Dodaj do ulubionych

Pytanie do miłośników ogrodów

06.08.15, 08:46
Czy to normalne że właśnie teraz po raz drugi w tym roku zakwitła magnolia?
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 09:14
      Nie wiem, co to znaczy "normalne" u roślin, ale u mnie po raz drugi zakwitła glicynia (wisteria). Mniej obficie niż wiosną, ale zawsze.
      Magnolię kwitnącą dwa razy widziałam trzykrotnie od mojego exodusu z Paryża na prowincję. Moja w tym roku nie zakwitła, bo pąki, jakie się uformowały po wiosennym kwitnieniu, przez tę niemiłosierną suszę spadły na ziemię. Co oznacza, że i w przyszłym roku kwitnąć moje drzewko nie będzie, bo magnoliowe pąki zimują :)
      Mam nadzieję, że Twoja magnolia zdąży jeszcze wytworzyć pąku przyszłorocznych kwiatów.
      • inna57 Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 09:51
        Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Magnolia nie jest moja tylko zaprzyjaźniona. Podziwiam ją co roku wiosną całą obsypaną kwieciem. Te letnie kwiaty mocno mnie zaskoczyły. Mnie z zieleniny wychodzi jedynie żywopłot z tui, trawnik i uparta juka w donicy. Pomimo wielokrotnych prób uśmiercenia wszystkie trzymają się dzielnie bez względu na moją kiepską opiekę a raczej jej brak. No i sosenka którą swego czasu opisałam jest już piękną dorosłą sosną.
        • scoutek Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 12:02
          właśnie zobaczyłam na mojej magnolii dwa nowe kwiaty
          nie wiem czy to normalne
          ale taka choroba mi się podoba ;))
    • mariner4 Normalne 06.08.15, 14:29
      Wie o tym każdy Szczecinianin.
      M.
    • man_sapiens Re: Pytanie do miłośników ogrodów 06.08.15, 20:05
      Może to tak, jak z jesiennym seksem wróbli? Jak jest miła pogoda i dużo jedzenia, to wróble seksują także jesienią (opowiadał to sam dr Kruszewicz). Jest to bezsensowne z punktu widzenia rozmnażania ale zapewne także dla wróbli przyjemne.
      Ja podejrzewam, że twoja magnolia właśnie sobie zakwitła dla przyjemności. Nie z obowiązku zapylenia i wyrośnięcia nasion, ale dla czystej przyjemności rozwijania pięknych kwiatów.
    • yoma Re: Pytanie do miłośników ogrodów 07.08.15, 10:37
      Normalne.
      • trusiaa Re: Szkodniki 01.10.15, 15:26
        Oooo: czołem chłopaaaki! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka