Dodaj do ulubionych

Tak zwyczajnie po ludzku

01.08.12, 20:28
zrobiło mi się przykro. Weszłam na chwilę na FK i takiego zlewu szamba dawno nie widziałam. I tak sobie myślę po co. Po co wujku walczyłeś pod Monte Cassino, za Twoje męstwo dostałeś Virtuti Militari, tylko po co ? Po co dziaduniu wylądowałeś na plaży Omaha ? Po co stryju rozpościerałeś skrzydła nad londyńskim niebem ? Po co dziadku prowadziłeś leśnych przez puszczę ? Po co cioteczko opatrywałaś rannych powstańców ? Po co tatku malowałeś kotwice na warszawskich murach.
I mogłabym tak długo. Dziś ich wszystkich by wybuczano i wygwizdano bo oprócz serca mieli również rozum.
A kretyna który twierdzi że Warszawa nie została zniszczona po powstaniu postawiłabym na baczność przed moją Mamcią. Z jej domu rodzinnego została kupa gruzu a Ona garść tego gruzu do dziś przechowuje jak relikwię. Dla mnie Warszawa to świętość. I nawet jeśli mam dość krytyczną ocenę samego powstania to zawsze będę chyliła czoła przed szeregowymi bohaterami.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Tak zwyczajnie po ludzku 01.08.12, 20:42
      Cyt:"I nawet jeśli mam dość krytyczną ocenę samego powstania to zawsze będę chyliła czoła przed szeregowymi bohaterami. "...o tym wielu zapomina...
    • olga_w_ogrodzie Re: Tak zwyczajnie po ludzku 01.08.12, 21:33
      też, Inko, będę chyliła czoła zawsze.
      ocena Powstania nie ma tu nic do rzeczy.
    • tojajurek Starczy 01.08.12, 22:05
      Starczy i ludzki wścik mnie ogarł i wzburzenie.
      Pierdzielę. Więcej nie chodzę na żadne obchody powstańcze i martyrologiczne. Dziś byłem ostatni raz.
      Nie dość, że już to wszystko co ma być czczone, było tak dawno, że najstarszy chłop we wsi ledwie pamięta o co szło. Ale te obchody zamieniły się w cyrk i przekaz reklamowo-polityczny przeróżnych dupków, złamasów i zasrańców, do których nie zbliżyłbym się na długość drąga. Te cyniczne skurwysyny zaanektowały wszystkie juble "narodowo-patriotyczne" i bezczelnie przyprowadzają tam tabuny swoich klakierów, płatnych włazidupców i zwykłych kretynów.
      Z trudem się hamuję, żeby tego kurestwa nie obrzucić tu ciężkim słowem, ale ze względu na wzgląd płci pięknej ograniczę się do określeń ogólnie przyjętych w towarzystwie.
      Pierdolę to!
      • ave.duce Re: Starczy 02.08.12, 07:07
        W czasach PRLu, odkąd sięgam pamięcią - co roku 1 sierpnia bywałam wieczorem na Powązkach Wojskowych. Nawet w stanie wojennym. Po 1989 roku - sporadycznie. Raz byłam świadkiem występów patrIDiotów.
        I mimo, że jestem spokojną pacyfistką - nóż mi się w kieszeni otworzył.

A co do tej, która miała zhańbić rocznicę >

... zamiast Bóg wie jakich antypolskich prowokacji były ciepłe podziękowania dla fanów znad Wisły ...

Pani Madonno - Polak sam potrafi najlepiej!
    • ave.duce "Polska złości buczy na Polskę normalności" 02.08.12, 17:16
      ... baczmy, by sterów Rzeczpospolitej w ręce reprezentujących tę Polskę partii nie oddać. Nie oddać ich tak długo, jak długo będą uważali, że każdy kto sobie Polskę i polskość wyobraża inaczej niż Oni powinien być co najmniej wybuczany, o recepcie poety Rymkiewicza, a także o różnych, "eliminacyjnych" zapowiedziach Prezesa PiS już nie wspominając ...

AmenT.
      • maniasza Re: "Polska złości buczy na Polskę normalności" 03.08.12, 19:53
        Dzicz, i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka