromnisie cholerne. > Życzę sobie, żeby PO narypało PiS, a Palikot SLD, żeby Grzesio szczezło. Kandyd > atkę mam z PO, a kandytata z listy SLD i jedną zawszoną kartkę. Na Hartmana Pani obiecała głosować...również w moim imieniu. Gdybym mieszkała w Krakowie miałabym nadmiar frykasów do wybory, a że mieszkam na głuchej wsi muszę głosować na partię a nie ludzi. Odpowiedz Link
ex.mila Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 22:52 Oczywiście posłanki kality i posła Gowina nie zaliczam do frykasów. Odpowiedz Link
ex.mila Re: Dworzanie i głosowanie. 02.10.11, 21:30 forum.gazeta.pl/forum/w,28,129390079,129394014,Re_Ilu_z_was_forumowi_bywalcy_zmieni.html Obiecuję, że przed 9 października postaram się poznać jej nazwisko. Odpowiedz Link
magdolot Re: Dworzanie i głosowanie. 03.10.11, 12:27 Mila, ja strasznie chciałam, szczególnie od momentu, gdy żem se dyskusję pod nim obejrzała i komentarze bydlęce. Wtedy mi jeszcze doszły względy moralne do. Ale kandydatkę mam, co ją znam od lat wielu i ma duże doświadczenie w radzie miasta. Filozofka i bizneswoman. I zwyczajny rozsądek podpowiada mi ją, a serducho obydwoje. W familii kartki mamy trzy i kombinuję zażarcie, jak je sprawiedliwie rozdzielić... Odpowiedz Link
lumpior Re: Dworzanie i głosowanie. 04.10.11, 09:26 Czy prawdy,dogmaty Kaczyńskiego wygłoszone "u Lisa" zmieniły poglądy "Dworzan"? Dla mnie to magiel,motłoch.Juz nigdy ten osobnik nie powinien miec władzy,nigdy. Odpowiedz Link
ex.mila Orliński jednak idzie głosować 04.10.11, 18:36 wo.blox.pl/2011/10/Jednak-ide.html Zrobię podobnie i zagłosuję na zupełnie mi nieznaną osobę z dalszych miejsc PO. Prawdopodobnie na 18 numer pana Dorobka bo to dobry kumpel moich rodziców, podobno wyjątkowo porządny człowiek. Poza tym jest bezpartyjny. Ale też się jeszcze wahają czy nie na naszego rodzinnego ginekologa z listy PSL, dzięki któremu wszystkie jesteśmy w miarę zdrowe i nie mamy koślawych dzieci. Jeszcze bym te kobiety przejrzała ale skoro moja mama mówi, ze nie ma żadnych fajnych to jej wierzę. Z medialnych osób mam u siebie Pawlaka i Piterę i to by było na tyle. Odpowiedz Link
ex.mila Moi kandydaci do Senatu 04.10.11, 18:43 - - Henryk Antczak - zgłoszony przez KW PSL (Mława, członek PSL), - - Jan Maria Jackowski - zgłoszony przez KW PiS (Warszawa, bezpartyjny), - - Krzysztof Tadeusz Jakubowski - zgłoszony przez KW PO (Żuromin, członek PO), - - Zdzisław Mierzejewski - zgłoszony przez KW PJN (Ojrzeń, członek PJN), - - Serafina Ogończyk-Mąkowska - zgłoszona przez KW Unia Prezydentów - Obywatele do Senatu (Płock, bezpartyjna), - - Jerzy Pękała - zgłoszony przez KW PPP-Sierpień 80 (Wieczfnia Kościelna, bezpartyjny), - - Wiesław Piotrowski - zgłoszony przez KW Wyborców Wiesława Piotrowskiego (Ciechanów, bezpartyjny). Znam tylko Panią Serafinę bo wygrała konkurs na najpiękniejszą kandydatkę, ale nie wiem czy to jest wystarczający powód, zeby na nią glosować. Poza tym czytałam gdzieś, ze on a będzie walczyła o interesy biznesmenów krwiopijców, więc nie jestem jej targetem. Ten Jackowski mi się obił o uszy - niezapomniane wystąpienie z mównicy sejmowej... Tak więc nie będę się wygłupiać i nie zagłosuję na nikogo. Odpowiedz Link
czan-dra Re: Dworzanie i głosowanie. 04.10.11, 19:28 Sejm - PO Senat - PO Ale chciałbym podkreślić, że robię to bez zbytniej satysfakcji... Odpowiedz Link
duala Re: Dworzanie i głosowanie. 04.10.11, 20:15 nie chciałam głosować na platformę. jest plastikowa i interesowna ale pójdę. zagłosuję do sejmu na platformę właśnie, zgodnie z wielowiekową polską tradycją - przeciw. napędzili mnie. bój się pisu. a za senat jestem obrażona. z mojego okręgu do senatu nie startuje żadna kobieta. więc. pewnie to głosowanie sobie odpuszczę. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dworzanie i głosowanie. 04.10.11, 20:45 Senat możesz odpuścić. Ja się wciąż waham co do Sejmu. A Sejm ważniejszy. Odpowiedz Link
