30.01.14, 18:23
Śledzę - w miarę możności - to, co się dzieje na Ukrainie.
Co mnie niepokoi - coraz częściej obok Kliczki lub Jaceniuka pokazywany jest Tiahnybok.

Teraz przeczytałam, że Tiahynbok może zostać premierem.

... "To nie śniło się Banderze" ...

Popieram Ukraińców, którzy chcą zmian w swoim państwie. Ale nie popieram tego, co sobą reprezentuje partia "Swoboda". Kiedy już "majdan" zwycięży - czy uda się zmarginalizować "Swobodę"?
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Majdan 30.01.14, 23:26
      Oby. Nie wybierzemy za nich, ale na banderowca do Schengen nie wejdą. Ani szybko. A szczególnie jak u nas będzie szalau [odpluć, odpukać]... wiadomo, z braciszkiem Orbanem i ogólnie w krąg Ossi się poborsuczą, to UE nowych nie przełknie tak łatwo i klimat się zrobi nie teges. Dobrze żeśmy się wepchli zanim się dźwi zaczaśli, teras nam mogą naskakać.
      • ave.duce Re: Majdan 31.01.14, 09:55
        Ale to my jesteśmy te zue - wg "Swobody" i banderowców.
        • magdolot Re: Majdan 01.02.14, 02:26
          A ony wedug nas. I kfita.
          Ja czasem lubię jak mnię kto demonizuje. Jeden dygocący do zuego monż pani katechetki mi kiedyś powiedział, żem podobna do Roberts. Może te banderofce też tak myślą?
    • ave.duce Re: Majdan 20.02.14, 19:22
      • magdolot Re: Majdan 21.02.14, 01:20
        Od przedwczoraj mnie przymurowało przy kompie i zobaczyłam dziś diametralną zmianę w tonie postów na głównej. Potok krwi i 180.
        Wczoraj czytałam posta wychwalającego przykładne niemieszanie się Słowacji i Węgier. Dziś byłam dumna z obecności Sikorskiego w Kijowie.
        Skoro połowa Ukraińców to szczawie, to oni jako real odbierają obydwa Majdany, nie II w.ś.

W południe pomyślałam, że jeśli Janukowycz nie skończy jak Nicolai Biseptol, to poczuję podziw dla Ukraińców.

Na wypowiedź Ławrowa zareagowałam jak rasowa Polka:
        Ty Ławrow nie pierdol, tylko oddawaj wrak!
        Jak małż obstawił, że Janukowycz dostanie azyl u kolegi, to skomentowałam kawałem:
        Niedźwiedź namawia zająca na kupno biletu kolejowego na spółę obiecując, że jak przyjdzie konduktor potrzyma go za oknem. A zapytany przez konduktora co tam trzyma otrzepuje łapy i mówi: "już nic".
        -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
        idiotycznie napisana perełka o nawróconym grzeszniku z dziś 0.30:

Wadim Tituszko - człowiek, od którego nazwiska pochodzi popularne dziś na Ukrainie określenie chuliganów biorących udział w zamieszkach po stronie władzy, stoi na barykadzie w miejscowości Biała Cerkiew - podaje na Twitterze Euromajdan. Wadim jest wśród ludzi, którzy blokują drogę, by odciąć dojazd do Kijowa ""tituszkom".

Tituszko w maju 2013 r. brał udział w pobiciu opozycjonistów, co zarejestrowały kamery. Jak później przyznał, dostał za to 250 hrywien.
        ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        A to jak z Trybuny Ludu: "Banderowska opozycja, za pieniądze CIA, rozpętała wojnę domową. Bojówki zabijają milicjantów, a Zachód knuje, jak obalić demokratyczne władze."

Nie dziwota, że w Żytomierzu i Dunajowcach zapłacił za to Lenin.

