inna57 06.08.15, 08:46 Czy to normalne że właśnie teraz po raz drugi w tym roku zakwitła magnolia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 09:14 Nie wiem, co to znaczy "normalne" u roślin, ale u mnie po raz drugi zakwitła glicynia (wisteria). Mniej obficie niż wiosną, ale zawsze. Magnolię kwitnącą dwa razy widziałam trzykrotnie od mojego exodusu z Paryża na prowincję. Moja w tym roku nie zakwitła, bo pąki, jakie się uformowały po wiosennym kwitnieniu, przez tę niemiłosierną suszę spadły na ziemię. Co oznacza, że i w przyszłym roku kwitnąć moje drzewko nie będzie, bo magnoliowe pąki zimują :) Mam nadzieję, że Twoja magnolia zdąży jeszcze wytworzyć pąku przyszłorocznych kwiatów. Odpowiedz Link
inna57 Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 09:51 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Magnolia nie jest moja tylko zaprzyjaźniona. Podziwiam ją co roku wiosną całą obsypaną kwieciem. Te letnie kwiaty mocno mnie zaskoczyły. Mnie z zieleniny wychodzi jedynie żywopłot z tui, trawnik i uparta juka w donicy. Pomimo wielokrotnych prób uśmiercenia wszystkie trzymają się dzielnie bez względu na moją kiepską opiekę a raczej jej brak. No i sosenka którą swego czasu opisałam jest już piękną dorosłą sosną. Odpowiedz Link
scoutek Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 12:02 właśnie zobaczyłam na mojej magnolii dwa nowe kwiaty nie wiem czy to normalne ale taka choroba mi się podoba ;)) Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 20:05 Może to tak, jak z jesiennym seksem wróbli? Jak jest miła pogoda i dużo jedzenia, to wróble seksują także jesienią (opowiadał to sam dr Kruszewicz). Jest to bezsensowne z punktu widzenia rozmnażania ale zapewne także dla wróbli przyjemne. Ja podejrzewam, że twoja magnolia właśnie sobie zakwitła dla przyjemności. Nie z obowiązku zapylenia i wyrośnięcia nasion, ale dla czystej przyjemności rozwijania pięknych kwiatów. Odpowiedz Link
ave.duce Szkodniki 01.10.15, 15:13 Jacek Fedorowicz - Kuchmistrz - Szkodniki ThnX to Trusiaa :) Odpowiedz Link