trzecikot Re: Dworzanie i głosowanie. 04.10.11, 21:11 Palikot. Niestety, Czarni do kruchty!. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Dworzanie i głosowanie. 04.10.11, 22:11 Ja jak Duala. Nie mam jakichś kandydatów, do których byłabym fest przekonana, więc przeciw sfilcowanemu wodzusiowi - głosy na PO. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Dworzanie i głosowanie. 06.10.11, 11:19 U mnie kandydaci są no names (za wyjątkiem ob. Czabańskiego listy PiS). Sejm Przy wyborach do sejmu jest bez znaczenia, czyje nazwisko się zakrzyżykuje - i tak głos jest na listę (=partię) a kandydaci wchodzą w kolejności ustalonej na liście. Czyli wchodzi 1, 2, w porywach 3-4, nawet, jezeli wszystkie głosy były na ostatniego na liście. Ale jako wyraz uszanowania dla poważnego traktowania wyborców, po długim łamaniu się dam głos na Kamilę Płoszczycę - nr 3. na liście Palikota. Bo jako jedyna podaje w internecie swój życiorys i pisze jasno o swoich poglądach - a ma je ok. No i Palikot ma w programie państwo świeckie a na dodatek THC. Wolałbym głosować na PO, ale jej kandydaci w moim okręgu nie są łaskawi ujawniać swoich poglądów. Senat Tu się głosuje na osobę, ale kandydaci u mnie tak beznadziejni, że tu akurat zagłosuję na partię, czyli kandydata PO. Tyle o nim wiadomo, że lekarz onkolog. Swoją drogą - zamiast JOW lepszy jest system germański: głosuje się na osobę. Głosy są sumowane dla list i rozdzielane między partie przy użyciu progu 5% (jak u nas do Sejmu), ale o kolejności wchodzenia do parlamentu kandydatów z danej listy decyduje ilość uzyskanych głosów, a nie ich ustawienie przez komitet wyborczy. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Dworzanie i głosowanie. 07.10.11, 07:19 Zagłosowałem na Kidawę-Błońską i na Borys-Damięcką. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dworzanie i głosowanie. 07.10.11, 10:26 blind_as_a_bat napisał: > Zagłosowałem na Kidawę-Błońską Się zdziwiłam ;))) Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Dworzanie i głosowanie. 09.10.11, 20:14 Zagłosowałam na Kidawę-Błońską z najwyższą przyjemnością i lekką niechęcią na Borowskiego. I specjalnie na okoliczność wyborów pomalowałam pazury na czerwono! Odpowiedz Link
gat45 Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 20:29 Czemu ? Ja głosowałam w paznokciach blady wrzos - i co ? Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 20:35 Cisza to FK - taki tam wisi komunikat. Tu nic o ciszy nie ma. Odpowiedz Link
gat45 Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 20:35 Co Tobie, Prezesa zobaczyłaś czy co ? Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 21:53 gat45 napisała: > Co Tobie, Prezesa zobaczyłaś czy co ? Nie, ale Avcia mi palcem pogroziła tak szybko, że nie zdążyłam zobaczyć na jaki kolor pazur pomalowała:) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 21:57 W jaskini prezesa musiałam mieć pazury nie rzucające się w oczy. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a ala, ale... 09.10.11, 22:07 ...czy to nie będzie tak, że jak doliczą głosy z takiego czikago, to okaże się że partia małego wodza wysforuje się ?????? Odpowiedz Link
ave.duce Re: ala, ale... > 12 800 osób 09.10.11, 22:12 wybory.wp.pl/title,Wysoka-frekwencja-wsrod-Polonii-w-USA,wid,13876057,wiadomosc.html?ticaid=1d2be&_ticrsn=3 Odpowiedz Link
inna57 Re: ala, ale... 09.10.11, 22:19 Nic z tego, za mało tych specy od azbestu żeby mogli wpłynąć na wynik. A tak swoją drogą prawo głosu powinni mieć tylko ci którzy tu żyją i tu płacą podatki, bądź z krajem ojczystym są szczególnie związani (to mój ukłon do Gat która z krajem rodzinnym związana emocjonalnie jest bardzo i w miarę możliwości go odwiedza). Polonia z Chicago to taki dziwny twór. Niektórzy żyją tam już od kilkudziesięciu lat i nosa za Jackowo nie wysunęli. Po angielsku ani me ani be. Robota przy azbeście trudna nie jest a mózg degradowany dwutorowo przez azbest i przez wódę nie jest w stanie ogarnąć rzeczywistości. Większość z nich nawet raz na 10 lat nie przyjeżdża do Polski. Odpowiedz Link
gat45 Ależ ja się właściwie z Tobą zgadzam ! 09.10.11, 22:32 o : forum.gazeta.pl/forum/w,28,129589541,129602640,Re_Tylko_turysci_i_osoby_na_delegacji_szeroko.html Odpowiedz Link
inna57 Re: Ależ ja się właściwie z Tobą zgadzam ! 09.10.11, 22:40 Ja wiem droga Gat, ale ja jak nikt inny tutaj rozumiem Twoje rozterki, i rozumiem Twoje przywiązanie do tego miejsca które przechowujesz w kąciku swego serca. Ty głosujesz bo dla Ciebie Polska to nie jest puste słowo. Niestety azbeściarze z Chicago Polskę słabo kojarzą nawet wtedy gdy są trzeźwi. Odpowiedz Link
gat45 Re: Ależ ja się właściwie z Tobą zgadzam ! 09.10.11, 22:49 Niezupełnie. Ja głosuję dla moich polskich przyjaciół. A także na przekór losowi. Na złość. W tym zacisznym kąciku serca, o którym wspominasz i gdzie staram się rzadko zaglądać, mam niestety Dworzec Gdański. Odpowiedz Link
ave.duce Dla mnie też?! 09.10.11, 22:53 gat45 napisała: > Ja głosuję dla moich polskich przyjaciół. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Dla mnie też?! 09.10.11, 23:18 A ja dla Ciebie też. Żebyś choć trochę kojarzyła Dw. Gd. z pociągiem nach Pomiechówek! Odpowiedz Link
inna57 Re: Ależ ja się właściwie z Tobą zgadzam ! 09.10.11, 22:57 Stałam na Dworcu Gdańskim, ze łzami w oczach gdy żegnałam wyjeżdżających Przyjaciół i wtedy myślałam że żegnam na zawsze. Szczęśliwie ta moja obawa się nie spełniła. Prawdziwi Przyjaciele zawsze pozostają przyjaciółmi nawet wtedy gdy dzieli nas tysiące mil. Akurat za Te moje przyjaźnie musiałam kilka razy w życiu tu w Polsce zapłacić. Ale Przyjaźń to przyjaźń i cena jej nie ma znaczenia. Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Ależ ja się właściwie z Tobą zgadzam ! 09.10.11, 23:48 gat45 napisała: > W tym zacisznym kąciku serca, o którym wspominasz i gdzie staram > się rzadko zaglądać, mam niestety Dworzec Gdański. I zrobiło się poważnie bardzo. Bije się w piersi za nie swoje grzechy. I dziękuje, że w ogóle chce Ci się o nas myśleć. Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 22:35 ave.duce napisała: > W jaskini prezesa musiałam mieć pazury nie rzucające się w oczy. To najlepiej by było, jakbyś miała takie czarne, jak po wykopkach:) Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 09.10.11, 23:51 To przeca oczywista oczywistość! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 10.10.11, 00:05 A na grzbiecie wiesz, co miałam? Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 10.10.11, 00:13 Tylko mi nie mów, że włosienicę lub wór na kartofle! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ciszaaaaaaaaaaaaaaaa............. 10.10.11, 00:25 A właśnie, że powiem! ps. dajesz ko-córki na Sosnę, czy nie? Odpowiedz Link
iza.bella.iza p.s. 10.10.11, 00:28 Jak mnie nauczysz, jak się to robi to dam! A teraz spadam uraczona palikotowką i upojona zwycięstwem :) Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a a ja ----> nie na Kidawę 09.10.11, 22:37 ja zagłosowałam na panią LIGIĘ -nr. 7 na liście Wahałam się ws.p. Kidawy-Bł. - ale zrezygnowałam z niej, bo jak na mój gust to ona zbyt często się wypowiadła ambiwalentnie ... tak w stylu " i chciałabym_i_bojesie"; - a ta pani Ligia,to w ogniu indagacji dziennikarzy i tp. miała zawsze swoje zdanie i nie bała się go bronić, nawet jak pytana była o legalizację miękkich i inne kwestie drażliwe. Za to ma mój głos i mej rodziny- także. I jeszcze dlatego, że wstawili ją aż na 7 pozycję startową;) Odpowiedz Link
iza.bella.iza I bardzo dobrze! 09.10.11, 23:54 każdy powinien głosować na tego, kto go przekonał. Mnie mój osobisty znajomy, nr 11 na warszawskiej liście PO, nie przekonał i głosu mu nie oddałam, choć bardzo prosił. Odpowiedz Link
mariner4 U mnie był Schetyna 09.10.11, 22:25 Innych z Dolnego Śląska nie znam. Jestem w zasadzie tylko rezydentem regionu. Zagłosowałem na jakąś panią, 4 na liście. Do senatu, to dla mnie Pinior nie miał konkurencji. Nie ukrywam, że bałem się o wynik. Ufff! M. Odpowiedz Link
magdolot Re: U mnie był Schetyna 10.10.11, 04:17 U mnie był Klich. W tym roku szalał małż i wyczuli my trendy bez pudła. Ja robię za państwowca od 2005. Bojam sie troszku, że ten Budapeszt może się odbyć dziś, w miesięcznicę i zdrowia psychicznego dzień. Odetchnę wieczorem. Piękny i pracowity był dzień. Postalkowałam Anwad firmowo - ja powiewam fciąż, a ją czeguś wyrżnęli i nawet się nie dowiem jak odszczeknęła się, chyba że Gat przy tym była... Odpowiedz Link