• tojajurek Patrzę ze smutkiem 21.02.14, 23:42
      Pokazują zdjęcia i wspominki o poległych - tu akurat to trafne określenie - na Majdanie. Sympatyczne twarze, w większości strasznie młodzi. I żal prawdziwy serce ściska.
      I zadaje sobie człowiek pytanie - za co tak naprawdę oddali życie? Może trochę przypadkiem, jak to na froncie, ale z przekonania i porywu serca tam się znależli. Oni już nie odpowiedzą na pytanie - czy było warto? Ale my możemy próbować znaleźć odpowiedź.
      Może smutek i współczucie zaciemnia obraz, ale myślę, że ich śmierć na tyle wstrząsnęła wszystkich, że mogła przeważyć los sprawy, dla której tam poszli. Na korzyść wszystkich pragnących lepszego losu dla ich rodaków i całego kraju. Jeżeli tak się stanie, to będzie pewnym paradoksem, nie pierwszym w historii zapewne, że na ważnej sprawie zaważą nie bohaterskie czyny, lecz śmierć na bruku, wśród śmieci, w zamęcie, hałasie i dymie.
      Jak Kamienie na Szaniec - bo trudno znaleźć trafniejsze określenie.
      Ale żal cholernie...
      • ewa9717 Re: Patrzę ze smutkiem 21.02.14, 23:57
        Nie mogę patrzeć na te zdjęcia. Im człowiek starszy, tym bardziej ceni zycie, a oni tacy młodzi...
        • magdolot Re: Patrzę ze smutkiem 22.02.14, 02:26
          Patrzę i porównuję z wiekiem moich dzieci... Ołesia żyje. I to jest wspaniała wiadomość.

Okropnie jest patrzeć jak się historia dzieje. Jak rośnie gniew... i co się dzieje potem.

Janukowycz spieprza i dobrze, niech myje kible w radio Erewań. Tak sobie teraz myślę, że te wczorajsze rozmowy wypchnęły z szyn pociąg prowadzony przez #@*(#@ maszynistę i skręcił na kartoflisko dosłownie w ostatniej chwili. I oby dziś Janukowycz się spisał zabierając swoją obmierzłą juchę z trajektorii. Niech to będzie choćby i Teheran i powstrzymajcie się od samosądów, chłopcy...
    • ave.duce Re: Majdan 22.02.14, 09:10
      Niektórzy zatrzymali się na historycznym stepie i tkwią...

forum.gazeta.pl/forum/w,28,149713767,149713767,Kiedy_nam_pomogl_chociaz_jeden_Ukrainiec_.html
      • humbak Re: Majdan 22.02.14, 10:54
        Jakim historycznym? Koleś się opiera m.in. na Sienkiewiczu.
        • ave.duce Re: Majdan 23.02.14, 09:36
          Step jest historyczny - ale wiedza o nim, oparta na literaturze romansowej... - padłam. Serce me nie pokrzepione ;)
    • gat45 Re: Majdan 22.02.14, 19:36
      A ja się boję. Ukrainy i o Ukrainę. Nic nie zostało rozwiązane, nawet jeżeli Janukowycz już się tarza w objęciach Wowki Putina, a ex-osadzona Julcia leci na Majdan. Ile czasu trzeba, żeby sojusznicy z Majdanu zaczęli krwawą wojnę między sobą ? Obawiam się, że niewiele.
      Ale może się mylę, bo ja bojaźliwa z natury jestem. Obym. Się myliła.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Lionold na FK mądrze ,wg.mnie, napisał: 22.02.14, 21:07
        wklejam ( autor: Lionold)
        Panie redaktorze! Jeżeli Ukraińcy tego chcą niech mają - ich sprawa. Tylko ja się pytam po co w takim razie myśmy się tam wplątali? Pełne gęby frazesów o poszanowaniu praw - umowa to też akt prawny. A co z zasadą pacta sunt servanda? Ja wiem, że Dzikie Pola to nie Forum Romanum. Ale mimo wszystko jest wiek XXI. Ponadto jeżeli Ukraińcy chcą postępować jak Janukowycz ich prawo i wola - to ich prezydent. Ale wykorzystali do tego podstępu Polskę, Francję i Niemcy. Życzę Ukrainie jak najlepiej ale jednak chcę być od niej i od wielu Ukraińców możliwie jak najdalej. A wczoraj paliłem dla nich świeczkę w oknie.
        wyborcza.pl/1,75968,15506868,Bracia__podziwiamy_Was.html
        • tojajurek Re: Lionold na FK mądrze ,wg.mnie, napisał: 22.02.14, 23:36
          p.a.d.a.l.c.o.w.a napisała:

> wklejam ( autor: Lionold)
          > Panie redaktorze! Jeżeli Ukraińcy tego chcą niech mają - ich sprawa. Tylko ja s
          > ię pytam po co w takim razie myśmy się tam wplątali? Pełne gęby frazesów o posz
          > anowaniu praw - umowa to też akt prawny. A co z zasadą pacta sunt servanda? Ja
          > wiem, że Dzikie Pola to nie Forum Romanum. Ale mimo wszystko jest wiek XXI. Pon
          > adto jeżeli Ukraińcy chcą postępować jak Janukowycz ich prawo i wola - to ich p
          > rezydent. Ale wykorzystali do tego podstępu Polskę, Francję i Niemcy. Życzę Ukr
          > ainie jak najlepiej ale jednak chcę być od niej i od wielu Ukraińców możliwie j
          > ak najdalej. A wczoraj paliłem dla nich świeczkę w oknie.
          > wyborcza.pl/1,75968,15506868,Bracia__podziwiamy_Was.html
          >

Pewnie jestem starym sklerotycznym zgredem, ale nawet pomimo tego nie mogę się zgodzić z wymową cytowanego tekstu. Jakoś blisko tej postawie do zapatrzonego w swój pępek ksenofoba. I ten pogardliwie protekcjonalny ton - Dzikie Pola, ale świeczkę zapalił, łaskawca.
          Może ówże Lionold w innych postach bardziej rozwinął głębię intelektu, ale - jak dla mnie - z takim tekstem może skoczyć na drzewo.
          Może warto by czasem przypomnieć niektórym motto zamieszczone pod winietą tego Forum.
          Ku przestrodze i dla zastanowienia się.
      • humbak Re: Majdan 22.02.14, 21:11
        Ja się raczej obawiam, że żadnej poprawy po odsunięciu Janukowycza nie będzie. To by było fatalne dla ich morale.
        • magdolot Re: Majdan 23.02.14, 02:56
          Na Linolda chłopski analityk Magdolot:

> wklejam ( autor: Lionold)
          > Panie redaktorze! Jeżeli Ukraińcy tego chcą niech mają - ich sprawa. Tylko ja s
          > ię pytam po co w takim razie myśmy się tam wplątali?

Zastopowaliśmy oszalały pociąg hamulcem bezpieczeństwa i oszczędziliśmy krwi. Wplątali? My tam robimy za UE. A faktycznie - owszem - myślę że po pięknych i niewiele znaczących okluskach we sejmie ktoś chwycił za telefon i kogo cza obudził, więc na czwartek walizki unijnych dyplomatów były już spakowane. I dobrze.

> Pełne gęby frazesów o posz
          > anowaniu praw - umowa to też akt prawny. A co z zasadą pacta sunt servanda? Ja
          > wiem, że Dzikie Pola to nie Forum Romanum. Ale mimo wszystko jest wiek XXI. Pon
          > adto jeżeli Ukraińcy chcą postępować jak Janukowycz ich prawo i wola - to ich p
          > rezydent.

My nie jesteśmy stroną lecz gwarantem, drugi się ociągał. Naszego oświadczenia na temat legalności zdjęcia pezydenta jeszcze fffcale nie ma.

Pacta nie zostały dotrzymane, bo prezio dał dyla. Wieść o podpisaniu porozumienia pt. 14.50; wg. porozumienia mieli 48 godzin na wprowadzenie w życie konstytucji z 2004!
          W piątek 15.54 parlament tę ustawę przegłosował 386:0:1 wstrz. Janukowycz miast ją podpisać spierdzielił i nie dał żadnego znaku życia do 15.00 następnego dnia [sobota].

W międzyczasie naród poszukiwał prezydenta i ministrów... Sobota 12.14 parlament wprowadził z życie zmianę konstytucji i rozbabrał impeachment, bo J. miał podpisać ustawy w piątek a zaginął. 13.34 Majdan ruszył pod parlament. 15.00 prezydent dał znak życia, że "decyzję zmienił i nie poda się do dymisji" [cokolwiek to znaczy], parlament działa bezprawnie i fffszyscy są nazistami. 15.45 na prezia wypięła się armia. 16.13 prezydent zdjęty 328 za.

Gazeta pisze jak potłuczona "parlament nad którym kontrolę przejęła opozycja" - duuuży skrót, biorąc pod uwagę że kilkudziesięciu posłów Partii Regionów złożyło legitymacje, [większość wczoraj] zanim prezio dał dyla i opozycja zwyczajnie ma w parlamencie większość i miała ją już w piątek.

Parlament z pewnością jest legalny i mam wrażenie, że w zaistniałej sytuacji dotrzymał porozumienia za prezydenta.

To czy prezydent jest legalny się pewnie jeszcze okaże, ale zanim się znalazł [w stylu ze złej operetki] fffszystkie służby złożyły narodowi i parlamentowi te no, oficjalne wyrazy. I myślę ja że się znalazł, bo już się zorientował, że nik mu nie da azyla i może naiwnie jeszcze ciuteczek liczył na armię...

Wczoraj myślałam Armenia, myślałam: jakiś satelita niepodległy, ale nawet to nie. Co tam trzymasz, niedźwiedziu? Już nic. Zacharczenkę wykopała Białoruś. Nie przeceniłam Putina tfierdząc tutaj rok temu, że gdyby był gupi, już by go dawno zjedli ukochani koledzy razem ze psem i dwururą. I ciągle nie jest. I dobrze wie on co znaczą powywracane Leniny.

> Ale wykorzystali do tego podstępu Polskę, Francję i Niemcy. Życzę Ukr
          > ainie jak najlepiej ale jednak chcę być od niej i od wielu Ukraińców możliwie j
          > ak najdalej. A wczoraj paliłem dla nich świeczkę w oknie.

Tego podstępu kompletnie nie rozumiem.
          ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Piękna Julcia?
          Obstawiam ją w roli przyszłego ukraińskiego Kaczucha i już im wstępnie współczuję...
          Ukraińcy będą mieli 3 miesiące na ochłonięcie zanim zagłosują, a moim zdaniem Julcia już wykonała 3 poważne obsuwy:
          - wzywając Majdan do boju mimo wszystko we czwartek, podczas negocjacji i usiłując je zerwać z więzienia,
          - zapowiadając start w wyborach prezydenckich już na wyjściu z pierdla,
          - pozując na Majdanie na symbol "zrąbanej przez łotrów Matki Ukrainy" [jestem z Was dumna] z wózka inwalidzkiego. Bo to po tylu trumnach wrażenia na nikim nie robi i się nie zdziwię, jeżeli kupa ludzi zaliczy to jako wyborczy lans trumienny.
          Poza tym oni ją znają dokładniej. I mają świeżynki z Majdanu.

Też się obawiam o przyszłość, jako i Wy się obawiacie, ale pocieszające dla mnie jest mocno, że to fszystko przebiega o wiele mądrzej i łagodniej niźli się spodziewałam... i niż spodziewał się Janukowycz. I oby tak dalej.

Skoro ja byłam solidnie wkurzona, że ten morderczy kutas zostanie prezydentem jeszcze do końca roku... to podziwiam Majdan, że on się opanował i poprzestał na groźbach i nie ruszył wymierzać sprawiedliwości nikomu.

A jak sobie pomyślę, że tam już od wczoraj, było nie było w czasie rewolucji, wsie służby porządkowe siedzą po chałupach i nie wytykają nosa na ulice... i że z tych ulic nie dobiegają wieści o przemocy ["snajper" uratowany przed linczem - 1 sztuka/24 godziny]... to ich podziwiam bardziej i sobie myślę, że oni po takim doświadczeniu dorośli do tego, żeby nikt nimi już nie pograł w kulki. Poczuli własną siłę i to być może najbardziej przez ostatnie 24 godziny - oddając cześć Poległym zamiast cokolwiek i kogokolwiek demolować.

Poprzednim razem dobra zagranica zażądała z nimi powtórki sfałszowanych wyborów, a potem było jak zwykle, tylko gorzej. Myślę, że teraz owa zagranica zastopowała krwawą rewoltę w wyniku której pan J. by jednak skończył na latarni w odgrywce za wymordowanie Majdanu. Po ilu trupach by się zbuntowała armia, a po ilu i Donieck? Nie wiem i dobrze że nie wiem, ale wiem że dziś o 10 rano w mateczniku w Doniecku zaginionego prezia poparło ulicznie obywateli sztuk 10.

Pożyjemy, zobaczymy. Po wzniosłych chwilach przychodzi codzienność. Oby była lepsza.

• ave.duce Re: Majdan 23.02.14, 09:29
            Oby Ukraińcy nie dali się nabrać "pięknej Julci"... Nie wierzę tej babie za grosz.
            • ewa9717 Re: Majdan 23.02.14, 10:36
              No rączki ma nieźle upaprane i fałszywa jak ta jej treska. Oby nie stanowiła mniejszego zła, na które się zdecydują...
            • man_sapiens Re: Majdan 23.02.14, 12:24
              Jeżeli Majdan jest reprezentatywny dla Ukrainy - to nie dadzą się nabrać. Była tam przyjęta bardzo chłodno. Niestety nie widać na Majdanie polityka o jakom takim formacie i sprawności, który potrafiłby pociągnąć za sobą większą grupę i zorganizować sprawną partię - a to jest teraz potrzebne. Kliczko i Arseniuk chyba już osiągnęli swoje sufity - ale kto wie...
              Po raz kolejny widać jakie mieliśmy szczęście z Wałęsą. No i, paradoksalnie, Jaruzelskim. A może raczej ze środowiskiem opozycji wokół KOR i w miarę cywilizowaną partyjną nomenklaturą.
              Ukraińcy nie potrafią jak dotąd przeskoczyć jakiegoś progu w budowaniu normalnego państwa, kręcą się w kółko. Wyrwali się jako pierwsi z ze Związku Radzieckiego, ale wraz z Kuczmą pozostali w zasięgu jego władzy. Zbuntowali się przeciwko prorosyjskiemu Janukowyczowi, ale Tymoszenko (mściwa niczym Kaczyński) dała władzę Janukowyczowi. Teraz trzecie podejście do demokratyzacji - może wreszcie im się uda.
              Do tego te wszystkie polityczne zbrodnie - Gongadze, Tituszko, zatrucie Janukowycza, snajperzy na Majdanie i mordowani protestujący. Do tej pory żadna kolejna władza nie ścigała - może teraz wreszcie to się stanie.
          • humbak Re: Majdan 23.02.14, 12:32
            Z tego co doczytuję, Julka raczej poparcia wśrdó Ukraińców nie ma. Dążenie Zachodu do jej uwolnienia spotykało się raczej z brakiem zrozumienia wśród tambylców. Inna sprawa że zaufanie do elit politycznych jest ogólnie bardzo niskie.
            • magdolot Re: Majdan 23.02.14, 14:51
              Dobrym znakiem "antyrusofobiczne" oświadczenie Prawego Sektora. Uchwały parlamentu przechodzą coraz mniejszą ilością głosów, ale to może normalniej, a nie gorzej...
    • ave.duce Re: Majdan 27.02.14, 18:14
      Dziwna ta majdanowa demokracja... ludowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka